Ένα διαφορετικό κυκλαδονήσι, με καταπράσινο τοπίο, πηγές και τρεχούμενα νερά, μαγευτικές ακρογιαλιές, γραφικά χωριά και μια εκπληκτική Χώρα, η Άνδρος υπόσχεται στους επισκέπτες ανεπανάληπτες πασχαλινές εμπειρίες.

Εδώ θα απολαύσετε το μεγαλείο της ανοιξιάτικης φύσης, άρωμα ανθισμένων λεμονιών και θαλασσινή αύρα, θα βιώσετε κατανυκτική ατμόσφαιρα σε εκκλησίες και μοναστήρια και θα γιορτάσετε το Πάσχα με εκρηκτικά «μάσκουλα» και άλλα μοναδικά έθιμα, με «λαμπριάτη» στο φούρνο και τοπικές νοστιμιές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νησί με τη ναυτική παράδοση και τις καλλιτεχνικές ευαισθησίες προσφέρει χαλάρωση στα ολάνθιστα χωριά με τα παραδοσιακά σπίτια αλλά και έντονους ρυθμούς στο Μπατσί, όπου χτυπά η καρδιά της νυχτερινής διασκέδασης.  

Στην αρχοντική Χώρα

Η κομψή Χώρα της Άνδρου, τόπος καταγωγής πολλών καπεταναίων και εφοπλιστών, αποπνέει τη ναυτική και πολιτιστική παράδοση του νησιού. Η αρχιτεκτονική της συνδυάζει αρμονικά το λιτό κυκλαδίτικο στιλ με τα ενετικά πυργόσπιτα και τα αναπαλαιωμένα νεοκλασικά. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βόλτα στα πλακόστρωτα σοκάκια θα σας φέρει στην πολυσύχναστη κεντρική οδό Εμπειρίκου με τα  αρχοντικά καπετανόσπιτα και τα μαγαζιά, την πλατεία Καϊρη με τα γραφικά καφενεία, τα ζαχαροπλαστεία και τις ταβέρνες και την πλατεία με το άγαλμα του «Αφανούς Ναύτη», που προσφέρει θέα στο ερειπωμένο ενετικό κάστρο, τον φάρο και το ανοιχτό πέλαγος. Δίπλα στο κύμα, δεσπόζει το εκκλησάκι της Παναγιάς της Θαλασσινής, σκαρφαλωμένο πάνω στο βράχο, ενώ στην καρδιά της Χώρας θα συναντήσετε την επιβλητική εκκλησία του Αϊ Γιώργη.

Η πρωτεύουσα της Άνδρου είναι φημισμένη και για τα μουσεία της. Σημείο αναφοράς αποτελεί το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, πασίγνωστο για τις περιοδικές εκθέσεις κορυφαίων καλλιτεχνών που φιλοξενεί την καλοκαιρινή περίοδο. Μπορείτε να δείτε την ενδιαφέρουσα μόνιμη συλλογή του που περιλαμβάνει έργα διακεκριμένων Ελλήνων καλλιτεχνών. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το Ναυτικό και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Εκατέρωθεν της μικρής χερσονήσου της Χώρας θα βρείτε τις παραλίες Νημποριό και Παραπόρτι, ενώ σε κοντινή απόσταση θα απολαύσετε ανοιξιάτικο περίπατο στη μικρή πεδιάδα στα Λιβάδια, με τις ευωδιαστές λεμονιές και πορτοκαλιές και θα ανακαλύψετε φυσικές ομορφιές περπατώντας δίπλα στο ποτάμι.

Στα γραφικά χωριά της Άνδρου

Η περιήγηση στα ορεινά χωριά είναι ιδιαίτερα απολαυστική την άνοιξη, καθώς λουλούδια και λεμονιές αγκαλιάζουν τα σπίτια. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τις Στενιές για να θαυμάσετε τα εντυπωσιακά αρχοντικά των καπεταναίων, τις Μένητες με τα τρεχούμενα, κρυστάλλινα νερά, τις παλιές βρύσες, τα πλατάνια και τις καρυδιές, αλλά και τα Αποίκια, όπου θα βρείτε τις γνωστές πηγές Σάριζα και θα ακολουθήσετε το μονοπάτι που οδηγεί στη ρεματιά της Πιθάρας, σε ένα καταπράσινο τοπίο με καταρράκτες.

Στα νότια, απλώνεται η περιοχή του Κορθίου, με τους υπέροχους παραδοσιακούς οικισμούς, όπως το Συνετί, η Αγία Τριάδα και τα Αηδόνια.

Ανδριώτικη πασχαλινή ατμόσφαιρα

Το Πάσχα στην Άνδρο είναι ξεχωριστό και προσφέρει στους επισκέπτες δυνατές συγκινήσεις. Εδώ θα βιώσετε το κατανυκτικό κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας στις εκκλησίες και τα μοναστήρια, μοναδικά έθιμα που ξεσηκώνουν το νησί και πασχαλινούς εορτασμούς που θα σας παρασύρουν στους ρυθμούς τους. 

Τη Μεγάλη Πέμπτη, μετά τα 12 Ευαγγέλια και την ακολουθία της Σταύρωσης, στολίζονται οι Επιτάφιοι σε όλες τις εκκλησίες με λουλούδια από το νησί. Το στόλισμα συνεχίζεται και μετά τα μεσάνυχτα, ανάμεσα σε ψαλμωδίες και κουβέντες.

Τη Μεγάλη Παρασκευή αξίζει να επισκεφθείτε τα όμορφα ορεινά χωριά και να δείτε τον Επιτάφιο κάθε εκκλησίας. Το βράδυ, στη Χώρα, θα βιώσετε συγκινητική ατμόσφαιρα στην περιφορά των Επιταφίων των τριών ενοριών της. Οι πομπές περνούν από τα πλακόστρωτα στενάκια και συναντιούνται στην πλατεία Καΐρη, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό θέαμα. Μετά την περιφορά, ο κόσμος συρρέει στα παραδοσιακά καφενεία για ούζο και νηστίσιμους μεζέδες. Αν επιλέξετε το Μπατσί, θα ακολουθήσετε την πορεία του Επιταφίου προς το λιμάνι, ενώ κατανυκτικό είναι το κλίμα και στην περιφορά του Επιταφίου στο Γαύριο, στο Κόρθι και σε όλα τα υπόλοιπα χωριά.

Το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, στο Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης, στη Χώρα, μην χάσετε την ευκαιρία να συμμετάσχετε στη Γιορτή του Λεμονιού, όπου προσφέρονται γλυκά και άλλα παραδοσιακά εδέσματα και ποτά με βάση το λεμόνι. Η γιορτή αυτή έχει γίνει θεσμός, καθώς η Άνδρος φημίζεται για τις χιλιάδες λεμονιές της, ενώ υπάρχει και ανδριώτικη ποικιλία λεμονιού.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, σε όποια ενορία και αν βρεθείτε, η Ανάσταση εορτάζεται εντυπωσιακά με πολύχρωμα πυροτεχνήματα και κροτίδες. Αν προτιμάτε Ανάσταση με περισυλλογή και κατάνυξη, επισκεφθείτε κάποιο από τα πανέμορφα μοναστήρια του νησιού, όπως τη Μονή Παναχράντου. Οι εορτασμοί συνεχίζονται στις ταβέρνες με παραδοσιακή μαγειρίτσα και διασκέδαση στα νυχτερινά μαγαζιά.

Την Κυριακή του Πάσχα, στη Δεύτερη Ανάσταση, στην πλατεία του Αφανούς Ναύτη στη Χώρα, προσφέρονται κόκκινα αυγά και λαζαράκι, ενώ βροντούν τα παλιά κανόνια του ενετικού κάστρου.

Στο πασχαλινό γεύμα έχει την τιμητική του ο «λαμπριάτης», αρνί ή κατσίκι, γεμιστό με διάφορα μυρωδικά, τυριά ή και αυγά, που σιγοψήνεται σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο. Στις ταβέρνες του νησιού θα γευθείτε την ανδριώτικη σπεσιαλιτέ με παραλλαγές στη γέμιση.

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα ο κόσμος συρρέει στις Στενιές, όπου αναβιώνει ένα βροντερό έθιμο, τα «μάσκουλα» (σιδερένιοι σωλήνες γεμισμένοι με μπαρούτι που τοποθετούνται στο χώμα). Οι δύο ενορίες του χωριού περιφέρουν τις εικόνες της Ανάστασης στα γραφικά σοκάκια με τις ανθισμένες λεμονιές και μόλις συναντηθούν στην πλατεία, δίνεται το σύνθημα και τα «μάσκουλα» σκάνε με εκκωφαντικό θόρυβο.

Στην Παλαιόπολη, στο Κόρθι και σε άλλα χωριά το ίδιο απόγευμα παίζουν στο δρόμο τα «τσούνια», με ξύλα όρθια στο έδαφος. Πρόκειται για παραδοσιακό παιχνίδι το οποίο μοιάζει με το μπόουλινγκ.

Εξορμήσεις στην ανοιξιάτικη φύση

Ακολουθήστε ένα από τα πολλά περιπατητικά μονοπάτια της Άνδρου για να χαρείτε μαγευτικές εικόνες: καταπράσινες πλαγιές με αγριολούλουδα και εντυπωσιακές «αιμασιές», τα χαρακτηριστικά περίτεχνα τειχίσματα που συγκρατούν το χώμα, πηγές, ποτάμια και καταρράκτες. Στις διαδρομές θα ανακαλύψετε πέτρινα γεφύρια, παλιούς νερόμυλους και αρχαιολογικούς χώρους.

Γαστρονομικός παράδεισος

Η Άνδρος φημίζεται για την τοπική κουζίνα και τα προϊόντα της. Δοκιμάστε τη φρουτάλια (αφράτη ομελέτα με λουκάνικα), κολοκυθοκεφτέδες και πατατοκεφτέδες, κόκορα κοκκινιστό με μακαρόνια, ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, ντόπια αλλαντικά όπως η λούτζα (χοιρινό καπνιστό, μαριναρισμένο σε κόκκινο κρασί), το σύγκλινο (παστό χοιρινό) και τα πικάντικα λουκάνικα, αλλά και κάποια από τα εκλεκτά τυριά όπως η πετρωτή και το μαλαχτό.

Από γλυκά, μπορείτε να γευθείτε παραδοσιακά αμυγδαλωτά με ανθόνερο, παστιτσάκια (με βάση το αμύγδαλο), καλτσούνια με καρύδια και μέλι, παστελαριές (αποξηραμένα σύκα με κανέλα και σουσάμι), νουγκατίνες και γλυκά του κουταλιού.

Δείτε τα δρομολόγια για την περίοδο του Πάσχα αναλυτικά εδώ.

Ταξιδέψτε στην Άνδρο με το μεγαλύτερο ταχύπλοο στον κόσμο, το Tera Jet!!!

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης