Συνέντευξη Τύπου στην οποία υπερασπίστηκαν το έργο τους από το 2014, όταν και ανέλαβαν να σώσουν την ΠΑΕ Πανιώνιος από το «χείλος του γκρεμού» παρέθεσαν την Παρασκευή ο πρόεδρος του συλλόγου, Χρήστος Δάρας, και ο διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος, Νίκος Ζαμάνης.

Οι τοποθετήσεις τους περιλάμβαναν έναν απολογισμό των πεπραγμένων τους, με σαφείς αιχμές κατά των προηγούμενων διοικήσεων, ενώ ο Νίκος Ζαμάνης ζήτησε στήριξη στην ομάδα στο πολύ δύσκολο έργο που έχει φέτος να μείνει στη Super League, έχοντας ξεκινήσει τη χρονιά με -6 βαθμούς και περιορισμούς στις μεταγραφές, λόγω της μη αδειοδότησής της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ άλλων, ο Ζαμάνης είπε κατά τη διάρκεια της… μαραθώνιας συνέντευξης Τύπου: «Διαχειριζόμαστε τόσα χρόνια πράγματα που δεν θέλαμε να βγάλουμε προς τα έξω. Τα χρέη που ανακαλύψαμε, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, έπρεπε να τα διαχειριστούμε εμείς. Το 2014 η ομάδα είχε αφεθεί να πέσει στην Γ΄ Εθνική κι εμείς πήραμε το χρέος και την πρωτοβουλία να βοηθήσουμε την τότε διοίκηση, εκείνη όμως μας αρνήθηκε και μας είπε να πέσει η ομάδα στην Γ΄ Εθνική. Έτσι μπήκαμε μπροστά σαν φίλαθλοι να βοηθήσουμε την ομάδα. Όταν το 2014 επτά αγωνιστικές πριν το τέλος σώσαμε την ομάδα, ήρθε η επόμενη σεζόν. Εκείνοι οι άνθρωποι είχαν εξαφανιστεί τότε από τον Γενάρη. Αυτό που με έκανε να βοηθήσω τον σύλλογο που αγαπάω, ήταν που έβλεπα παίκτες να πέφτουν κάτω από την πείνα. Ο κ. Γκλεζάκος έριχνε κουμπουριές στο προπονητικό κέντρο για να φοβίσει τους παίκτες. Αφού σώθηκε η ομάδα, την επόμενη σεζόν τις μετοχές τις είχε ο Ερασιτέχνης, όχι εμείς. Ο Παντελής Τσιλαλίδης ήταν ο μόνος αθώος από εκείνη την κατάσταση, που είχε βάλει το σπίτι του υποθήκη για τον Πανιώνιο.

Την χρονιά εκείνη αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες, αφού δεν είχαμε εμείς τις μετοχές. Δίναμε κάποια λεφτά στην Εφορία και στο ΙΚΑ, να πληρώνει τις υποχρεώσεις για να βγαίνει η χρονιά. Αυτοί της διοίκησης τότε πήγαιναν στο Πρωτοδικείο για να πέσει η ομάδα και εμείς δεν τους αφήσαμε. Μετά έπρεπε να αναλάβει κάποιος τις μετοχές και αυτοί ήμασταν εμείς…

Η ομάδα θα έπρεπε να γίνει σαν τον Εθνικό, τον Ιωνικό και άλλες ομάδες. Έτσι πήραμε πρωτοβουλία με κάποιους ανθρώπους, που εγώ παρέσυρα. Όπως ο κ. Δάρας, ο κ. Παρασκευόπουλος, ο κ. Σκούρας. Παραλάβαμε με λογιστήριο… περιπτέρου την ομάδα. Δεν υπήρχε τίποτα! Αναγκαστήκαμε να πάρουμε την ομάδα το 2014-15, πήραμε τις μετοχές για να πορευτεί η ομάδα φυσιολογικά, να μπορέσουμε να μπούμε στις δόσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν υπήρχε άνθρωπος να πάρει την ομάδα. Εμείς γίναμε παράγοντες από ανάγκη της ομάδας. Εγώ είμαι Πανιώνιος από το ΄70. Έχω δώσει τον αγώνα μου χρόνια τώρα για τον Πανιώνιο. Έχω δώσει αγώνες να μην πάει η ομάδα σε άλλα χέρια, όπως τελευταία φορά ήταν αυτή με τον Ψωμιάδη. Έπρεπε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην πέσει η ομάδα στην Γ΄ Εθνική. Με αποτέλεσμα και ρίσκο δικό μου να βάλουμε το level του Πανιωνίου λίγο πιο ψηλά. Υπήρξαν οι χρονιές που βγήκαμε 5οι, 6οι. Τα προηγούμενα 4 χρόνια δεν υπήρχε καν φάκελος αδειοδότησης του Πανιωνίου στην ΕΠΟ. Πέντε χρόνια ακατάπαυστη δουλειά για τον Πανιώνιο από εμάς. Ήθελα η ομάδα να πρωταγωνιστεί, βγάζοντας κάποιους παίκτες κλπ. Θα προσπαθήσουμε μέχρι το τέλος, δεν το βάζω κάτω και αν είναι να πνιγώ θα πνιγώ μαζί με την ομάδα, δεν φεύγω τον Γενάρη όπως έκαναν άλλοι».

Για τη μη αδειοδότηση του Πανιωνίου ενόψει της φετινής σεζόν, ο Ζαμάνης είπε: «Κάποιοι γράφουν ότι θέλαμε να βγούμε από τις 100 δόσεις για να μπούμε στις 120 δόσεις. Ποιος θα το ρίσκαρε αυτό; Εμείς πληρώσαμε την Παρασκευή 28 Ιουνίου την δόση του μισού εκατομμυρίου, όμως, επειδή ήταν το Σαββατοκύριακο, μας είπε μία υπάλληλος ότι ήμασταν εκπρόθεσμοι και μας πέταξε έξω από τις 100 δόσεις! Να μας πει αυτή η κυρία, ποια από τις μεγάλες ομάδες θα πλήρωνε μισό εκατομμύριο και θα την πέταγε έξω. Επίσης, εμείς αυτό το γήπεδο το φτιάξαμε, καμία διοίκηση από τις προηγούμενες δεν νομιμοποίησε το γήπεδο, εμείς το κάναμε.

Έχουμε πρόστιμα περίπου 300.000 ευρώ. Έτσι φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση. Αν δεν υπήρχε το θέμα της αδειοδότησης, θα ήταν όλα καλά. Αυτός ο σύλλογος ήταν προς εξαφάνιση. Από τις πολλές διαδοχικές επιτυχίες τέσσερα χρόνια έχετε ξεχάσει τα προβλήματα. Είχαμε συνεχώς δικαστήρια όλα αυτά τα χρόνια. Έπρεπε να βγούμε να πούμε την μιζέρια του συλλόγου προς τα έξω; Να σας θυμίσω και το 2014 και πάλι η ομάδα χωρίς αδειοδότηση έπαιζε. Επιτακτική ανάγκη ήταν να πάρουμε την ομάδα τότε. Δεν θέλαμε να γίνουμε παράγοντες, αναγκαστικά γίναμε παράγοντες. Αλλά αποδείχθηκε ότι τα πήγαμε πολύ καλά, έχοντας όλα τα τραγικά πράγματα των προηγούμενων στην πλάτη μας. Και εμείς κάναμε κάποια λάθη, αλλά λάθη κάνουν μόνο όσοι δεν κάνουν τίποτα, όχι όσοι αγωνίζονται για έναν σύλλογο».

Ο διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος των «κυανέρυθρων» ζήτησε στήριξη από τον κόσμο της ομάδας, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Αντί αυτά τα παιδιά να υποστηρίζονται αγωνιστικά μέσα στο γήπεδο, γίνεται το αντίθετο. Λες και πήραμε την Μπαρτσελόνα, λες και πήραμε μία ομάδα καθαρή χωρίς χρέη. Στις δύσκολες στιγμές ο Πανιώνιος θέλει ομοιογένεια, δεν θέλει κατάρες. Ο κόσμος πρέπει να σταθεί δίπλα στην ομάδα, όπως και το 2014. Είναι μεγάλος ο δρόμος, δεν πρέπει να απογοητευόμαστε. Τόσα χρόνια έχουμε κάνει χιλιόμετρα, έχουμε πάει σε μπαράζ. Όλοι μαζί πρέπει να προσπαθήσουμε. Εγώ προσωπικά θα πάω μέχρι το τέλος, δεν θα πηδήξω από το καράβι τον Γενάρη όπως έκαναν άλλοι. Αν πνιγώ, ας πνιγώ μαζί με την ομάδα. Εμείς θα παλέψουμε μέχρι το τέλος. Από εκεί και πέρα θα δούμε τι θα γίνει. Τον Γενάρη έναν παίκτη πάνω από 24 μπορούμε να πάρουμε μόνο».

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Χρήστος Δάρας, είπε μεταξύ άλλων: «Εγώ δεν είμαι αργόσχολος και πρόεδρος μίας ΠΑΕ, όπως είναι οι περισσότεροι, που είναι άνευ δουλειάς. Εγώ πάνω από 35 χρόνια είμαι στην πρώτη γραμμή της ιατρικής, έχω χειρουργήσει πάνω από 50.000 άτομα, Έτσι ξεκίνησε η σχέση μου με την ομάδα, πριν επτά χρόνια, στα τελευταία του Τσακίρη, όταν είχα έρθει άμισθος στον Πανιώνιο. Τα χρόνια που ήμουν ως γιατρός του Πανιωνίου, διάφοροι ποδοσφαιριστές δεν είχαν να πληρωθούν από την τότε διοίκηση, πλήρωνα εγώ απλά σαν γιατρός της ομάδας! Δίναμε λεφτά στους παίκτες τότε που έπεφταν κάτω, για να μπορούν να φάνε.

Μέχρι να πάρουμε τις μετοχές, γιατί δεν γινόταν να προχωρήσει η ομάδα χωρίς φυσικά πρόσωπα, δεν γινόταν να ανήκουν οι μετοχές στον Ερασιτέχνη. Όλο αυτό το διάστημα εμείς δίναμε πολύ μεγάλα ποσά για να προχωράει η ομάδα. Στη συνέχεια βγήκαν τα χρέη μπροστά, τα οποία δεν τα γνωρίζαμε. Πήρα δέκα εκατομμύρια χρέη στο κεφάλι μου. Κάθε εξάμηνο έχω δικαστήριο με το ΙΚΑ και με το Δημόσιο. Δεν μπορώ να πάρω φορολογική ενημερότητα, δεν μπορώ να μεταβιβάσω δεσμευμένα ακίνητα που έχω, μέχρι να φύγει αυτό το χρέος. Ζω από αυτά που βγάζω σαν γιατρός και, επειδή μας είπατε κλέφτες, να είστε σίγουροι ότι ο κ. Ζαμάνης δίπλα μου έχει καταστραφεί και ως ένα μέρος έχει δανειστεί και από μένα. Εμείς συντηρούμε τον σύλλογο. Τα έσοδα που έχουμε είναι πολύ λιγότερα από τα έξοδα. Παραλάβαμε 120 παίκτες απλήρωτους και τώρα είναι σχεδόν 25 παίκτες σε εκκρεμότητα. Δεν ξέραμε καν ποιοι παίκτες ήταν. Καθημερινά έβγαιναν κι άλλοι.

Κάθε τρίμηνο και εξάμηνο έρχεται η εφορία και, αν δεν την πληρώσεις μέχρι ευρώ, σου κάνουν κατασχέσεις. Όχι κατασχέσεις μόνο στον Πανιώνιο, αλλά και στους προσωπικούς μας λογαριασμούς -κυρίως σε εμένα- και στα ακίνητά μας. Στην δουλειά μου εγώ, όταν γίνονται κατασχέσεις, δεν μπορώ να κόβω καν αποδείξεις. Άρα, τι να κλέψω κύριοι; Την τσέπη μου; Έχουμε καταστραφεί, έχουμε διαλύσει τις οικογένειές μας. Πώς παίζει η ομάδα; Βάζουμε τα χρήματα της εγγυητικής. Όποιος θέλει να έρθει, να έρθει και να αναλάβει τα χρέη και τις εγγυητικές, όχι λόγια στον αέρα. Έχουν γίνει λάθη. Δεν είμαστε επαγγελματίες παράγοντες, ούτε οικονομάμε από τον Πανιώνιο. Τι να οικονομήσουμε από τον Πανιώνιο;».

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ κατέληξε δίνοντας και μία είδηση, ότι μέσα στο Νοέμβριο ο Πανιώνιος ελπίζει ότι θα έχει μπει στον εξωδικαστικό μηχανισμό, γεγονός που θα καταστήσει σαφώς πιο διαχειρίσιμο το χρέος της εταιρείας.

Τα λεγόμενα των δύο «ισχυρών ανδρών» του συλλόγου υποστήριξαν επίσης οι ορκωτοί λογιστές που διενεργούν τον έλεγχο στα οικονομικά της ΠΑΕ, καθώς και ο δικηγόρος Πέτρος Καϊμακάμης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης