Αναφέρεται συχνά ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) αποτελούν τη ραχοκοκαλιά την ελληνικής οικονομίας και είναι η κινητήριος δύναμη που συμβάλλει σημαντικά στην απασχόληση και στο ΑΕΠ, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και στην καινοτομία.

Η αλήθεια είναι ότι τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως το πλήθος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα αγγίζει το 99% του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων της χώρας. Από αυτές, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του «Εργάνη» το 88,2 είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις, το 10% είναι μικρές και μόνο το 1,3% μπαίνει στην κατηγορία των μεσαίων επιχειρήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποιες είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ο όρος μικρομεσαία επιχειρήση (ΜεΕ) περιλαμβάνει τρία διαφορετικά είδη επιχειρήσεων οι οποίες παρουσιάζουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Η πολύ μικρή επιχείρηση έχει προσωπικό έως και 9 εργαζόμενους και κύκλο εργασιών ή ισολογισμό έως και 2 εκατ. ευρώ
  • Η μικρή επιχείρηση έχει από 10 έως και 49 εργαζόμενους και κύκλο εργασιών ή ισολογισμό έως και 10 εκατ. ευρώ
  • Η μεσαία επιχείρηση έχει από 50 έως και 249 εργαζόμενους και παρουσιάζει κύκλο εργασιών έως και 50 εκατ. ευρώ ή ισολογισμό έως και 43 εκατ. ευρώ

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλύπτουν ευρύ φάσμα κλάδων και δραστηριοτήτων, όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, η φιλοξενία και η εστίαση, η παροχή υπηρεσιών, η μεταποίηση κ.λπ. Ωστόσο, η κερδοφόρα λειτουργία, αν όχι η επιβίωσή τους, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Σε ένα οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον που συνεχώς αλλάζει και εξελίσσεται, οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν γρήγορα αντανακλαστικά και να προσαρμόζονται. Χρειάζεται συνεχής εκσυγχρονισμός τόσο στην παραγωγή όσο και στη διαχείριση και την επικοινωνία, δημιουργία νέων υπηρεσιών και προϊόντων, ψηφιακός μετασχηματισμός, χρήση των νέων τεχνολογιών, νέες συνεργασίες, καλή δικτύωση και σίγουρα πρόσβαση σε πηγές πληροφόρησης και χρηματοδότησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ψηφιακά εργαλεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών έδειξε ότι το 50% των ΜμΕ της Ελλάδας παραμένουν σε ένα πολύ βασικό επίπεδο ψηφιακής ετοιμότητας (ψηφιακή παρουσία, ψηφιακές συναλλαγές και προώθηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ψηφιακές υποδομές κ.λπ) και φαίνεται ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας.

Το Πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0″» έρχεται ακριβώς τη  κατάλληλη στιγμή και απευθύνεται σε όλες στις ελληνικές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 εργαζόμενους. Στόχος είναι να βοηθήσει αυτές ακριβώς τις επιχειρήσεις που αποτελούν τη σταθερή βάση της ελληνικής οικονομίας να κάνουν το μεγάλο βήμα, να ακολουθήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, να μπουν στη  ψηφιακή εποχή με σταθερά βήματα και να δουν με αισιοδοξία το μέλλον τους.

Η COSMOTE δεν θα μπορούσε να μην συμμετέχει σε αυτό το «Εθνικό Σχέδιο», που προσφέρει επιδότηση 90% σε ψηφιακές υπηρεσίες στηρίζοντας έμπρακτα την ελληνική επιχειρηματικότητα. Η COSMOTE, ως ο μεγαλύτερος πάροχος τεχνολογίας στην χώρα,  στέκεται δίπλα στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους «λύνει τα χέρια» με τα ψηφιακά εργαλεία τις λύσεις που προσφέρει, ώστε να αναπτυχθεί η επιχείρησή τους και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά της.

Ψηφιακά εργαλεία από την COSMOTE

Όλοι οι επιχειρηματίες που επιθυμούν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία» μπορούν, από σήμερα κιόλας, να επισκεφτούν ένα κατάστημα COSMOTE & ΓΕΡΜΑΝΟΣ, ώστε να πάρουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί και διαδικτυακά -εύκολα και γρήγορα- μέσα από ειδική φόρμα στο Cosmote.gr

Οι πλήρως ενημερωμένοι και άρτια εκπαιδευμένοι σύμβουλοι της COSMOTE είναι πάντα εκεί για να προσφέρουν επιλογές, συμβουλές και λύσεις σε κάθε επιχειρηματία και να του προτείνουν τα κατάλληλα ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες, που να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Πιο αναλυτικά, τα ψηφιακά εργαλεία που προτείνει η COSMOTE είναι τα ακόλουθα:

  • COSMOTE Fleet Tracker – Παρακολούθηση εταιρικών οχημάτων σε πραγματικό χρόνο για αύξηση της παραγωγικότητας και ταυτόχρονη μείωση του λειτουργικού κόστους.
  • COSMOTE Digital Office – Ενιαία πλατφόρμα Cloud συνεργασίας και επικοινωνίας με δυνατότητες Audio & Video Conference, Screen & File Sharing, Chat.
  • Μicrosoft 365 με όλες τις εφαρμογές του Office, όπως Word, Excel, PowerPoint, στην τελευταία τους έκδοση. Παράλληλα, διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία παραγωγικότητας (όπως το Microsoft Teams) για ευέλικτη και αποτελεσματική εργασία και συνεργασία από παντού.
  • Microsoft Defender για την αντιμετώπιση απειλών (κακόβουλο λογισμικό, phishing κ.ά.) ειδικά σχεδιασμένο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • COSMOTE New E-shop 4U – Δημιουργία κι υποστήριξη e-shop από έμπειρη ομάδα web designers & engineers. Επιπλέον, η υπηρεσία COSMOTE Υοur Business online δίνει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες να δημιουργήσουν μόνοι τους το e-shop τους με λίγα, απλά βήματα και τους πρώτους 6 μήνες δωρεάν.
  • Microsoft Azure: μία σειρά από λύσεις υποδομών πληροφορικής, καθώς και όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την ομαλή και ασφαλή μετάβαση της επιχείρησης σε υποδομές cloud.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με Πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία για ΜμΕ» μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα cosmote.gr

Το έργο «Ψηφιακά Εργαλεία για ΜμΕ» υλοποιείται από τα Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και την Κοινωνία της Πληροφορίας στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Next Generation EU.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης