Bερολίνο: Γνωρίστε τη γερμανική μητρόπολη των αντιθέσεων

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2017, 17:40
Bερολίνο: Γνωρίστε τη γερμανική μητρόπολη των αντιθέσεων

Το Βερολίνο, πέραν από ένας ιδιαίτερος τουριστικός προορισµός, είναι γνωστό σε όλον τον κόσμο, ως το απόλυτο μέρος των αντιθέσεων, λόγω του συνδυασμού των ιστορικών κτηρίων με τη μοντέρνα αρχιτεκτονική και φιλοσοφία.

Η ιστορία ενός ολόκληρου έθνους αποτυπώνεται στα βερολινέζικα αξιοθέατα, από την Πύλη του Βρανδεμβούργου μέχρι την Καγκελαρία.

Η γερμανική μητρόπολη ξεχειλίζει από ενέργεια, προσφέροντας στον επισκέπτη ένα μείγμα διασκέδασης, πολιτισμού και χαλάρωσης. Τα πολυάριθμα θέατρα και καμπαρέ εξασφαλίζουν ψυχαγωγία για κάθε γούστο, ενώ έχετε την ευκαιρία για έξυπνες αγορές που προσφέρουν πολλές οδοί, όπως η γνωστή Kurfürstendamm, η κομψή Friedrichstraße αλλά και γνήσιες μπουτίκ γύρω από την πλατεία Hackeschen Höfe.Οι δρόμοι του Βερολίνου ενέπνευσαν γνωστούς μουσικούς (Ντέιβιντ Μπόουι, Λέοναρντ Κοέν, Μαρλένε Ντίτριχ, Ίγκι Ποπ, U2) που συνέθεσαν τραγούδια που μιλούσαν για το Τείχος, τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη σημερινή τάση της Γερμανίας για πολιτική και οικονομική ηγεμονία.

Το Βερολίνο, αναμφισβήτατα, αποτελεί οικονομικό και πολιτισμικό κέντρο με πολυάριθμα πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, θέατρα, μουσεία και αρχιτεκτονικά μνημεία. Μία πόλη που πρέπει να επισκεφτείτε...
«Νησί των Μουσείων»: Είναι μια ευρύτερη προστατευόμενη περιοχή, που συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Εκεί βρίσκονται συγκεντρωμένα πέντε από τα σημαντικότερα μουσεία της πόλης.

Μουσείο της Περγάμου: Βρίσκεται στο νησί των μουσείων και είναι το νεότερο από τα 5 μουσεία. Άνοιξε το 1930 και πήρε το όνομα του από το βωμό της Περγάμου που είναι ένα θεόρατο μνημείο που φιλοξενείται εκεί. Σχεδιάστηκε από τον Alfrend Messed και αργότερα από τον Ludwig Huffman. Χτίστηκε ως συμπλήρωμα του διπλανού μουσείου του Beute το οποίο αδυνατούσε να εκθέσει τα εκθέματα του καθώς οι Γερμανοί αρχαιολόγοι συνέχισαν τις εκσκαφές σ' όλο τον κόσμο. Η ιδέα για το νέο μουσείο ξεκίνησε το 1907 και η κατασκευή του άρχισε το 1920 και κράτησε 20 χρόνια. Υπέστη σημαντικές καταστροφές κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ευτυχώς πολλά από τα εκθέματα είχαν αποθηκευτεί σε άλλες τοποθεσίες ενώ το 1945 σημαντικό κομμάτι της συλλογής του μεταφέρθηκε στη Μόσχα όπου βρίσκεται στα μουσεία Ερμιτάζ και Πούσκιν.

Ράιχσταγκ: Με την ονομασία Ράιχσταγκ εκ του γερμανικού όρου «Reichstag», φερόταν το νομοθετικό σώμα της Γερμανίας κατά την περίοδο 1867 - 1945. Οι Γερμανοί θεωρούν ως πρώτο Ράιχσταγκ την Δίαιτα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που το 1663 μετατράπηκε σε διαρκές συνέδριο των αντιπροσώπων, με έδρα τότε τo Ρέγκενσμπουργκ, όπου έπαψε να υφίσταται με την κατάρρευση της Αυτοκρατορίας, το 1805.

Τείχος του Βερολίνου: Ως γνωστόν, έχει ως επί το πλείστον κατεδαφιστεί, ωστόσο διατηρείται ένα αποκατεστημένο κομμάτι του (κατά μήκος των νότιων συνόρων), όπου μπορεί κανείς να επισκεφθεί το «Checkpoint Charlie», το περίφημο σημείο ελέγχου των συνόρων Ανατολής-Δύσης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Μνημείο του Ολοκαυτώματος: Τον Μάιο του 2005 στην 60η επέτειο από την πτώση του ναζιστικού καθεστώτος και το τέλος του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η πόλη του Βερολίνου αφιέρωσε το μνημείο του Ολοκαυτώματος στη μνήμη των δολοφονημένων Εβραίων από τις δυνάμεις του Χίτλερ.

Πότσδαμ: Είναι η πρωτεύουσα του γερμανικού κρατιδίου του Βρανδεμβούργου. Η πόλη είναι ευρέως γνωστή για τα μοναδικά πολιτιστικά τοπία της, ειδικότερα τα πάρκα και το περίφημο ανάκτορο Σανσουσί, (Sanssouci), που έκτισε ο Φρειδερίκος ο Μέγας και που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Αποτελεί ένα από τα κύρια κέντρα της ευρωπαϊκής παραγωγής ταινιών. Το Filmstudio Babelsberg συνεργάζεται όλο και περισσότερο με σημαντικές επιχειρήσεις από το Λος Άντζελες. Η ορχήστρα «Deutsches Filmorchester Babelsberg» ηχογραφεί συχνά κομμάτια για μουσική επένδυση εγχώριων και ξένων κινηματογραφικών ταινιών.

Φέρνζετουρμ: Είναι ένας τηλεοπτικός πύργος στο κέντρο του Βερολίνου. Δημοφιλές αξιοθέατο κοντά στην πλατεία Alexanderplatz. Ο πύργος χτίστηκε μεταξύ το 1965 και το 1969 από την πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Ο πύργος είναι ορατός σε όλες τις κεντρικές περιοχές του Βερολίνου, και παραμένει ένα σύμβολο της πόλης. Λόγω της θέσης του κοντά στην Αλεξάντερπλατς, ο πύργος έχει το προσωνύμιο πύργος Αλέξαν, ιδιαίτερα από τους επισκέπτες του Βερολίνου. Το αρχικό συνολικό ύψος του πύργου ήταν 365 μ, αλλά μετά από την εγκατάσταση μιας νέας κεραίας στη δεκαετία του '90, το ύψος είναι τώρα ειναι 368 μ.. Υπάρχει μια πλατφόρμα επισκεπτών και ένα εστιατόριο στη μέση της σφαίρας.

Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche: Πρόκειται για ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του Βερολίνου. O κατεστραμμένος αυτός πύργος είναι ένα σύμβολο της αποφασιστικότητας του Βερολίνου για την ανοικοδόμηση της πόλης μετά τον πόλεμο και μια διαρκής υπενθύμιση της καταστροφής του πολέμου. Χτίστηκε μεταξύ 1891 και 1895 από τον Κάιζερ Γουλιέλμο Β΄ (Kaiser Wilhelm II) και έγινε προς τιμή του παππού του, Κάιζερ Γουλιέλμου Α΄ (Kaiser Wilhelm I). Αποτελούσε το σύμβολο της ενότητας της Πρωσίας. Σχεδιάστηκε από το Γερμανό αρχιτέκτονα Franz Schwechten σε νέο-ρομανικό ρυθμό.

Πύλη του Βραδεμβούργου: Η Πύλη του Βρανδεμβούργου στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας, αποτελούσε παλιότερα την πύλη της πόλης, ενώ σήμερα είναι το πιο αναγνωρίσιμο σύμβολο του Βερολίνου. Το οικοδόμημα βρίσκεται στην πλατεία Παρίζερ (γερμ. Pariser Platz), την οποία συνδέει με την λεωφόρο Ούντερ ντεν Λίντεν (γερμ. Unter den Linden). Η πύλη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με πολλά σημαντικά γεγονότα της ιστορίας της Γερμανίας, αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας, ιδιαίτερα του 20ού αιώνα. Η Πύλη του Βρανδεμβούργου έχει ύψος 26 μ., μήκος 65,5 μ. και πλάτος 11 μ. Θυμίζει τα Προπύλαια της Ακρόπολης των Αθηνών. Πρόκειται για οικοδόμημα νεοκλασικού ρυθμού, το οποίο ουσιαστικά ήταν και το πρώτο του είδους του που χτίστηκε στο Βερολίνο. Έχει έξι κίονες δωρικού ρυθμού, από κάθε πλευρά, ύψους 15 μ. ο κάθένας. Πάνω στην στέγη της Πύλης του Βρανδεμβούργου στέκεται το ύψους 5 μέτρων άγαλμα της θεάς νίκης, η οποία επανδρώνει μια ρωμαϊκή πολεμική άμαξα (λατ. quadriga), την οποία σύρουν τέσσερα άλογα.

Λίμνη Schlachtensee: Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του Βερολίνου, στο δάσος του Grunewald. Είναι η καθαρότερη λίμνη της περιοχής του Βερολίνου, γεγονός που την κάνει κύριο πόλο έλξης για τους κατοίκους του Βερολίνου, των τουριστών που θέλουν να απολαύσουν στιγμές δροσιάς και χαλάρωσης, καθώς επίσης και ανθρώπων που ενδιαφέρονται για το ψάρεμα. Τριγύρω από τη λίμνη υπάρχει ένα συνεχές μονοπάτι που ενδείκνυται για περιπάτους και τρέξιμο. Στην ανατολική ακτή της λίμνης υπάρχει ένας ξενώνας πολιτιστικής κληρονομιάς στον οποίο λειτουργεί μπυραρία για τους επισκέπτες και παιδότοπος.

Ζωολογικός κήπος του Βερολίνου: Είναι ένας από τους μεγαλύτερους κήπους στον κόσμο. Η κατασκευή του ήταν ένα δώρο από το βασιλιά Φρειδερίκο Γουλιέλμο τον Δ΄. Ο κήπος σχεδιάστηκε από τον Peter Lenne. Πριν τον πόλεμο ο κήπος αριθμούσε χιλιάδες ζώα αλλά μετά την καταστροφή λιγότερα από 100 είχαν απομείνει. Σήμερα ο κήπος αριθμεί 15.000 ζώα με περισσότερα από 1.400 είδη. Tα περισσότερα ζώα είναι ελεύθερα σε παραστάσεις του φυσικού τους περιβάλλον. Ο ζωολογικός κήπος έχει δύο εισόδους με τη μία να ονομάζεται η πύλη των λιονταριών καθώς έχει εκατέρωθεν 2 λιοντάρια και η άλλη πλαισιώνεται από ελέφαντες και λέγεται η πύλη των ελεφάντων.

 
- Nα επισκεφτώ το φαγάδικο Fleischfrei, που σερβίρει νόστιμο currywurst στο δρόμο της Rozenthaler Platz

-Να καθίσω στο Sale e Tabbachi (Rudi-Dutschke-Straße 25, λίγα μέτρα από το θρυλικό Checkpoint Charlie) όπου η ιταλική κουζίνα έχει την τιμητική της

-Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι μια βόλτα κατά μήκος της αποκαλούμενης «East Side Gallery», κομματιού του τείχους όπου διατηρούνται τα graffiti της ανατολικής τότε πλευράς
Με τα τρία μεγαλύτερα αεροδρόμια της Γερμανίας στην Φρανκφούρτη, το Μόναχο και το Ντίσελντορφ η Γερμανία διαθέτει ένα άριστο διεθνές και εθνικό δίκτυο αερομεταφορών. Μπορείτε να βρείτε την αεροπορική σύνδεση που σας εξυπηρετεί π.χ. στην Lufthansa.


www.berlin.de

http://www.berlin.de/kultur-und-tickets/

http://www.visitberlin.de/en/plan/city-info

http://www.visitberlin.de/en/plan/on-site/tourist-information

εξ. φωτό: http://castrips.org

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2017, 17:40