Βίντεο/φωτογραφίες: Σωτήρης Σκουλούδης

Πομπηία, η ανεπτυγμένη πόλη-πρότυπο του αρχαίου κόσμου που εξαφανίστηκε από τον χάρτη μέσα σε λίγες ώρες, αποτελεί σύμβολο σήμερα της κατακλυσμιαίας και ολοκληρωτικής καταστροφής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 14 Αυγούστου του 79 μ.Χ., έπειτα από μια φοβερή έκρηξη του Βεζούβιου, ένα τεράστιο κύμα από στάχτη έθαψε για πάντα, μέσα σε λίγες ώρες, τη ρωμαϊκή πόλη, όπου κατοικούσαν και ευημερούσαν 20.000-30.000 κάτοικοι.

Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 2.000 άτομα ετάφησαν ζωντανά και πέθαναν έτσι από ασφυξία.  Η πρώτη ανακάλυψη τμήματος της Πομπηίας έγινε το 1592, τυχαία, κατά τις εργασίες για την κατασκευή του υπόγειου υδραγωγείου της πόλης Τόρε Ανουντσιάτα που βρίσκεται εκεί κοντά. Τότε βρέθηκαν πολλά σημαντικά αντικείμενα, που μαζί με όσα ανακάλυψαν σε κατοπινές ανασκαφές αποτελούν σήμερα έναν πραγματικό θησαυρό τέχνης. 

Οι ανασκαφές έφεραν την Πομπηία ζωντανή στα μάτια μας, αποκαλύπτοντας πολλές λεπτομέρειες της καθημερινότητας των κατοίκων της. Διασώθηκαν, προστατευμένες από τη φθορά του χρόνου, όλες οι πλούσιες επαύλεις, με τις πολυάριθμες τοιχογραφίες τους, η αγορά, οι πολυάριθμοι ναοί, το μικρό και το μεγάλο θέατρο, οι αψίδες, οι κρήνες, τα καταστήματα, τα ιδιωτικά σπίτια. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διασώθηκαν και λεπτομέρειες που μας δείχνουν τον ξαφνικό θάνατο της πόλης, από την καθημερινή ζωή που διακόπηκε απότομα. Άνθρωποι που έτρωγαν ξαπλωμένοι στα ανάκλιντρα, άνθρωποι που πνίγηκαν από τις αναθυμιάσεις προσπαθώντας να ξεφύγουν από τον φριχτό θάνατο. Στα τραπέζια των πανδοχείων βρέθηκαν παρατημένα τα κύπελλα και τα πιάτα, σ’ ένα δωμάτιο βρέθηκαν τα σώματα επτά παιδιών που ο θάνατος τα είχε προλάβει ενώ έπαιζαν…. 

Ο φακός του zougla.gr σας ξεναγεί στα πολύ ενδιαφέροντα και καλοδιατηρημένα ερείπια, που διασώθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις αναλλοίωτα, καθώς η πόλη θάφτηκε από τη στάχτη. 

Τοιχογραφίες που βρέθηκαν σε οίκο ανοχής της εποχής...

Άνθρωποι και ζώα θάφτηκαν από τη στάχτη



Η καταστροφή

Στην αρχή σηκώθηκε ένα φοβερό σύννεφο από στάχτη, η οποία σκέπασε την πόλη σε ύψος ενός μέτρου. Ύστερα από το σύννεφο της στάχτης, κατέκλυσε την πόλη μία καταιγίδα από ηφαιστειακά αναβλήματα και κίσηρι (ελαφρόπετρα), που τη σκέπασαν σε ύψος τουλάχιστον τριών μέτρων, πάνω δε σ’ αυτές επικάθισε νέο στρώμα από στάχτη και πέτρες, ώστε η σημερινή επίχωση φτάνει τα 6-7 μέτρα. Καυτή λάβα από τον Βεζούβιο σκέπασε τα πάντα…

Σε βίντεο που παρουσιάστηκε σε έκθεση στο Μουσείο της Μελβούρνης τον Οκτώβριο του 2009, η εταιρεία Zero One δημιούργησε το παρακάτω βίντεο με γραφικά προσπαθώντας να κάνει τον θεατή να βιώσει τις τελευταίες ώρες της ιστορικής πόλης της Πομπηίας…

Δείτε το:

Πληροφορίες: www.mixanitouxronou.gr/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης