Ένα νησί με τροπικές παραλίες και σμαραγδένια νερά, ορεινά πανέμορφα χωριά και οικισμούς σε πευκόφυτες ακρογιαλιές. Καλωσορίσατε στη Θάσο, στο πράσινο νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου που θα σας συναρπάσει αν αγαπάτε τη φύση, την ιστορία και… την καλοπέραση!

Στη Θάσο θα ευχαριστηθείτε μπάνιο σε ονειρεμένες αμμουδιές και κολπίσκους, δροσερές βόλτες στα ορεινά χωριά με τα υπέροχα σπίτια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής και εξαιρετικό φαγητό. Θα θαυμάσετε εκπληκτικά φυσικά τοπία και διάσπαρτα μνημεία που αποκαλύπτουν το μακρινό παρελθόν του νησιού. Θα βρείτε πολλές φιλόξενες Σκάλες, τα επίνεια των χωριών που έχτισαν οι νησιώτες στα βουνά για να προφυλαχθούν από τους πειρατές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ορεινή ενδοχώρα σας περιμένει να την εξερευνήσετε: ελαιώνες, πυκνά δάση, ρεματιές και τρεχούμενα νερά μέχρι την ψηλότερη κορυφή στο βουνό Υψάριο. 

Το νησί προσφέρεται για θαλάσσια σπορ αλλά και για έντονη νυχτερινή ζωή κυρίως στο Λιμένα, τα Λιμενάρια και στον Ποτό. Εδώ θα έχετε και την ευκαιρία να παρακολουθήσετε ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, από αξιόλογες παραστάσεις και συναυλίες μέχρι την αναπαράσταση του «Θασίτικου γάμου».

Λιμένας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με φόντο ένα πυκνό πευκοδάσος, η πρωτεύουσα της Θάσου, το κύριο λιμάνι του νησιού, σφύζει από ζωντάνια. Περπατήστε στην κεντρική αγορά με τα δεκάδες μαγαζάκια, στα δρομάκια με τα παραδοσιακά σπίτια και τις ταβερνούλες και στο γραφικό Παλιό Λιμάνι, όπου θα βρείτε μια σειρά από ψαροταβέρνες, εστιατόρια, καφέ, μπαράκια και το Καλογερικό, ένα αρχοντικό του 19ου αιώνα που φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ακολουθώντας τις πινακίδες από το παλιό λιμάνι, ανηφορίστε το λόφο για να κάνετε ένα ταξίδι στο χρόνο στην Αρχαία Πόλη της Θάσου (700 π.X.). Πρώτα θα συναντήσετε την Αρχαία Αγορά, η οποία υπήρξε θρησκευτικό, πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο στην αρχαιότητα. Εδώ θα δείτε ερείπια από τους ναούς του Θεαγένη, του Δία και της Αρτεμισίας.

Το λιθόστρωτο μονοπάτι θα σας φέρει στο Αρχαίο Θέατρο του 5ου αιώνα π.Χ., όπου μπορείτε να απολαύσετε όχι μόνο υπέροχη θέα στη θάλασσα αλλά και παραστάσεις αρχαίου δράματος τους θερινούς μήνες.

Περνώντας μέσα από το πευκοδάσος, θα φθάσετε στην Ακρόπολη (Βρυόκαστρο) με τα απομεινάρια των ναών της Αθηνάς και του Πυθίου Απόλλωνα, η οποία προσφέρει εξαιρετική θέα.

Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το σημαντικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Θάσου, που στεγάζεται σε όμορφο κτήριο του 1934. Ένας εντυπωσιακός Κούρος ύψους 3,5 μ. θα σας υποδεχτεί στην είσοδο του μουσείου, το οποίο εκθέτει πλούσιες συλλογές από τον 7ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 7ο αιώνα μ.Χ. Εδώ θα δείτε και εργαλεία από το παλαιολιθικό ορυχείο ώχρας στις Τζίνες, το μοναδικό στον ελλαδικό χώρο, αναπαράσταση σπιτιού της Ύστερης Εποχής Χαλκού και λίθινες ανθρωπόμορφες στήλες από τον οικισμό της Πρώιμης Εποχής Χαλκού.

Παραλίες

Γαλαζοπράσινα νερά, χρυσή ή λευκή άμμος και τριγύρω πράσινο τοπίο. Οι ακτές της Θάσου είναι από τις ωραιότερες του Βορείου Αιγαίου. Ξεχωρίζουν η ολόλευκη παραλία Σαλιάρα ή Μάρμαρα (παλιό λατομείο μαρμάρου) με τιρκουάζ νερά και τροπική αίσθηση, η Αλυκή και η Γκιόλα, μια φυσική πισίνα με θέα στον Άθω.

Οι περισσότερες παραλίες είναι αμμώδεις και δημοφιλέστερες οι οργανωμένες Μακρύαμμος, Χρυσή Αμμουδιά, Χρυσή Ακτή και Παράδεισος, ο οποίος όταν φυσάει σηκώνει εντυπωσιακά κύματα.

Πολυσύχναστη παραλία είναι και το Νυστέρι όπου υπάρχει κάμπινγκ. Η νεολαία προτιμά την Ψιλή Άμμο, ενώ οι ψαροντουφεκάδες τον Αρχάγγελο με τα  ψηλά βράχια και τα βαθιά νερά. 

Τρυπητή, Σαλονικιός, Παχύς, Πευκάρι και Σκάλα Ραχωνίου είναι μόνο μερικές από τις πολυάριθμες παραλίες της Θάσου που αξίζει να επισκεφθείτε.

Αν κάνετε τον γύρο του νησιού, θα ανακαλύψετε κολπίσκους και απομονωμένες ακρογιαλιές, ακόμα και τον Αύγουστο.

Λιμενάρια

Ο κοσμοπολίτικος παραθαλάσσιος οικισμός απέχει 41 χλμ. από το Λιμένα και διαθέτει ένα όμορφο και ασφαλές λιμανάκι για μικρά σκάφη. Στα Λιμενάρια δεσπόζει το «Παλατάκι», ένα εντυπωσιακό κτήριο με δύο πύργους, έδρα της γερμανικής εταιρείας που εκμεταλλευόταν τα ορυχεία σιδήρου της Θάσου στις αρχές του 20ού αιώνα. Τριγύρω ερείπια των βιομηχανικών εγκαταστάσεων δημιουργούν έντονη αντίθεση με το πράσινο φυσικό και θαλασσινό τοπίο. Στην ίδια περιοχή θα βρείτε την παραλία Μεταλλεία με ολόλευκη άμμο για μια βουτιά κοντά στις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις τους.

Μαριές

Ένα γραφικό χωριό, από τα παλιότερα της Θάσου, αμφιθεατρικά χτισμένο σε ρεματιά. Ανεβείτε στην κορυφή του το δειλινό για να απολαύσετε μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.

Λίγο πιο πάνω από τις Μαριές, θα θαυμάσετε μια μικρή λίμνη μέσα σε πυκνή βλάστηση και καταρράκτες. 

Στη Σκάλα Μαριών θα γευθείτε φρέσκο ψάρι σε ταβερνάκια, ενώ στον κοντινό κολπίσκο Ασπά, θα κολυμπήσετε σε μία από τις καλύτερες μη οργανωμένες παραλίες της Θάσου, με ρηχά νερά και ψιλή άμμο.

Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι

Πέτρινα αρχοντικά με ξύλινους εξώστες, αυλές και σκεπές από πελεκημένη πέτρα, τρεχούμενα νερά και μια υπέροχη πλατεία με αιωνόβιους πλάτανους, καφενεία και ταβέρνες που σερβίρουν θασίτικες νοστιμιές συνθέτουν ένα ορεινό σκηνικό που θα εκτιμήσετε ιδιαίτερα αν είστε ορκισμένοι λάτρεις του βουνού. Το χωριό χωρίζεται σε δύο συνοικισμούς, το Μικρό και το Μεγάλο Καζαβίτι. Παραμένει ελκυστικό για τους επισκέπτες αν και πληγωμένο από τη μεγάλη πυρκαγιά του 2016.

Παναγία

Το ορεινό κόσμημα της Θάσου με τα παραδοσιακά σπίτια, τα πλακόστρωτα στενάκια και τα γάργαρα νερά, πρώτη πρωτεύουσα του νησιού μετά την Επανάσταση του ’21, διατηρεί την αυθεντικότητά του. Δροσιστείτε στην πλατεία κάτω από τα θεόρατα πλατάνια σε κάποιο από τα γραφικά καφενεδάκια του.

Επισκεφθείτε τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Παντοβλεπούσας. Το μοναστήρι γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο με λιτάνευση της εικόνας συνοδεία μπάντας, φαγητό (μοσχάρι στιφάδο και ρύζι, πατάτες) σε κοινό τραπέζι και γλέντι με ζωντανή μουσική.

Στη Σκάλα της Παναγίας, θα βρείτε τη Χρυσή Αμμουδιά, μια μεγάλη αμμουδιά, από τις πιο φημισμένες της Θάσου, όπου συχνάζουν οικογένειες.

Αλυκή

Η πευκόφυτη χερσόνησος, μία από τις ομορφότερες περιοχές του νησιού, είναι γνωστή για τους δύο αμμουδερούς κολπίσκους της με τα σμαραγδένια νερά και για τα ιστορικά της αξιοθέατα: τα αρχαία λατομεία μαρμάρου που λειτουργούσαν από τον 6ο αιώνα π.Χ. μέχρι τα βυζαντινά χρόνια, τα λείψανα αρχαίου οικισμού, ένα ιερό του 7ου αιώνα π.Χ. και τις δυο παλαιοχριστιανικές βασιλικές.

Κολυμπήστε μέχρι την άκρη της χερσονήσου και βουτήξτε με τη μάσκα σας για να δείτε ένα βυθισμένο λατομείο!

Ποτός

Ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα της Θάσου, προσελκύει λάτρεις των θαλάσσιων σπορ στην ομώνυμη αμμουδερή παραλία του. Προσφέρεται για ξέφρενη διασκέδαση και πολυτελή διαμονή.

Θεολόγος

Το παραδοσιακό χωριό χαρακτηρίζεται από τα αρχοντόσπιτα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Η παλιά πρωτεύουσα της Θάσου έχει πυκνή βλάστηση και άφθονα νερά. Η απόμερη τοποθεσία της ώθησε μοναχούς από το Άγιο Όρος να εγκατασταθούν εδώ. Επισκεφθείτε το λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται στο αρχοντικό Χατζηγιώργη και γευθείτε νόστιμα ντόπια κρεατικά στις ταβέρνες.

Αν βρεθείτε στο νησί τον Δεκαπενταύγουστο, μην χάσετε την αναπαράσταση του  «Θασίτικου γάμου» στο Θεολόγο. Οι χωρικοί κερνούν κρασί, τσίπουρο και γλυκό σαραγλί, το γλέντι φουντώνει με μουσική και χορό και συνεχίζεται μέχρι το πρωί στις ταβέρνες. Οι εορτασμοί διαρκούν μία εβδομάδα, ενώ το χωριό στολίζεται με χειροποίητα υφαντά κεντήματα που κρέμονται στα μπαλκόνια.

Μονή Αρχάγγελου Μιχαήλ

Το γνωστό γυναικείο μοναστήρι, γαντζωμένο στο χείλος ενός γκρεμού στη νότια Θάσο, ατενίζει το Αιγαίο. Είναι αφιερωμένο στον προστάτη του νησιού και μετόχι της Μονής Φιλοθέης του Αγίου Όρους. Στη μονή φυλάσσεται ένα από τα καρφιά που χρησιμοποιήθηκαν για τη Σταύρωση του Χριστού.

Γεύσεις από Θάσο

Απολαύστε λαχταριστά πιάτα της τοπικής κουζίνας όπως θασίτικο κατσικάκι ή αρνί, κοτόπουλο με φλιμάρια (χυλοπίτες) ή μελιτζάνες και κολοκυθάκια, πατέρικα (λάχανα μαγειρεμένα με ντομάτα), χταποδοκεφτέδες, χορτοκεφτέδες,  «λιόκαυτα» και φρέσκα ψάρια, ζυμαρικά με θαλασσινά. 

Από τοπικά προϊόντα, τα πιο γνωστά, το μέλι και το ελαιόλαδο, παράγονται στο νησί από την αρχαιότητα. Δοκιμάστε ελιές (πράσινες ή μαύρες), κρασί ποικιλίας Λιμνιά και γλυκά του κουταλιού (σύκο και καρυδάκι).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης