Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Ο Νίκολα Τέσλα ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εφευρέτες του 20ου αιώνα, ίσως και ο μεγαλύτερος. Σε αυτόν οφείλουμε τη γνώση για πολλά μυστικά του ηλεκτρισμού, καθώς και για πολλές άλλες καινοτομίες που χάρισε στην ανθρωπότητα το σπάνιο μυαλό του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τέσλα συγκεκριμένα προσέφερε στην ανθρωπότητα εφευρέσεις όπως το εναλλασσόμενο ρεύμα, το πολυφασικό σύστημα, το πηνίο τέσλα, την ακτινογραφία, τα ραδιοκύματα, το ραδιόφωνο, το ραντάρ κ.α., ανοίγοντας το δρόμο για τον εξηλεκτρισμό του πλανήτη. Το 1912 του απονεμήθηκε από κοινού με τον Τόμας Έντισον το βραβείο ΝόμπελΦυσικής. Ωστόσο, αρνήθηκε να το δεχτεί, θεωρώντας υποτιμητικό το γεγονός ότι μοιραζόταν το βραβείο με «έναν απλό εφευρέτη».

Ο «προφήτης του 21ου αιώνα», όπως θεωρείται από πολλούς, πέθανε φτωχός και ξεχασμένος απ’ όλους, στις 7 Ιανουαρίου του 1943, σ’ ένα ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης. Όταν πέθανε, υπάλληλοι του Γραφείου Αλλοδαπής Ιδιοκτησίας, μετά από αίτημα του FBI, κατάσχεσαν όλα τα υπάρχοντά του όπου σφραγίστηκαν υπό κυβερνητική εντολή!… 

Μετά το θάνατό του, το όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της Μαγνητικής Επαγωγής πεδίου, ενώ η κληρονομιά του -70.000 επιστολές, 31.522 προσωπικά ντοκουμέντα, 5.297 τεχνικά σχέδια, 12.832 αποκόμματα περιοδικών, 1.000 φωτογραφίες, 40 βραβεία και διπλώματα- φυλάσσεται σήμερα στο Μουσείο Νίκολα Τέσλα στο Βελιγράδι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Μουσείο μάλιστα είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της σερβικής πρωτεύουσας, όπου μεταξύ άλλων εκτίθενται προσωπικά του αντικείμενα, γίνεται ενημέρωση για τις εφευρέσεις και τη ζωή του, ενώ στο τέλος οι επισκέπτες συμμετέχουν σε ένα… εντυπωσιακό πείραμα παραγωγής ασύρματου ηλεκτρισμού!

Δείτε το βίντεο με το πείραμα και τις φωτογραφίες του zougla.gr:

 

 

Δείτε ακόμη:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης