Φωτορεπορτάζ: Νίκος Χριστοφάκης

Παλέρμο, το «Πάνορμο» της Μεγάλης Ελλάδας, η πρωτεύουσα της Σικελίας, γνωστό για την ταραχώδη μακραίωνη ιστορία του, τη χαρακτηριστική σικελική παράδοση και, βεβαίως, τη Μαφία, που επιβιώνει μέχρι και τις μέρες μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως και στο παρελθόν, όταν και συνυπήρχαν οι χριστιανοί με τους μουσουλμάνους μέχρι την εκδίωξη των δεύτερων, το Παλέρμο είναι μια πόλη των αντιθέσεων, με τον πλούτο αλλά και τη φτώχεια να συνυπάρχουν στα διπλανά σοκάκια, χαρακτηριστικό που είναι κοινό σε μέρη που ανθούσε -στον βάθμο της άτυπης εξουσίας- το οργανωμένο έγκλημα. 

Το νοτιο-ιταλικό ταμπεραμέντο, αυτό που είναι τόσο οικείο σε εμάς τους Έλληνες, συναντάται παντού: Στα χαμόγελα του κόσμου, στις πλατείες που σφύζουν από θορυβώδεις παρέες, στα τραγούδια που ακούγονται από τα χείλη των περαστικών ή μέσα από τις αυλές των σπιτιών. Και φυσικά, στην υπέροχη -και πάμφθηνη- κουζίνα.

Στο μεγαλύτερο κομμάτι του, το Παλέρμο φαίνεται λες και δεν το έχει αγγίξει ο χρόνος και ο εκμοντερνισμός. Θα έλεγε κανείς ότι βλέπει τις ίδιες εικόνες με αυτές που θα αντίκρυζε εάν το επισκεπτόταν τη δεκαετία του 1980, εκτός ίσως από τα ρούχα και τη μόδα των -και εδώ- κομψών Ιταλιάνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε τις εικόνες που κατέγραψε ο φακός του Νίκου Χριστοφάκη:

Όταν η νύχτα πέφτει στο Παλέρμο…

Δείτε ακόμη: “Μούμιες” παιδιών και μοναχών κάτω από την πόλη: Το μακάβριο “μυστικό” του Παλέρμο

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης