Δεν είναι τυχαίο που στη Σχοινούσα θα συναντήσεις πολλούς ξένους τουρίστες που την επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι. Σε λιλιπούτειο μέγεθος, περίπου 9 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αλλά με μεγάλη ομορφιά δίνει μια αίσθηση ελευθερίας που θα την καταλάβεις μόλις κατέβεις από το καράβι στο Μερσίνι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «νησί του Ήλιου» που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Νάξου, ανήκει στο σύμπλεγμα των Μικρών Κυκλάδων, και λέγεται ότι έχει πάρει το όνομα του από το φυτό σχίνο που ευδοκιμεί εκεί. Με δύο βασικούς οικισμούς, τη Χώρα και τη Μεσαριά, θα την ευχαριστηθείτε αν την περπατήσετε, γι’ αυτό σκεφτείτε πριν πάρετε αυτοκίνητο.

Μικρή στο μάτι αλλά τεράστια σε φήμη, την έχουν παινέψει τα μέσα του εξωτερικού και την έχει προτιμήσει σύσσωμο το τζετ σετ, έστω και για μια μικρή στάση. Όμως όλα αυτά αθόρυβα, γιατί εδώ οι επισκέπτες θα έρθουν για να απολαύσουν καλή φιλοξενία, απέραντο γαλάζιο, εξαιρετικό φαγητό, βόλτες και χαλαρή κουβέντα το βράδυ στον ένα και μοναδικό κεντρικό δρόμο της Χώρας.

Αξίζει να κάνετε

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπάνιο και στις 18 παραλίες με τα καταγάλανα νερά

Η Σχοινούσα είναι το ιδανικό νησί για βουτιές σε όλες τις αποχρώσεις του γαλάζιου και για ξεκούραστες διακοπές με βασικό αξεσουάρ το μαγιό. Η μέρα θα ξεκινήσει το πρωί στη θάλασσα και θα πάει μέχρι αργά το απόγευμα. Οργανωμένες παραλίες δεν υπάρχουν, γι’ αυτό πιάστε αρμυρίκι ή εξοπλιστείτε για να το απολαύσετε τον παράδεισο όσο γίνεται περισσότερο.

Στο Λιβάδι, θα βρείτε ηρεμία από τα μελτέμια και σκιά κάτω από τα δέντρα με θέα την Ηρακλειά και την Ίο, στου Λιόλιου τυρκουάζ νερά και περισσότερο κόσμο, στην Ψιλή Άμμο -την πιο δημοφιλή παραλία του νησιού- υπέροχη θάλασσα και αμμοθίνες, στον Αλμυρό ρηχά γαλάζια νερά και στο «κοσμικό» Τσιγγούρι θα κολυμπήσετε ή θα πάρετε κανό για να φτάσετε στην παραδεισένια βραχονησίδα μέσα στη θάλασσα. Για τον Γερολιμνιώνα και το Σιφνέικο προτιμήστε να πάτε με το καΐκι και μην παραλείψετε να κάνετε βουτιά ή ελεύθερη κατάδυση.

Αναρρίχηση, πεζοπορία και παρατήρηση πουλιών

Η αναρρίχηση στο φαράγγι του Χάρακα μπορεί να γίνει οργανωμένα με οδηγό. Ένας εντυπωσιακός ασβεστολιθικός σχηματισμός ξεκινάει από τη Χώρα και καταλήγει στη θάλασσα, με πολλές διαδρομές για να απολαύσετε τη φυσική ομορφιά με θέα το Τσιγγούρι και τη Φιδού.

Αν αγαπάτε την πεζοπορία θα βρείτε πολλά μονοπάτια, υπολογίστε ότι ο γύρος του νησιού θα σας πάρει μόνο μιάμιση ώρα. Σας προτείνουμε τη διαδρομή από τη Χώρα, προς την κορυφή Βάργιες και τον Γερολιμνιώνα που οδηγεί στο ψηλότερο σημείο του νησιού, δίπλα στον ανεμόμυλο και με θέα που κόβει την ανάσα.

Το νησί ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000, με πολλά μεσογειακά είδη βλάστησης και ερπετά. Αν σας αρέσει η παρατήρηση πουλιών, επιλέξτε να επισκεφθείτε τη Σχοινούσα την άνοιξη γιατί είναι μεταναστευτικός σταθμός για τα πουλιά που αποδημούν προς την Αφρική και την Ευρώπη. Στο θαλάσσιο χώρο γύρω από το νησί βρίσκει καταφύγιο η φώκια Monachus monachus.

Βόλτα στη Χώρα και τη Μεσαριά

Η Χώρα ή αλλιώς Παναγιά είναι χτισμένη πάνω σε ύψωμα, για να αποφεύγει τους πειρατές στο παρελθόν, με χαμηλά κυκλαδίτικα σπίτια «πνιγμένα» στις μπουκαμβίλιες και τους βασιλικούς. Ξεχωρίζει η εκκλησία Παναγιά Ακαθή, προστάτιδα του νησιού, που γιορτάζεται με μεγάλο πανηγύρι τον Δεκαπεντάυγουστο. Το πρωί είναι πιο ήσυχα, ενώ το βράδυ όλοι συγκεντρώνονται στα σοκάκια της για φαγητό και ποτό, μέχρι τις πρωινές ώρες που γίνονται μία παρέα.

Η Μεσαριά, σε απόσταση 3 χιλιόμετρων από τη Χώρα, είναι ο δεύτερος οικισμός του νησιού με γραφικά σπίτια, δύο χαρακτηριστικούς ανεμόμυλους, περιβόλια και αμπέλια. Θα σας καλωσορίσει η επιβλητική εκκλησία του Ευαγγελισμού με το καμπαναριό από πωρόλιθο.

«Βουτιά» στα τοπικά πιάτα

Πρωταγωνιστεί η φάβα γνωστή και ως «κατσούνι», που έχει και δικό της φεστιβάλ τον Ιούλιο με χορούς, όργανα και πολλά εδέσματα. Η καλλιέργεια της φάβας έχει παράδοση ετών, καθώς οι καιρικές συνθήκες και το έδαφος της Σχοινούσας είναι ιδανικά.

Όπου και να καθίσετε για φαγητό, θα γευτείτε εξαιρετικά ντόπια οπωροκηπευτικά, κτηνοτροφικά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Δοκιμάστε πατατάτο, το κρέας στην κατσαρόλα με πατάτες και μυρωδικά, ξινομυζήθρα και κοπανιστή, και τη γλυκιά μελιτινόπιτα. Γενικά δοκιμάστε ό,τι σας σερβίρουν, γιατί πιο φρέσκα και νόστιμα δεν θα βρείτε!

Μην φύγετε χωρίς:
 

  • Να βγάλετε φωτογραφία το ηλιοβασίλεμα, τι να μας πει η Σαντορίνη
  • Να γιορτάσετε Δεκαπενταύγουστο στην Παναγιά Ακαθή και μετά για γαλακτομπούρεκο στο καφενείο της Χώρας
  • Να κάνετε ημερήσια εκδρομή στα διπλανιά νησιά, Ηρακλειά, Δονούσα και Κέρο
  • Να πάρετε μαζί σας τη φημισμένη φάβα

Δείτε τιμές και δρομολόγια ΕΔΩ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης