Προσγειωθήκαμε από τη Ρόδο με το μόλις 37 θέσεων ελικοφόρο στο μικρό αεροδρόμιο του Καστελόριζου. Το αεροπλάνο είναι ο καλύτερος τρόπος για να έρθετε εδώ: υπάρχει καθημερινή σύνδεση με τη Ρόδο, αλλά καλό θα είναι να κάνετε νωρίς κράτηση. Με το μικρών διαστάσεων τοπικό λεωφορείο, κατεβαίνουμε την πλαγιά και μπροστά μας ξεπροβάλει η Xώρα, σαν ένα απόλυτα κινηματογραφικό σκηνικό: Το φυσικό λιμάνι, περιτριγυρισμένο από χρωματιστά νεοκλασικά σπίτια, που κυματίζουν την αντανάκλασή τους πάνω στα διάφανα πράσινα νερά.

Το Καστελόριζο είναι κυριολεκτικά το ανατολικότερο σημείο της Ελλάδα και εδώ δε θα βρείτε το πολύφερνο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης ούτε τον ξέσαλο τρόπο ζωής της Μυκόνου. Εδώ θα έρθετε αν θέλετε την ηρεμία σας. Γιατί εδώ όλα κινούνται σε άλλους ρυθμούς. Πιο αργούς και σίγουρα πιο ανθρώπινους.  Στο Καστελόριζο δε βρήκαμε παραλίες. Εδώ βρήκαμε μόνον καθαρά, κρυστάλλινα και βαθιά νερά για βουτιές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχικά το νησί λεγόταν Μεγίστη όμως πήρε το όνομα Καστελόριζο χάρη στα κόκκινα βράχια του λόφου όπου είναι κτισμένο το Κάστρο των Ιπποτών ή αλλιώς Καστέλο Ρόσο και, αν και ουσιαστικά ανήκει στα νησιά της άγονης γραμμής, εκείνο παραμένει κοσμοπολίτικο από τους Ιταλούς που το επισκέφτηκαν στη δεκαετία του 70, μαγεύτηκαν και αγόρασαν σπίτια εδώ κι έρχονται και ξανάρχονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Καστελόριζο είναι ιδανικό για ερωτευμένα ζευγάρια, για όσους θέλουν να χαλαρώσουν και να ξεφύγουν εντελώς από το άγχος και τους ήχους της πόλης και των αυτοκινήτων.

Άλλωστε το Καστελόριζο έχει έναν και μοναδικό δρόμο που συνδέει το λιμάνι με το αεροδρόμιο.
Αρχικά μας φάνηκε σχεδόν αδύνατο να περάσουμε πάνω από δύο ημέρες στο νησί, αλλά όταν μπήκαμε στο ρυθμό του ο χρόνος περνά πολύ ευχάριστα. Με βόλτες στο Κορδόνι, τον πανέμορφο μόλο, απολαμβάνοντας τη θέα προς τα αναστυλωμένα σπίτια, δοκιμάζοντας ψαρομεζέδες στις λίγες ταβέρνες αλλά και κάνοντας εκδρομές.

ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ:

Βόλτα στη Χώρα με τα χρωματιστά νεοκλασικά σπιτάκια, που δίνουν κουκλίστικη όψη στο λιμάνι. Ο μοναδικός οικισμός με τα παλιά αρχοντικά γύρω από το λιμάνι αποτελείται από τις συνοικίες Πηγάδια, Χωράφια και Μανδράκι. Περάσαμε με καΐκι στο Κας της Τουρκίας απέναντι. Έχει δρομολόγιο κάθε Δευτέρα και Παρασκευή (δώσαμε το διαβατήριό μας από την προηγούμενη). Ρωτήστε τον βαρκάρη, για επίσκεψη στην βυθισμένη πολιτεία της Κέκοβα, τον Άγιο Νικόλαο και τους Λυκιακούς τάφους. 

Επισκεφτήκαμε πριν τη δύση του ηλίου τον εγκαταλειμμένο Αϊ Γιώργη του βουνού. Ανεβήκαμε αγκομαχώντας τα 401 σκαλιά, αλλά η θέα μας αποζημίωσε. Φυσικά κάναμε το γύρο του νησιού, που περιλαμβάνει μπάνιο στη Ρω, αλλά κυρίως μπάνιο στην μαγευτική γαλάζια σπηλιά του Παραστά. Μια επίσκεψη στο Μεσαιωνικό Κάστρο χτισμένο το 14ο αι., το οποίο κατέστρεψε ο Λάμπρος Κατσώνης το 1788 και ανάγκασε τους Τούρκους να εγκαταλείψουν το νησί, είναι must.

ΠΟΥ ΚΟΛΥΜΠΗΣΑΜΕ:

Κάναμε τις βουτιές μας στο πεντακάθαρο λιμάνι και ξαπλώσαμε στιςς ξαπλώστρες στην προβλήτα του ξενοδοχείου Μεγίστη. Αν θέλετε φρέσκους χυμούς, κολυμπώντας απέναντι (5-10 λεπτά), θα φτάσετε στο μπαράκι στον Φάρο. Εναλλακτικά υπάρχει η δυνατότητα για βουτιές με βάρκα στον Αϊ Γιώργη του νησιού ή τις Πλάκες.

ΠΟΥ ΦΑΓΑΜΕ

Το φαγητό στο Καστελόριζο δεν είναι ιδανικό όμως ξεχωρίσαμε τρία μέρη που σας τα προτείνουμε ανεπιφύλακτα: Στο Ακροθαλάσσι πήγαμε για εξαιρετικά μαγειρευτά, στον Λαζαράκη, που είναι το στέκι των πιο κοσμικών και σκαφάτων του νησιού πήγαμε για καλό ψάρι ενώ στα Πλατάνια στην πλατεία του πάνω χωριού για χταπόδι στιφάδο και ρεβυθοκεφτέδες.

Δείτε τιμές και δρομολόγια ΕΔΩ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης