Όσες φορές κι αν βρεθείς στη Μονεμβασιά, τόσες φορές θα γοητευτείς από την ομορφιά και την ιδιαιτερότητα του Βράχου της Καστροπολιτείας που αναδύεται με τόσο έντονα μυστικιστικό τρόπο μέσα από τη θάλασσα…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Mέσα στα μεσαιωνικά τείχη της Μονεμβασιάς βρίσκεται μια από τις πιο καλοδιατηρημένες και ζωντανές καστροπολιτείες στην Ελλάδα, που συγκεντρώνει φανατικούς επισκέπτες.

Μέσα στο κάστρο δεν κυκλοφορεί αυτοκίνητο, οπότε προετοιμαστείτε για περπάτημα. Το κεντρικό καλντερίμι που ξεκινά από την πύλη του κάστρου σε οδηγεί στα σημαντικότερα αξιοθέατα αλλά και στα εστιατόρια, τα μπαρ και τα καταστήματα που είναι συγκεντρωμένα κατά μήκος του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το (μικρό) Άγιο Όρος της Μονεμβασιάς

Σε αυτήν τη γωνιά της λακωνικής γης ο μοναχισμός και ο ασκητισμός γνώρισαν μεγάλη άνθιση κατά το παρελθόν και άφησαν πίσω τους σημαντικά μνημεία, τα οποία ο επισκέπτης όχι μόνο δεν πρέπει να παραλείψει, αλλά πρέπει να επιδιώξει να δει από κοντά.

Μικρό Άγιο Όρος αποκαλούνται τα δεκάδες βυζαντινά και υστεροβυζαντινά εκκλησάκια και ασκητήρια που είναι αναπτυγμένα σε όλη την περιοχή των Βατίκων, αν και επίκεντρό τους είναι τα προσκυνήματα του Καβομαλιά.

Μικρά μοναστήρια δημιουργήθηκαν σε αυτήν την απόμακρη – για τον πολύ κόσμο – ερημιά, άγριες σπηλιές φιλοξένησαν ερημίτες και εκπληκτικά βυζαντινά μοναστήρια που χτίστηκαν εδώ αποτελούν μέχρι σήμερα μοναδικά στοιχεία του πολιτισμού και της παράδοσης της Λακωνίας, ενταγμένα αρμονικά στην καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής.

Πρόκειται για τα προσκυνήματα:

– Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη (στην τοποθεσία Λεμονιά, αριστερά του δρόμου προς τον Άγιο Παύλο).

– Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος Σαριώτης (λίγο βορειότερα από τον προηγούμενο ναό).

– Άγιος Γεώργιος Βαβύλας (βόρεια από το δρόμο Νεάπολης – Βελανιδιών).

– Άγιος Ιωάννης ο Μεγαχώρας (κρυμμένο στους λόφους, πάνω από την Κάτω Καστανιά).

– Άγιος Παντελεήμονας στα Βελανίδια.

– Άγιος Μύρωνας (στον ομώνυμο οικισμό νότια από τα Βελανίδια).

– Αγία Ειρήνη Καβομαλλούσα (ξωκλήσι του 19ου αιώνα στη νότια άκρη του Μαλέα).

– Μονή Αγίου Γεωργίου Μαλέα, μοναστήρι του 13ου – 14ου αιώνα με μεγάλη ιστορική σημασία που βρίσκεται στην άκρη του γκρεμού του Μαλέα.

– Οι ασκητικές σπηλιές του Οσίου Θωμά που βρίσκονται στην απόμερη νότια άκρη του ακρωτηρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης