Σωτήρης Σκουλούδης

 La liberté ne se vend pas même pour tout l’or du monde. («Η Ελευθερία δεν πωλείται για όλο τον χρυσό στον κόσμο»).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό είναι το επίσημο ρητό της πόλης του Ντουμπρόβνικ και τα μεγάλα, απίστευτα καλοδιατηρημένα, τείχη του (τα είδαμε και… εν δράσει, σε επεισόδιο του Game of Thrones) πιστοποιούν τις αξίες και την κουλτούρα των κατοίκων του μέσα στο πέρασμα των αιώνων. Έδω άνθισαν επί σειρά αιώνων οι τέχνες, ο πολιτισμός και η δημοκρατία, ενώ η πόλη δεν έπεσε ποτέ στους εχθρούς που την επιβουλεύονταν. Η Ραγούζα, όπως λεγόταν επί πολλούς αιώνες, ιδρύθηκε και κατοικήθηκε αρχικά από Έλληνες, και στη συνέχεια αναπτύχθηκε τόσο πολύ, που ανταγωνιζόταν ακόμα και τη θαλασσοκράτειρα Βενετία.

Παραδόξως, σε μια αποστροφή τη Ιστορίας, η πόλη πολιορκήθηκε όχι κάποια στιγμή τον Μεσαίωνα, όπως συνηθιζόταν, αλλά στους καιρούς μας, κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας, από τους Σέρβους, οπότε και βομβαρδίστηκε από πυροβολικό, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι. Σημάδια βομβαρδισμών υπάρχουν ακόμα μέσα στη γραφική πόλη.

Πρόκειται δικαίως για αυτό που αποκαλείται ως το «στολίδι της Αδριατικης» και για έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Μεσογείου, λόγω της απαράμιλλης ομορφιάς της και των επιλογών που προσφέρονται στον επισκέπτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως εκ τούτου, εκατομμύρια τουρίστες συρρέουν κάθε χρόνο στην πιο όμορφη πόλη της Κροατίας και των Δαλματικών Ακτών.

Έτσι και εμείς, που όταν περιηγηθήκαμε στην παλιά πόλη του Ντουμπρόβνικ – νιώσαμε ότι βρισκόμαστε κάπου στον Μεσαίωνα (ή στο… Game of Thrones, κοιτώντας ψηλά για δράκους…). Ανεβήκαμε στα τείχη και περπατήσαμε όλο τους το μήκος, περίπου 2 χιλιόμετρα, μια απολαυστική διαδρομή με καταπληκτική θέα εντός και εκτός της πόλης, αναλόγως σε ποια πλευρά επιλέγαμε να εστιάσουμε. Επισκεφτήκαμε τέλος, παίρνοντας καραβάκι, το καταπράσινο νησάκι – έναν ιδιαίτερα προσεγμένο τόπο φυσικού κάλλους – που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, όπου κάναμε μπάνιο και ήπιαμε καταπληκτικά κοκτέιλ μέσα στο δάσος.

Αυτά και πολλά άλλα μπορείτε να δείτε και να κάνετε στο Ντουμπρόβνικ, έχοντας στο μυαλό ότι λόγω της ραγδαίας τουριστικής ανάπτυξης, οι τιμές είναι ιδιαίτερα τσιμπημένες.

Περιηγηθείτε στο Ντουμπρόβνικ με τον φακό του zougla.gr:

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης