Την ώρα που ο Παναθηναϊκός μάχεται να κερδίσει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσω της Super League βρίσκεται υπό το καθεστώς τιμωρίας που του έχει επιβληθεί από την UEFA.

Ο μεγαλομέτοχος των «πράσινων», Γιάννης Αλαφούζος βρέθηκε στην Ελβετία και είχε σειρά συναντήσεων με υψηλόβαθμα στελέχη της UEFA για το θέμα της ποινής του Παναθηναϊκού και την προοπτική αναστολής από τη στιγμή που βρίσκεται στον τρίτο και τελευταίο χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αλαφούζος παρουσίασε στοιχεία, δείχνοντας πως το χρέος έχει πέσει αρκετά με τα 34 εκατομμύρια ευρώ που έχει βάλει σε ενάμιση χρόνο και είδε τους ανθρώπους της UEFA να δείχνουν μια θετική στάση.

Το Financial Fair Play, είτε σε επίπεδο τοπ συλλόγων όπως η Μάντσεστερ Σίτι, η Γαλατασαράι και η Πόρτο (που και την επόμενη σεζόν θα τελεί υπό περιορισμό μεταγραφών και περιορισμό παικτών στην ευρωπαϊκή λίστα της), είτε σε μικρότερης δυναμικής κλαμπ, όπως ο Ερυθρός Αστέρας, η Ολίμπια Λιουμπλιάνας, η Ορνταμπάσι και η Μακάμπι Τελ Αβίβ, «ζυμώνεται» ένα σχέδιο συνολικής επανεξέτασης των ομάδων που έχουν τιμωρηθεί την τελευταία τριετία, για παραβιάσεις του με πρόστιμα ή και ευρώ-αποκλεισμούς.

Το εν λόγω πλάνο, επανεξέτασης των συγκεκριμένων συλλόγων από το ερευνητικό τμήμα του CFCB (μέσω του αδιάλειπτου monitoring της UEFA), θα έχει ως σκοπό να δει ποιοι εξ αυτών έχουν πιάσει πλέον τους «στόχους» τους κι έχουν επαναφέρει σε ισορροπία τα οικονομικά τους. Κι από εκεί και πέρα, θα τεθεί επί τάπητος η προοπτική «ομαδικών αναστολών» (όχι «σβησίματος», αλλά «αναστολών» με τριετή χαρακτήρα) στις ποινές που έχουν επιβληθεί σε όσους επέδειξαν οικονομικό εξορθολογισμό στους προϋπολογισμούς τους. Κάτι που –εφόσον «περάσει» από την Εκτελεστική της UEFA- θα «ακουμπήσει» και τον Παναθηναϊκό, ο οποίος έχει βελτιώσει κατά 60-65% τους αριθμούς του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η όλη διαδικασία έχει… δρόμο και τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, καθώς το σχέδιο είναι ακόμη υπό συζήτηση στα υψηλά κλιμάκια της UEFA. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που οι πιθανότητες για αναστολή της ευρώ-ποινής του Παναθηναϊκού παρουσιάζονται αρκετά αυξημένες.

Είναι ωστόσο, σημαντικό πως το «τριφύλλι» έχει «ενεργοποιηθεί» μετά από χρόνια σε επίπεδο επαφών και είναι πλέον online με τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και περιμένει να δει αν θα έχει εντέλει την ευκαιρία του, να ξαναμπεί σε κληρωτίδα ευρωπαϊκής διοργάνωσης το προσεχές καλοκαίρι, ανασύροντας τα… διαβατήρια από το συρτάρι μετά τρία χρόνια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης