Χθες, Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου και ώρα Ελλάδος 8 μμ. η Apple είχε αποκαλυπτήρια. Αποκαλυπτήρια που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μόδα και είναι πολυαναμενόμενα, όχι μόνο από τους απανταχού λάτρεις των προϊόντων της, αλλά και από τις αντίπαλες εταιρείες. Διότι, κακά τα ψέμματα, θέλει δεν θέλει να το παραδεχτεί ο ανταγωνισμός, πρώτα η Apple αποτολμά μια εξέλιξη, μια καινοτομία, κάτι το διαφορετικό ή πρωτοποριακό και μετά ακολουθούν όλοι οι άλλοι, άλλοτε κατά προσέγγιση και άλλοτε ευθέως με σχεδόν πλήρη αντιγραφή. Η μίμηση άλλωστε, είναι η μεγαλύτερη μορφή κολακείας. Όπως κάθε φορά πριν από μια παρουσίαση της Apple, οι μήνες που προηγήθηκαν είχαν προλογίσει τι ακριβώς θα παρουσιαστεί, εντοπίζοντας «στο περίπου» τα προϊόντα που θα έδειχνε η εταιρεία. Λέμε «στο περίπου» γιατί ναι μεν εντόπισαν τις συσκευές, όχι όμως δε τις λειτουργίες που θα προσφέρουν στους χρήστες…γιατί όπως και να το κάνουμε, καλές οι φήμες αλλά την «μαγική πινελιά» της Apple ουδείς μπορεί να προβλέψει.

Η Apple λοιπόν, μέσα σε ένα δίωρο παρουσίασε τα νέα χρώματα και λουράκια για το Apple Watch, το νέο Appletv, το νέο iPad Pro με την μεγάλη οθόνη των 12.9 ιντσών και τα νέα iPhone 6S και 6S Plus. Εμείς θα επικεντρώσουμε στα δύο τελευταία, που χαίρουν απήχησης και στην χώρα μας, σε ένα ευρύ φάσμα χρηστών και όχι απαραίτητα μόνο σε σκληροπυρηνικούς της τεχνολογίας και των έξυπνων συσκευών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

iPhone 6S και 6S Plus με Τρισδιάστατη Αφή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα νέα μοντέλα iPhone είναι γεγονός. Διατίθενται σε 4 χρώματα και εξωτερικά δεν έχουν αλλάξει καθόλου. Έτσι, έχουμε τις γνωστές από τα προηγούμενα μοντέλα διαστάσεις οθόνης: το νέο iPhone 6S φέρει LED οθόνη 4.7 ιντσών με ανάλυση 1334 x 750 γραμμές (πυκνότητα 326 ppi) και 1400:1 λόγο αντίθεσης, ενώ το νέο iPhone 6S Plus έχει LED οθόνη 5.5 ιντσών με ανάλυση 1920 x 1080 (πυκνότητα 401 ppi) και 1300:1 λόγο αντίθεσης. Συνεπώς, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτά είναι όλα κι όλα τα νέα μοντέλα, σωστά; Λάθος, πέρα για πέρα λάθος, είναι η αλήθεια. Παραφράζοντας αυτό που είπε η Apple «τίποτα δεν έχει αλλάξει…εκτός από τα πάντα». Διότι αγαπητοί αναγνώστες, η αλλαγή δεν έρχεται από το εξωτερικό περιτύλιγμα μιας συσκευής, αλλά από το εσωτερικό της, το οποίο είναι υπεύθυνο για την λειτουργία της και τον τρόπο επικοινωνίας με τον χρήστη. Τίποτα δεν έμεινε ίδιο στα σωθικά των νέων iPhone 6S/6S Plus.

Ας ξεκινήσουμε από την «καρδιά» του συστήματος, που δεν είναι άλλος από το κεντρικό τσιπ «Α9» και αρχιτεκτονική 64-bit τρίτης γενιάς. Το νέο τσιπ είναι κατά 70% ταχύτερο από αυτό των προγενέστερων iPhone 6/6 Plus (Α8), ενώ η μονάδα επεξεργασίας γραφικών (GPU) είναι κατά 90% ταχύτερη. Πρακτικά, τα νούμερα αυτά μεταφράζονται σε άμεση απόκριση σε κάθε εντολή και χρήση, ενώ παράλληλα, τα γραφικά, εφέ και «ζωντάνια» των εφαρμογών και κυρίως των παιχνιδιών, φτάνουν σε υψηλό επίπεδο, το οποίο πλέον δεν έχει σχεδόν τίποτα να ζηλέψει από αυτά των παιχνιδομηχανών της προηγούμενης γενιάς (μην ξεχνάμε κιόλας, ότι οι παιχνιδοκονσόλες, είναι επιτραπέζιες συσκευές, αποκλειστικά ανεπτυγμένες για την απόδοση παιχνιδιών, ενώ τα iPhone είναι έξυπνα κινητά τηλέφωνα με πολύ μικρότερο φυσικό μέγεθος, που παράλληλα προσφέρουν ψυχαγωγική εμπειρία και μέσω παιχνιδιών, άρα εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτή η «δύναμη» που έχουν τα νέα iPhone). Επίσης, το τσιπ ειδικός συνεπεξεργαστής-αισθητήρας κίνησης ονόματι «Μ9» των προηγούμενων iPhone 6, πλέον αποτελεί μέρος του A9 στα νέα μοντέλα iPhone 6S/6S Plus – αυτό σημαίνει ότι το νέο Α9 κεντρικό τσιπ, προσφέρει περισσότερο χώρο στην κεντρική πλακέτα, εξαλείφοντας το περαιτέρω τσιπ Μ9 ως παρουσία, εμπεριέχοντάς το στο εσωτερικό του κύκλωμα. Επίσης, το κύκλωμα πλέον Μ9, είναι αυτό που δίνει τη δυνατότητα στην προσωπική βοηθό «Siri» να απαντά στις ερωτήσεις/αναζητήσεις του χρήστη, όταν εκείνος απευθύνει την φράση «Hey Siri» στο τηλέφωνο, χωρίς καμία ανάγκη πατήματος κάποιου κουμπιού.

Περνάμε τώρα στις κάμερες, οι οποίες είναι ένα από τα δημοφιλέστερα χαρακτηριστικά. Η οπίσθια κάμερα, αλλιώς γνωστή ως «iSight», αναβαθμίστηκε πλήρως, αποδίδοντας πλέον 12 MegaPixel (MP), δηλαδή αύξηση κατά 50% των Pixel σε σχέση με το προγενέστερο μοντέλο 6/6 Plus. Αυτή η βελτίωση όμως, δεν είναι απλώς «αυξήσαμε τα MegaPixel» και αυτό ήταν όλο. Όσοι ασχολούνται με τον τομέα της φωτογραφίας γνωρίζουν πολύ καλά, ότι η αύξηση των MP, έτσι σκέτα δεν προσφέρει απολύτως τίποτα. Απεναντίας, όταν η αύξηση εφαρμοστεί…ας το πούμε άτεχνα και επιπόλαια, θα επιφέρει μείωση στην τελική ποιότητα των χρωμάτων στις φωτογραφίας και βίντεο. Χωρίς να μπούμε σε πολύπλοκες τεχνικές λεπτομέρειες, η Apple κατάφερε, μέσω ειδικής τεχνικής στον αισθητήρα της iSight κάμερας και ειδικότερα στον τρόπο που συλλαμβάνει και επεξεργάζεται το φως, οι φωτογραφίες να είναι περισσότερο κρυστάλλινες και ακριβείς από ποτέ.

Όσο αφορά το βίντεο, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να συλλαμβάνει στην κορυφαία ανάλυση «4Κ» (ανάλυση 3840 x 2160) στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο ή σε ανάλυση Full HD (1920 x 1080) στα 30 ή 60 καρέ. Επίσης, μπορεί να συλλάβει βίντεο σε αργή κίνηση σε Full HD ανάλυση με ταχύτητα 120 καρέ/δευτερόλεπτο ή σε ανάλυση 720p (1280 x 720) με ταχύτητα 240 καρέ/δευτερόλεπτο. Μάλιστα, προσφέρεται η δυνατότητα κατά την διάρκεια λήψης βίντεο 4Κ ανάλυσης, να τραβάμε φωτογραφία των 8 MP. Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά φωτογράφισης δεν έχουν αλλάξει, παραμένοντας αψεγάδιαστα: αυτόματη εστίαση, σταθεροποίηση εικόνας, έλεγχος έκθεσης, αναγνώριση προσώπων, πανόραμα και πολλά άλλα.

Η εμπρόσθια κάμερα (FaceTime HD) θα ευχαριστήσει τους οπαδούς των αυτο-φωτογραφίσεων ή αλλιώς «selfies», καθώς μπορεί να συλλάβει πλέον εικόνες των 5 MP, αλλά και βίντεο 720p. Επίσης, έκπληξη αποτελεί ο ιδιόμορφος τρόπος φλας, που υλοποίησε η Apple: δεν υπάρχει ξεχωριστό φλας δίπλα στην κάμερα, αλλά η ίδια η οθόνη στιγμιαία φλασάρει παρέχοντας έτσι τον απαραίτητο φωτισμό όποτε αυτός κρίνεται αναγκαίος.

Μια καινοτομία που έχουν οι νέες κάμερες των iPhone 6/6 Plus είναι οι λεγόμενες «Ζωντανές Φωτογραφίες» (Live Photos). Αυτό τι ακριβώς είναι: όταν φωτογραφίζουμε με οποιαδήποτε από τις δύο κάμερες, στην πραγματικότητα τα νέα iPhone 6S/6S Plus έχουν συλλάβει μερικά στιγμιότυπα πριν και μετά την φωτογράφιση. Τα καρέ λοιπόν, συνδέονται μεταξύ τους κι έτσι δημιουργείται μια «συρραφή» ζωντανής φωτογραφίας, υπό την μορφή ενός σύντομου βίντεο (το οποίο έχει κιόλας ήχο)! Με αυτό τον έξυπνο τρόπο, η Apple μετατρέπει μια φωτογραφία σε ένα ζωντανό γεγονός, το οποίο ο χρήστης μπορεί πολύ εύκολα να δει όποτε θέλει από το άλμπουμ φωτογραφιών ή ακόμα και να το βάλει ως αρχική εικόνα (επιφάνεια εργασίας) ή στο κλείδωμα οθόνης. Η επίκληση της ζωντανής φωτογραφίας είναι εξαιρετικά απλή, όσο απλή είναι η περαιτέρω άσκηση πίεσης με το δάκτυλό μας πάνω σε μια φωτογραφία. Η άσκηση πίεσης; Και από πότε ένα iPhone μπορεί να «αντιληφθεί» την άσκηση πίεσης;

Ας καλωσορίσουμε την «Τρισδιάστατη Αφή» ή αλλιώς «3D Touch». Τι εστί λοιπόν αυτός ο νέος τρόπος αλληλεπίδρασης μεταξύ χρήστη και iPhone 6S/6S Plus; Με πολύ απλά λόγια, τα νέα iPhone μπορούν να καταλάβουν τον βαθμό πίεσης που ασκεί το δάκτυλό μας, ανοίγοντας έτσι έναν νέο κόσμο χειρισμού. Οι εφαρμογές της Τρισδιάστατης Αφής είναι πολλές και ποικίλες.

Για παράδειγμα, έχουμε ανοιχτά το email μας, με κάποια νέα μηνύματα που έχουμε λάβει. Μέχρι σήμερα, αν θέλαμε να διαβάσουμε ένα από αυτά θα έπρεπε να το επιλέξουμε και κατόπιν να το διαβάσουμε (και ακολούθως να το διαγράψουμε ή να το προωθήσουμε σε άλλον παραλήπτη κ.ο.κ.). Τώρα, έχοντας μπροστά μας την λίστα με τα email, μπορούμε να ασκήσουμε πίεση στο αδιάβαστο email και τότε, θα ανοίξει, ερχόμενο πιο «μπροστά» στα μάτια του χρήστη, θολώνοντας παράλληλα το περίγραμμά του και την υπόλοιπη οθόνη. Έτσι, η ανάγνωση του email που επιθυμούμε γίνεται με μια απλή κίνηση, χωρίς τα πολλαπλά πατήματα και την μετακίνηση μπρος-πίσω στην λίστα με όλα τα email. Ακολούθως, έχοντας σε «πρώτο πλάνο» το email, μπορούμε με απλές κινήσεις swipe (γλίστρημα/κύλιση οθόνης) να διαγράψουμε, απαντήσουμε ή προωθήσουμε το ηλεκτρονικό μήνυμα. Ένα απλό λοιπόν παράδειγμα όσο αφορά το νέο τρόπο διαχείρισης email μέσω Τρισδιάστατης Αφής.

Άλλο παράδειγμα: συνήθως οι περισσότεροι ανάμεσά μας, έχουμε μερικά άτομα που καλούμε συχνότερα. Αντί να πατάμε το πράσινο κουμπί, που θα μας μεταφέρει στην οθόνη των κλήσεων και από εκεί πλέον ή που θα αναζητήσουμε το άτομο στις επαφές ή στις πρόσφατες κλήσεις ή στα «Αγαπημένα» που είναι συντομεύσεις επαφών, τώρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την Τρισδιάστατη Αφή. Πατώντας με πίεση το πράσινο εικονίδιο των κλήσεων, αυτόματα εμφανίζεται ένα μικρό μενού με τα άτομα που καλούμε συχνότερα, ταυτόχρονα θολώνοντας την υπόλοιπη οθόνη γύρω-γύρω από το μενουδάκι, ώστε να εστιάσουμε το βλέμμα μας ευκολότερα.

Αντίστοιχα, οι φωτογραφίσεις, είτε κανονικές είτε selfie, εκμεταλλεύονται την Τρισδιάστατη Αφή με τον ίδιο τρόπο: πατώντας με πίεση το εικονίδιο της κάμερας, εμφανίζεται ένα μικρό μενού (και το θόλωμα της υπόλοιπης οθόνης), με διάφορες σύντομες επιλογές φωτογράφισης, ουσιαστικά μειώνοντας το χρόνο που μεσολαβεί από την απόφαση να συλλάβουμε μια φωτογραφία μέχρι την λήψη της.

Η Τρισδιάστατη Αφή αποτελεί μια καινοτόμο μορφή αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας του χρήστη με τα νέα iPhone 6S/6S Plus και αυτό οφείλεται όχι μόνο στην ικανότητα της Apple στην δημιουργία κατάλληλου λογισμικού (iOS 9) αλλά και στην ενσωμάτωση εξαιρετικού hardware, εν προκειμένου του εξαρτήματος «Taptic Engine», το οποίο προσφέρει την ικανότητα «αναγνώρισης» πίεσης των δακτύλων μας πάνω στην οθόνη των νέων iPhone.

Όσο αφορά τις δυνατότητες συνδεσιμότητας, αυτές παραμένουν ως έχουν από πλευράς πληρότητας και συνόλου, όντας βέβαια αναβαθμισμένες. Η ασύρματη δικτύωση LTE/4G υποστηρίζει 23 διαφορετικές μπάντες αρχιτεκτονικής δικτύων (αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης θα έχει κάλυψη 4G σε αρκετές χώρες) και προσφέρει ταχύτητα έως 300 Megabit ανά δευτερόλεπτο (Mbps). Επίσης, αναβάθμιση δέχτηκε και η ασύρματη δικτύωση Wi-Fi που πλέον έχει ταχύτητα έως και 866 Mbps.

Η αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος αναβαθμίστηκε και αυτή, όντας πλέον 2ης γενιάς, προσφέροντας μεγαλύτερη ακρίβεια, ταχύτητα και αμεσότητα στην χρήση της.

 Τέλος, τα νέα iPhone 6S/6S Plus θα εμφανιστούν στην αμερικάνικη αγορά στις 25 Σεπτεμβρίου σε χωρητικότητες 16GB/64GB/128GB, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα λανσαριστούν σε 130 χώρες. Οι τιμές παραμένουν ίδιες, όπως δηλαδή αυτές διαμορφώθηκαν όταν εμφανίστηκαν πέρυσι τα μοντέλα iPhone 6/6 Plus (ήτοι 739 ευρώ περίπου για το iPhone 6S 16GB και 859 ευρώ για το iPhone 6S Plus 16GB σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων).

Το νέο iPad Pro 12.9 ιντσών και το πρωτοποριακό Apple Pencil

Από την εποχή που εμφανίστηκε το πρώτο iPad το 2010 έχουν περάσει πέντε χρόνια. Έκτοτε, γεννήθηκε ουσιαστικά η κατηγορία των ταμπλετών – και λέμε «ουσιαστικά», καθώς η εν λόγω κατηγορία προϋπήρχε αρκετά χρόνια, αλλά οι συσκευές ήταν τόσο επιπόλαια υλοποιημένες και με τόσο πτωχή φιλοσοφία χειρισμού που οι περισσότεροι καταναλωτές αγνοούσαν την ύπαρξή τους. Το iPad της Apple ήταν που έφερε την «επανάσταση», προσφέροντας ευκολία στον χειρισμό μέσω του εξαιρετικά φινετσάτου και άμεσου στην εκμάθηση περιβάλλοντος εργασίας του. Πέντε χρόνια μετά, το iPad, παρόλο που δέχεται ισχυρό ανταγωνισμό, παραμένει η Νο 1 ταμπλέτα στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Όμως η Apple, δεν ήθελε να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια, απλώς δρέποντας τους καρπούς που έχει σπείρει. Μελέτησε τις σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών, οι οποίες απαιτούν μεγαλύτερη οθόνη εργασίας, μπόλικη «δύναμη» επεξεργασίας τόσο στις εφαρμογές όσο και στα σύγχρονα παιχνίδια και φυσικά φορητότητα. Από την άλλη, οι απανταχού καλλιτέχνες αν και είναι πλήρως καλυμμένοι από τα σύγχρονα laptop και ιδιαίτερα από τα MacBook 12 ιντσών, MacBook Air και MacBook Pro, έχουν την ανάγκη για αυξημένη φορητότητα και συνάμα, ακρίβεια και έμφαση στην λεπτομέρεια κατά το σχεδιασμό, που μόνο ειδικά στυλό και επιφάνειες μπορούν να προσφέρουν. Οπότε η Apple αποτολμά για άλλη μια φορά: το νέο iPad Pro 12.9 ιντσών και το νέο ειδικό «μολύβι» ονόματι Apple Pencil!

Το νέο iPad Pro εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά, καθώς αυτή αντικρίζει την μεγαλοπρεπή οθόνη των 12.9 ιντσών με ανάλυση 2732 x 2048 και πυκνότητα 264 ppi. Αναμφισβήτητα, πρόκειται για το μεγαλύτερο iPad που έχει εμφανιστεί ποτέ (78% μεγαλύτερη οθόνη από το iPad Air 2 9.7 ιντσών), προσφέροντας μια ολόκληρη «πεδιάδα» οπτικής πανδαισίας χρωμάτων, εύρους και λεπτομέρειας σε ότι προβάλλει. Παράλληλα, η οθόνη έχει μια πολύ έξυπνη τεχνική στον τρόπο που ανανεώνει τα καρέ της ή αλλιώς το λεγόμενο «refresh rate»: ανάλογα αν αυτό που απεικονίζεται είναι αργής ή καθόλου ή έντονης κινητικότητας, αυτόματα ρυθμίζεται και ο ρυθμός ανανέωσης. Έτσι, στις γρήγορες στιγμές ο ρυθμός ανεβαίνει στα 60Hz (καρέ/δευτερόλεπτο), ενώ στις αργές στιγμές ή σταθερές εικόνες ο ρυθμός μειώνεται.

Με αυτή τη τεχνική, η Apple καταφέρνει άρτια εκμετάλλευση της διάρκειας της μπαταρίας, η οποία είναι στις 10 ώρες συνεχόμενης λειτουργίας. Με τη μεγάλη οθόνη λοιπόν, οι ταινίες παρακολουθούνται με άλλο «αέρα», οι φωτογραφίες είναι ολοζώντανες, οι εφαρμογές δίνουν αίσθηση ότι τρέχουν σε περιβάλλον οθόνης υπολογιστή. Σε συνδυασμό κιόλας με την πολυ-λειτουργικότητα του νέου Λειτουργικού Συστήματος iOS 9, που προσφέρει την χρήση πολλαπλών εφαρμογών ταυτόχρονα, το iPad Pro μέλλεται να κερδίσει την προτίμηση πολλών χρηστών.

 Από πλευράς «δύναμης», το νέο iPad Pro όχι απλώς δεν υπολείπεται, αλλά κυριολεκτικά έχει περίσσεια. Το κεντρικό τσιπ «Α9Χ» (που εμπεριέχει τον συνεπεξεργαστή-αισθητήρα κίνησης Μ9) αναπτύχθηκε ειδικά για το iPad Pro, προσφέροντας την απαραίτητη και αναγκαία επεξεργαστική ισχύ, ώστε τα 5.6 εκατομμύρια Pixels της οθόνης να κινούνται άνετα. Πιο συγκεκριμένα, το Α9Χ έχει 1,8 φορές παραπάνω επεξεργαστική ισχύ σε σχέση με το iPad Air 2 (το οποίο σημειωτέον, ήταν «τέρας» δύναμης), καθώς και διπλάσια (2x) δύναμη στον τομέα γραφικών. Ενδεικτικά να αναφέρουμε, πως σε σχέση με το πρώτο iPad του 2010, το νέο iPad Pro 12.9 ιντσών έχει 360 φορές παραπάνω ισχύ! Όσοι ασχολούνται με επεξεργασία βίντεο, θα εκτιμήσουν τη δύναμη του iPad Pro, αφού προσφέρει τη δυνατότητα επεξεργασίας ταυτόχρονα τριών βίντεο ανάλυσης 4Κ – κάτι που σημαίνει τεράστιο απόθεμα δύναμης.

Περνώντας στις κάμερες, η εμπρόσθια iSight αποδίδει 8 MPixel, εγγραφή βίντεο Full HD (1920 x x1080) στα 30 καρέ/δευτερόλεπτο, αργή κίνηση στα 120 καρέ, σταθεροποίηση τόσο στο βίντεο όσο και στην φωτογράφιση, βελτιωμένη αναγνώριση προσώπων και 3x βίντεο ζουμ μεταξύ άλλων. Η οπίσθια FaceTime HD κάμερα, είναι των 1.2 MPixel, με εγγραφή βίντεο 720p (1280 x 720), οπίσθιο φωτισμό, βελτιωμένη αναγνώριση προσώπων, έλεγχο έκθεσης και διάφορες άλλες λειτουργίες.

Τα μικρόφωνα πλέον είναι δύο, ενώ τα ηχεία είναι τέσσερα προσφέροντας απαράμιλλη εμπειρία βιντεοκλήσεων, πλοήγηση Διαδικτύου (πχ. YouTube), ακρόασης ταινιών, παιχνιδιών, μουσικής, όντας κατά 61% πιο δυνατά από τα ηχεία των άλλων μοντέλων iPad.

Το πάχος του iPad Pro αποτελεί ένα κατασκευαστικό θαύμα, καθώς είναι 6.9 χιλιοστά. Αναλογιζόμενοι ότι το αρκετά μικρότερο iPad Air 2 έχει πάχος 6.1 χιλιοστά, μπορούμε να καταλάβουμε το επίτευγμα της Apple, προσφέροντας μια μεγαλύτερη συσκευή με αύξηση στο πάχος κατά 0.8 χιλιοστά. Όσο αφορά το βάρος είναι στα 712 γραμμάρια, επίσης αποδεικνύοντας την σχεδιαστική υπεροχή της Apple στον τομέα των ταμπλετών.

 Η τιμή του iPad Pro στα 32GB Wi-Fi είναι 799 δολάρια, ακολούθως στα 128GB Wi-Fi είναι 949 δολάρια (64GB έκδοση δεν διατίθεται), ενώ η έκδοση με 128GB με Wi-Fi και 4G είναι στα 1079 δολάρια. Η έλευση του νέου iPad Pro τοποθετείται σε ένα μήνα (Νοέμβριος 2015).

Και τώρα ας πάμε στο περίφημο «μολύβι» ή αλλιώς Apple Pencil. Αυτό το μικρό θαυματάκι, το οποίο διατίθεται ξεχωριστά, προσφέρει την ικανότητα λεπτομερέστατης γραφής και σχεδίασης πάνω στην μεγάλη οθόνη του iPad Pro. Κυριολεκτικά, η τεχνογνωσία της Apple φαίνεται από άκρη σε άκρη του, τόσο όσο αφορά το design του μολυβιού, όσο και την τεχνική απόδοσή του.

Όπως θα παρατηρήσατε δεν χρησιμοποιούμε τον χαρακτηρισμό «στυλό» αλλά «μολύβι». Αυτό διότι, η Apple κατάφερε η χρήση του πάνω στην οθόνη, να είναι όπως ενός κανονικού μολυβιού: όταν πατάμε την μύτη του Apple Pencil η γραμμή είναι μικρή, αντίστοιχα όταν είναι με πίεση ή υπό γωνία είναι πιο χοντρή, ενώ όταν τοποθετούμε την μύτη πλάγια τότε σχεδιάζουμε με «σκίαση», όπως λένε και οι γραφίστες.

Η μπαταρία του Apple Pencil είναι άκρως εξυπηρετική, προσφέροντας 12 ολόκληρες ώρες διάρκειας χρήσης, ενώ με μόλις 15 δευτερόλεπτα φόρτισης μπορεί να λειτουργήσει για 30 λεπτά της ώρας! Το κόστος του Apple Pencil είναι στα 99 δολάρια, τιμή που ίσως φαντάζει τσουχτερή, εντούτοις σε σύγκριση με άλλα ηλεκτρονικά μολύβια, είναι πέρα για πέρα συμφέρουσα.

Η Apple παρουσίασε επίσης ένα εξειδικευμένο πληκτρολόγιο για το iPad Pro. Χρησιμοποιώντας ειδικό μηχανισμό πλήκτρων και πλήρη διάταξη πλήκτρων, όπως στα μεγάλα πληκτρολόγια των laptop, ο χρήστης απολαμβάνει την αίσθηση χειρισμού σαν να έχει υπολογιστή. Το «Smart Keyboard» όπως ονομάζεται, έχει ειδική επικάλυψη ώστε να προστατεύεται από διάφορα ατυχήματα στο χώρο εργασίας (ποτήρια με νερό, κούπες με καφέ).

Επίσης, μια καινοτομία του Smart Keyboard είναι ο ιδιόμορφος τρόπος σύνδεσης με το iPad Pro. Τρεις ειδικοί μαγνήτες, τόσο πάνω στο πληκτρολόγιο όσο και στο πλάι του iPad Pro, είναι ικανοί για μετάδοση δεδομένων, μεταφορά ενέργειας (κοινώς: φόρτιση) και σταθεροποίηση των δύο συσκευών όταν είναι συνδεδεμένες. Τέλος τα καλώδια, τέλος τα κουμπιά ενεργοποίησης, τέλος και η διαδικασία «ζευγαρώματος» που απαιτείται σε μια ασύρματη σύνδεση μέσω Bluetooth. Η τιμή του πληκτρολογίου είναι 169 δολάρια.

Λευτέρης Ξυκομηνός

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.apple.com/iphone-6s/

http://www.apple.com/ipad-pro/

http://www.apple.com/apple-pencil/

http://www.apple.com/smart-keyboard/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης