Την ασύλληπτη ταχύτητα των 1,125 Tb/sec (τεραμπίτ ανά δευτερόλεπτο) στη μετάδοση ψηφιακών δεδομένων/πληροφοριών πέτυχαν Βρετανοί ερευνητές, σημειώνοντας έτσι νέο παγκόσμιο ρεκόρ.

Το επίτευγμα, που παρουσιάσθηκε στο περιοδικό «Scientific Reports», πέτυχε η Ομάδα Οπτικών Δικτύων της Σχολής Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών του University College του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπερτ Μάχερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθώς αυξάνεται διεθνώς η ζήτηση για ολοένα ταχύτερη μετάδοση δεδομένων, οι ερευνητές στοχεύουν στην επόμενη γενιά δικτύων, που θα μπορούν να διακινήσουν πληροφορίες με ταχύτητες πάνω από 1 Tb ανά δευτερόλεπτο.

Η ταχύτητα-ρεκόρ των 1,125 Tb/sec είναι περίπου 50.000 μεγαλύτερη από την μέση ταχύτητα των σημερινών ευρυζωνικών συνδέσεων (24 Mb/sec). Με τέτοια ταχύτητα, σύμφωνα με τον Μάχερ, είναι δυνατό να «κατεβάσει» κανείς όλη τη σειρά «Game of Thrones» σε μόνο ένα δευτερόλεπτο!

Η βρετανική ομάδα χρησιμοποίησε τεχνικές της θεωρίας πληροφοριών και της επεξεργασίας ψηφιακού σήματος για να κατασκευάσει ένα σύστημα οπτικών επικοινωνιών με 15 κανάλια μετάδοσης (το καθένα μεταφέρει ένα οπτικό σήμα διαφορετικού μήκους κύματος) και έναν μοναδικό οπτικό δέκτη. Τα επιμέρους κανάλια ομαδοποιούνται σε ένα ενιαίο «υπερ-κανάλι», το οποίο όμως δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμο στο εμπόριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές συνέδεσαν απευθείας τον πομπό στον δέκτη για να πετύχουν την ταχύτητα-ρεκόρ του 1,125 Tb/sec. Σε επόμενο στάδιο, θα μετρήσουν τις μέγιστες δυνατές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων σε μεγάλες αποστάσεις, στις οποίες τα οπτικά σήματα μπορεί να παραμορφωθούν, καθώς ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα κατά μήκος των οπτικών ινών.

Η διαρκής ανάπτυξη των υπηρεσιών «νέφους» (cloud computing) και η επερχόμενη «έκρηξη» του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things) θα απαιτήσουν πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων από τις σημερινές, που -στο εμπόριο- φθάνουν στην καλύτερη περίπτωση έως τα 100 Gb/sec.

Ασφαλώς το βρετανικό ρεκόρ κατέστη εφικτό μόνο στο εργαστήριο, συνεπώς θα χρειαστούν ακόμη αρκετά χρόνια και χρήματα, εωσότου κάποια στιγμή αναπτυχθεί σε μαζική κλίμακα ο κατάλληλος εξοπλισμός δικτύων, που θα επιτρέπει ταχύτητες άνω του 1 Tb/sec για τον μέσο χρήστη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης