Αυθεντική και μαγική, η Ανάφη συνομιλεί με το απέραντο γαλάζιο και δικαιώνει την επιλογή των επισκεπτών της με την απλότητα, τη φιλικότητα και τις παραλίες της, από τις ωραιότερες που θα συναντήσετε στις Κυκλάδες.

Το ταξίδι για το «μοναχικό» νησί, που βρίσκεται ανατολικά της Σαντορίνης, μπορεί να μοιάζει μακρινό, αλλά ο προορισμός είναι πανέμορφος και εδώ θα βρείτε ένα από τα ιδανικότερα «καταφύγια» για ήρεμες, χαλαρωτικές διακοπές στις οποίες θα είστε εσείς, ο καθαρός ουρανός και η καταγάλανη θάλασσα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νησί με τον έναν οικισμό

Στην Ανάφη δεν έχετε να επισκεφτείτε παραδοσιακούς οικισμούς, καθώς υπάρχει μόνο η Χώρα, η πρωτεύουσα του νησιού, που φροντίζει με τη γραφικότητα και την ομορφιά της να σάς κάνει να νιώσετε ότι κάνατε την καλύτερη επιλογή για το καλοκαίρι. Χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω από το λιμάνι (Άγιος Νικόλαος), η Χώρα ξεχωρίζει για τη μοναδική αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική της, με «στολίδια» της τα πολυάριθμα θολωτά μονόχρωμα σπίτια της, σε λευκό χρώμα, με μπλε παράθυρα. Περπατήσετε στα στενά σοκάκια ανάμεσά τους και αφεθείτε στους ήρεμους και χαλαρούς ρυθμούς που χαρακτηρίζουν τη ζωή στο νησί. Φυσικά, στη διαδρομή θα συναντήσετε γραφικά εκκλησάκια, ασβεστωμένα δρομάκια, ανθισμένες αυλές και ανεμόμυλους.

Τα σοκάκια της καταλήγουν στο ενετικό Κάστρο από την κορυφή του οποίου θα απολαύσετε τη θέα στην εσχατιά του Αιγαίου και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τοπίο της Χώρας θα σας φέρει στο νου τη συνοικία Αναφιώτικα στην Πλάκα, και όχι τυχαία, αφού αυτή δημιουργήθηκε από Αναφιώτες μάστορες, ξακουστούς για τις ικανότητές τους.

Βεβαίως, στο νησί υπάρχουν ακόμα ο παραθαλάσσιος οικισμός Κλεισίδι, χτισμένος σε πλαγιά κοντά στο λιμάνι του νησιού (όρμος Αγίου Νικολάου), με θέα στη θάλασσα και τα νησάκια Μακρά, Φτενά και Παχιά, και το λιμάνι Άγιος Νικόλαος, ή Γιαλός όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι, που κατοικείται κυρίως στη διάρκεια το καλοκαιριού.

Οι παραλίες που θα κάνετε τις βουτιές σας

Οι παραλίες του νησιού έχουν ένα εξωτικό χαρακτήρα που τον οφείλουν στις χρυσές αμμουδιές τους και τα καταγάλανα νερά. Επίσης, για πολλά χρόνια σ’ αυτές έβρισκαν το ιδανικό …κατάλυμα ελεύθεροι κατασκηνωτές, αλλά και γυμνιστές.

Από τις δημοφιλέστερες παραλίες του νησιού, ο Μεγάλος (ή Μέσα) Ρούκουνας, η μεγαλύτερη σε μήκος με παχιά χρυσή άμμο και ψιλό βοτσαλάκι, που έγινε γνωστή κυρίως από τους free campers και τους γυμνιστές – υπάρχει, βεβαίως, ακόμα η δυνατότητα για γυμνισμό, στη δεξιά πλευρά. Εκτός από τον Μεγάλο, υπάρχει και η παραλία Μικρός (ή Έξω) Ρούκουνας, που είναι μικρή και ήσυχη.

Άλλη διάσημη παραλία του νησιού, το Κλεισίδι, με τον ομώνυμο οικισμό, που είναι και η πιο κοντινή στη Χώρα. Η ακτή της είναι πλατιά, αμμώδης, με αρμυρίκια που δημιουργούν φυσική σκιά, και τα νερά της πεντακάθαρα, ενώ μονοπάτι τη συνδέει και με την παραλία του Αγίου Νικολάου δίπλα- η οποία είναι επίσης αμμώδης, καθαρή, αλλά και εύκολα προσβάσιμη, που την κάνει ιδανική για οικογένειες.
Στις δημοφιλείς παραλίες του νησιού ανήκουν οι Άγιοι Ανάργυροι, μια μικρή και αμμουδερή παραλία, που περιβάλλεται από ψηλά βράχια, και στην οποία φτάνει κανείς κατηφορίζοντας μονοπάτι. Στην κορυφή της, βρίσκεται το ομώνυμο κάτασπρο ξωκλήσι που βάζει τη δική του «πινελιά» στην ομορφιά του τοπίου. Εξίσου, όμορφη και απομονωμένη είναι η διπλανή παραλία του Μέγα Ποταμού, με βότσαλο, με υπέροχη θέα στον βράχο Κάλαμο, ενώ εδώ είναι και η μικρή παραλία Καταλυμάτσα, γνωστή από τα κατάλοιπα του αρχαίου λιμανιού της Ανάφης και τα κόκκινα βράχια που την περιτριγυρίζουν.

Λίγο πριν φτάσετε στον Κάλαμο, θα συναντήσετε τον μικρό όρμο Πρασιές, με την παραλία με τη χοντρή άμμο, ενώ στη βόρεια πλευρά το νησιού, και μέσω χωματόδρομου, θα φτάσετε την παραλία του Αγίου Γεωργίου (Βρύση) με τα γαλαζοπράσινα νερά και τους βράχους μέσα και έξω από τη θάλασσα.
Παραλίες που αξίζει να «βουτήξετε» είναι, επίσης, οι αμμουδιές Κατσούνι και Φλαμουρού, που βρίσκονται δίπλα- δίπλα και συνδέονται με μονοπάτι με την παραλία Κλεισίδι, ενώ αξίζει μια επίσκεψη στην πιο μεγάλη «μοναχική» παραλία του νησιού, τη Βαγιά, με το χοντρό βότσαλο και τα βράχια να την περιτριγυρίζουν, και το Κυπαρρίσι, παραλία με ηφαιστειογενή πετρώματα και άμμο.

Μη φύγετε χωρίς:

√ Να επισκεφτείτε. Τον βράχο του Καλάμου, σήμα – κατατεθέν της Ανάφης Ορατός από κάθε σημείο του νησιού, ο πελώριος βράχος στη νοτιοανατολική άκρη του, προκαλεί δέος στον επισκέπτη. Ο επιβλητικός ασβεστολιθικός βράχος ύψους 460 μ.- ο δεύτερος ψηλότερος μονόλιθος της Ευρώπης μετά από αυτόν του Γιβραλτάρ!- συνδέεται με το υπόλοιπο νησί μέσω ενός μικρού ισθμού, φιλοξενεί σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, και παρουσιάζει εντυπωσιακά γεωμορφολογικά στοιχεία.

Στο ψηλότερο άκρο του, φιλοξενεί τη Μονή της Παναγιάς της Καλαμιώτισσας, σε υψόμετρο 460 μ., με τον λευκό τρούλο και το καμπαναριό της, στην οποία οδηγεί μονοπάτι από τη Μονή Ζωοδόχου Πηγής (η διαδρομή διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα, ενώ πολλοί είναι αυτοί που παίρνουν τον δρόμο για την κορυφή τις απογευματινές ώρες και διανυκτερεύουν στην αυλή τη Μονής προκειμένου να δουν τη Δύση και την Ανατολή του ήλιου απ’ αυτό το μοναδικό σημείο).Αν τελικά πάρετε την απόφαση να ανηφορίσετε προς την κορυφή του βράχου, το απόκοσμο τοπίο με τους αέρηδες να βουίζουν στα αφτιά σας και το γαλάζιο της θάλασσας να συναντά το γαλάζιο του ουρανού μπροστά εκεί που φτάνει το βλέμματα σας, σας υπόσχονται μια εμπειρία συγκλονιστική.

Στη βόρεια πλευρά του Καλάμου βρίσκεται το Δρακοντόσπηλο, προσεγγίσιμο μόνο από ένα δύσβατο μονοπάτι, που το εντυπωσιακό στόμιό του ξεπερνά σε ύψος τα 10 μ. , ενώ οι σταλακτίτες του βρίσκονται ακόμα στο στάδιο του σχηματισμού.

Άλλη μια εκδρομή που αξίζει να κάνετε είναι στον αρχαιολογικό χώρο Καστέλι και στο ξωκλήσι Παναγιά στο Δοκάρι, που βρίσκεται στο μονοπάτι για τον αρχαιολογικό χώρο. Εδώ θα δείτε το περίγραμμα των τειχών και κάποια κατάλοιπα λιθοδομών της αρχαίας πόλης-κράτους των Αναφαίων, αλλά και λείψανα από τη νεκρόπολη.

√ Ακολουθήσετε τα πολλά μονοπάτια σας του νησιού που θα σας οδηγήσουν σε ξωκλήσια, υπέροχες παραλίες και τις «αναφιώτικες εξοχές», τις κατοικίες των Αναφιωτών αγροτών, οι περισσότερες από τις οποίες δεν χρησιμοποιούνται πια.
  
Χρήσιμα links:

http://anafi.gr  

Δείτε τιμές και δρομολόγια ΕΔΩ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης