Κόμισσες και κόντηδες βολτάρουν στα καντούνια της Κέρκυρας

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017, 13:00
Κόμισσες και κόντηδες βολτάρουν στα καντούνια της Κέρκυρας
Στην πλάνη του καρναβαλιού έχει αφεθεί η Κέρκυρα, μεταφέροντας εικόνες από την Κέρκυρα των ενετικών χρόνων. Η Κέρκυρα τη Βενετία. Είναι γεμάτη από «πόρβερη» πούδρα, «ρόντολες» σερπαντίνες και «πομπέτες» κολόνιες, βενετσιάνικες προσωπίδες, αρλεκίνους και ντόμινο, κόμισσες και κόντηδες που βολτάρουν στα στενά καντούνια όλο χάρη και μπριόζο.

Οι καρναβαλιστικές εκδηλώσεις βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους σε όλο το νησί.

Το μεσημέρι στην πόλη το Λύκειο Ελληνίδων έχει την τιμητική του. Τα αυθεντικά κοστούμια εποχής από τη βενετσιάνικη κυριαρχία στο νησί, παίρνουν σάρκα και οστά. Όλο χάρη και όλο νάζι, οι Κυρίες των τιμών συνοδευόμενες από τους κόντηδες, τους αυλικούς του παλατιού και τους περίοικους θα κάνουν την πρώτη τους πασαρέλα στο κέντρο της πόλης, ενώ θα κλέψουν τις εντυπώσεις με τους ιπποτικούς χορούς στους ρυθμούς του 18ου αιώνα. Η πλατεία Ανουτσιάτα θα ζωντανέψει και θα θυμίσει πώς ήταν το κέντρο των συνεστιάσεων και των ζοφερών εκδηλώσεων των Ενετών κατακτητών του νησιού που άφησαν πίσω τους έντονα τα σημάδια του δικού τους πολιτισμού.

Την ίδια ώρα στην ύπαιθρο της Κέρκυρας οι καρναβαλιστικές εκδηλώσεις βρίσκονται στο ζενίθ τους.

Στους Αργυράδες το γλέντι θα ξεκινήσει από αύριο Κυριακή και θα ολοκληρωθεί την Καθαρά Δευτέρα με καρναβάλι διονυσιακού χαρακτήρα και την αναβίωση του εθίμου «μουτζουρώματα».

Οι Αυλιώτες θα συνεχίσουν την παράδοση που κρατούν εδώ και 400 χρόνια και την Καθαρά Δευτέρα θα καυτηριάσουν με την μεγαλειώδη παρέλαση, που προετοιμάζουν εδώ και μήνες, τη σημερινή πολιτική κατάσταση της χώρας αλλά και του νησιού.

Στους Βελονάδες τα «τζαλέτια», τα γινοκούλουρα και άλλα χίλια μύρια εδέσματα θα κεραστούν στους παρευρισκομένους της καρναβαλιστικής παρέλασης τη Καθαρά Δευτέρα το μεσημέρι, ενώ στον Αη Μαθιά τα μουτζουρώματα και τα πετεγολέτσα θα έχουν την τιμητική τους.

Οι Καρουσάδες θα προσπαθήσουν, αύριο το απόγευμα, να κλέψουν και φέτος την παράσταση με εντυπωσιακά άρματα, ενώ στις Νύμφες και την Αχαράβη το γλέντι αναμένεται να κρατήσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Στο χορό πρωταγωνιστές θα είναι οι παπάδες που θα σύρουν το «χορό των παππάδων».

Η πόλη της Κέρκυρας ετοιμάζεται πυρετωδώς για την αυριανή μεγαλειώδη πολύωρη παρέλαση. Θύμα της ο Σιορ Καρνάβαλος που ενώπιον συμβολαιογράφου και μαρτύρων θα υπαγορεύσει τη δημόσια διαθήκη του και μετά οι Κερκυραίοι θα τον κάψουν...

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017, 13:04