Πλούσια βλάστηση, άφθονα τρεχούμενα νερά, καταρράκτες και φυσικές πισίνες. Παραμυθένια αίσθηση και μυστικιστική γοητεία αποπνέει η Σαμοθράκη, το νησί των Μεγάλων Θεών. Μυηθείτε στον κόσμο της, σε ένα ταξίδι γεμάτο πρωτόγνωρες εμπειρίες.

Στο καταπράσινο νησί του Θρακικού Πελάγους θα ανακαλύψετε μοναδικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς και μνημεία φυσικού κάλλους. Θα απολαύσετεάγρια φυσική ομορφιά και μπάνιο σε κρυμμένους καταρράκτες και λιμνούλες στο όρος Σάος. Αν αγαπάτε την περιπέτεια, θα έχετε την ευκαιρία να φτάσετε ως… το Φεγγάρι, την ψηλότερη κορυφή του Αιγαίου!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σαμοθράκη ήταν φημισμένη στην αρχαιότητα για τα Καβείρια Μυστήρια, τις αινιγματικές τελετές λατρείας και μύησης που τελούνταν στο Ιερό των Μεγάλων Θεών, το οποίο αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα. Στις μέρες μας, το νησί είναι διάσημο σε όλο τον κόσμο για την περίφημη Νίκη της Σαμοθράκης, το μαρμάρινο άγαλμα που βρέθηκε εδώ το 1863 και εκτίθεται σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.

Δροσερές βουτιές στις βάθρες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παραμυθένιες εικόνες ξεδιπλώνονται στο όρος Σάος, περπατώντας στο πυκνό δάσος ανάμεσα σε οξιές και πλατάνια, παρέα με λιβελούλες. Γάργαρα ρέματα και καταρράκτες, νερά που πέφτουν ορμητικά σε κοιλότητες από γρανίτη και  δημιουργούν μικρές μαγευτικές λίμνες, τις βάθρες. Οι φυσικές πισίνες σας προκαλούν να βυθιστείτε στα νερά τους. Δύσκολο να αντισταθείτε… Το μπάνιο εδώ είναι εμπειρία ζωής!

Διασημότερες βάθρες είναι εκείνες του Φονιά και της Γριάς Βάθρας, ενώ κοντά στο χωριό Θέρμα θα βρείτε τις βάθρες του Χριστού και του Παραδείσου.

Η διαδρομή για το φαράγγι του Φονιά ξεκινά σε απόσταση περίπου 5χλμ. από τα Θέρμα. Ακολουθήστε το μονοπάτι και μετά από μισή ώρα θα φτάσετε στην πρώτη βάθρα. Η διαδρομή μέχρι εκεί είναι βατή, ενώ ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται καθώς ανηφορίζετε το μονοπάτι.

Η Γριά Βάθρα βρίσκεται 2 χλμ. μακριά από τα Θέρμα. Εδώ οι λιμνούλες είναι μικρότερες και πιο ρηχές.

Ιερό των Μεγάλων Θεών

Θαυμάστε το μεγαλείο της αρχαίας Σαμοθράκης σε μια τεράστια έκταση 50 στρεμμάτων στην Παλαιόπολη, στο βόρειο τμήμα του νησιού. Ο χώρος αυτός είχε αφιερωθεί στη λατρεία και την τέλεση μυστηρίων των Μεγάλων Θεών (Καβείρων). Γύρω από τον ιερό βράχο όπου τελούνταν θυσίες άρχισαν να κατασκευάζονται κτίρια για να εξυπηρετηθούν λατρευτικές ανάγκες τον 6ο αιώνα π.Χ., ενώ τα εντυπωσιακότερα κτίρια οικοδομήθηκαν τον 3ο αιώνα π.Χ.

Εδώ θα δείτε – μεταξύ άλλων – το Μνημείο της Νίκης, όπου ήταν τοποθετημένο το γλυπτό της Νίκης της Σαμοθράκης πάνω σε μια βάση με μορφή πλώρης πλοίου, το Αρσινόειο, εντυπωσιακό κυλινδρικό οικοδόμημα, τον Ιερό Κύκλο, κυκλικό χώρο για όρθιους θεατές, το Ανάκτορο όπου γινόταν η μύηση στον πρώτο βαθμό των Μυστηρίων, το Τέμενος, μεγάλο μαρμάρινο κτίριο με κεντρική θέση στη λατρεία των Μεγάλων Θεών, το Ιερό, όπου γινόταν ο δεύτερος βαθμός μύησης (η λεγόμενη Εποπτεία) καιτη Στοά.

Στην ίδια περιοχή βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της Παλαιόπολης το οποίο στεγάζει ευρήματα από την ανασκαφή στο Ιερό των Μεγάλων Θεών και ένα αντίγραφο της Νίκης της Σαμοθράκης.

Παραλίες

Κρυστάλλινα νερά και χοντρά βότσαλα χαρακτηρίζουν τις περισσότερες παραλίες του νησιού. Ξεχωρίζουν οι Κήποι με τα γκριζόμαυρα βότσαλα και η  αμμουδερή παραλία Παχιά Άμμος, που διαθέτει beach bar και ταβέρνα. Στο δρόμο προς την Παχιά Άμμο θα βρείτε δύο ήσυχες παραλίες με κροκάλες, τις Μακρυλιές και το Λάκκωμα, όπου λειτουργεί καταδυτικό κέντρο.

Εξωτική αλλά και άγρια ομορφιά σας περιμένει στον Βάτο, που βρίσκεται στην άκρη του ομώνυμου φαραγγιού, ενώ μοναδικό είναι το τοπίο και στο Κρεμαστό, όπου νερά καταρράκτη πέφτουν αφρισμένα στη θάλασσα. Και οι δύο ακτές είναι προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα.

Με τουριστικό σκάφος μπορείτε να απολαύσετε θαλάσσια περιήγηση και στο Κατάρτι, στις Σπηλιές, στης Γριάς τα Πανιά με τα βράχια που μοιάζουν με υφάσματα και στο Γυαλί.

Η Χώρα

Η πρωτεύουσα της Σαμοθράκης είναι ένας παραδοσιακός οικισμός  αμφιθεατρικά απλωμένος σε υψόμετρο 300 μέτρων, με πέτρινα σπίτια, κεραμιδένιες στέγες, πλακόστρωτες πλατείες και όμορφη θέα. Τα ανηφορικά καλντερίμια θα σας φέρουν στο ψηλότερο σημείο της, όπου δεσπόζουν τα απομεινάρια του μεσαιωνικού Κάστρου από την εποχή της κυριαρχίας των Γατελούζων (1300 -1400). Μπορείτε να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο και το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (1875).

Τα Θέρμα ή Λουτρά

Το χωριό με τις ιαματικές πηγές περιβάλλεται από θάλασσα, βουνό και πλούσια βλάστηση. Στην είσοδό του θα βρείτε τα ιαματικά λουτρά του Δημοτικού Υδροθεραπευτηρίου και στο λόφο απέναντι από την πλατεία μια μικρή υπαίθρια πισίνα με ιαματικά θειούχα νερά να αναβλύζουν από τη γη. Από τα Θέρμα ξεκινούν το μονοπάτι προς τους καταρράκτες της Γριάς Βάθρας και οι αναβάσεις στο Φεγγάρι, ενώ από το λιμανάκι του χωριού μπορείτε να πάρετε το πλοιάριο που κάνει τον γύρο του νησιού.

Καταπράσινοι οικισμοί

Καρυώτες, Ισώματα, Κερασιά, Μνημόρια, Ρεμπουτσάδικα, Αλώνια… Πανέμορφα χωριά με λιθόστρωτα δρομάκια βυθισμένα στο πράσινο. Γραφικό ψαροχώρι παραμένει η Καμαριώτισσα, το λιμάνι της Σαμοθράκης.

Μη φύγετε χωρίς:

  • Να δοκιμάσετε το ξακουστό κατσικάκι της Σαμοθράκης (στη σούβλα, στη λαδόκολλα ή μαγειρευτό με κυδώνι) και ντόπια γραβιέρα.
  • Να επισκεφθείτε το ξωκλήσι της Παναγίας της Κρημνιώτισσας πάνω από την παραλία της Παχιάς Άμμου για να απολαύσετε εξαιρετική θέα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης