Ένας από τους μεγάλους στόχους που έθεσε ο Γιώργος Δώνης, όταν ανέλαβε το καλοκαίρι του 2018 τις προπονητικές τύχες του Παναθηναϊκού, ήταν να οδηγήσει μετά από λίγα χρόνια και πάλι τους «πράσινους» στα Κύπελλα Ευρώπης, εκεί που έγραψε κι ο ίδιος μεγάλη ιστορία ως παίκτης του «τριφυλλιού» τη δεκαετία του ’90.

Ο 50χρονος τεχνικός γνωρίζει πως ο σύλλογος προσπαθεί να πετύχει την αναστολή της ευρώ-ποινής του Παναθηναϊκού, μετά από δύο χρόνια απουσίας του από την Ευρώπη, και σε δηλώσεις του στη NOVA, δεν έκρυψε τη… λαχτάρα του να επανέλθουν οι «πράσινοι» στις ευρωπαϊκές βραδιές, αν και την ίδια ώρα προσπάθησε να κρατήσει χαμηλά τη… μπάλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Άσχετα με την τιμωρία, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει στόχος. Υπάρχουν επιμέρους στόχοι, πολύ μεγάλοι. Δεν είναι δική μας δουλειά να σχολιάζουμε το θέμα της τιμωρίας, αυτά αφορούν δικηγόρους. Αυτό που λέμε στο ποδοσφαιρικό τμήμα, είναι “μακάρι να γίνει”. Θα είναι πολύ μεγαλύτερο το ενδιαφέρον από το να προσπαθήσουμε να τελειώσουμε τρίτοι ή τέταρτοι. Είναι αλλιώς να κάνεις προγραμματισμό για να μπεις στους ομίλους. Το λέω και… χαμογελάω. Δεν νομίζω πως έχει ξαναγίνει (σ.σ. άρση ποινών από την UEFA), αλλά μακάρι να γίνει. Δεν θέλω να το σκέφτομαι, γιατί μετά θα απογοητευθούμε περισσότερο αν δεν γίνει», τόνισε αρχικά ο προπονητής του Παναθηναϊκού και πρόσθεσε για το πώς αντιμετώπισε συνολικά ο οργανισμός του «τριφυλλιού» τον αποκλεισμό από τον ΠΑΟΚ στο Κύπελλο:

«Το ποδόσφαιρο δεν είναι όπως τις παλιές εποχές. Υπάρχει διαφορετική νοοτροπία στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Ακόμα κι αν υπάρχει σκληρό αποτέλεσμα, πρέπει να σκέφτεσαι την επόμενη μέρα. Έχουμε άλλα δεκατρία ματς και πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί, ώστε να πάρουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε».

Για την κακή εικόνα που έβγαλε ο Παναθηναϊκός στον δεύτερο προημιτελικό, ο Δώνης επισήμανε πως «… βλέποντας το ματς στη διάρκειά του ήμουν και απογοητευμένος και στεναχωρημένος. Όχι τόσο για την έκβαση, αλλά ακόμα και πριν δεχθούμε το γκολ, στα πρώτα δέκα λεπτά, ήμασταν πολύ soft ως ομάδα. Κι επειδή είχαμε ξαναφέρει τον κόσμο στο γήπεδο, προσπαθώ να αναλύσω ακόμα το “γιατί”. Ίσως οι παίκτες είχαν στο μυαλό να είμαστε πιο συγκρατημένοι, ώστε να ελέγξουμε τον ρυθμό και να κρατήσουμε το μηδέν. Αυτό φαινόταν στις μονομαχίες, σε φάσεις που δεν φαίνονται, αλλά εγώ τις καταλάβαινα. Αν και υπήρχε μια λεπτομέρεια, όπου αν έμπαινε το γκολ του Χατζηθεοδωρίδη, ίσως όλα να ήταν διαφορετικά. Όμως ήμασταν λίγο αδύναμοι ψυχολογικά, γεγονός που με στεναχώρησε γιατί θα έπρεπε να το διεκδικήσουμε, άσχετα αν οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συμπλήρωσε για το γεγονός πως δεν κατάφερε να αντιδράσει η ομάδα του μετά το 0-1: «Μετά το δεκάλεπτο δεν μπορείς να κάνεις ανάλυση. Υπήρχε κατάρρευση. Δεν είναι όπως στο πρωτάθλημα, που διεκδικείς έναν βαθμό ή να το “γυρίσεις”. Ο ΠΑΟΚ διαχειριζόταν το σκορ, ενώ εμείς προσπαθούσαμε να ανακάμψουμε. Ήταν πάντως ένα παιχνίδι στο οποίο είχαμε κακή εικόνα.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει βάρος. Έχω πάει σε τελικούς ως παίκτης και σε τρεις τελικούς ως προπονητής. Αν δεν είσαι η καλύτερη ομάδα τότε χρειάζεται και τύχη. Εμείς δεν είμαστε η καλύτερη ομάδα, έχουμε γίνει καλή, αλλά μπορούμε να βάλουμε κάποιους στόχους. Για παράδειγμα, την 3η ή την 4η θέση στο πρωτάθλημα και με καλή κλήρωση να πάμε όσο πιο μακριά γίνεται. Αν δεν ήταν ο ΠΑΟΚ, καθώς είχαμε και τη συγκυρία να παίξουμε τρεις φορές με ΠΑΟΚ και μια με ΑΕΚ, θα είχαμε καλύτερη τύχη. Τέσσερα ντέρμπι είναι βαρύ πρόγραμμα και ιδιαίτερα απέναντι στον ΠΑΟΚ. Το κυρίαρχο θέμα λοιπόν ήταν η κλήρωση, να ήμασταν λίγο πιο τυχεροί. Όταν πέφτεις με μια καλή ομάδα, κυρίαρχο ρόλο θα παίξει το πρώτο παιχνίδι. Η ψυχολογία λοιπόν ήταν εναντίον μας από το πρώτο παιχνίδι. Σε ομάδες που δεν έχουν τον απαραίτητο βαθμό ετοιμότητας και εμπειρίας, αυτό επηρεάζει αρνητικά. Εμείς λοιπόν ήμασταν άτυχοι από την κλήρωση, το είχα πει από τη μέρα της κλήρωσης».

Ερωτηθείς για το αν είναι «επιτυχία» το γεγονός ότι ασκείται πλέον αρνητική κριτική, όπως θα ασκούνταν παλιότερα στον Παναθηναϊκό, ο Δώνης επισήμανε: «Αυτός ήταν ο μεγάλος μας στόχος, να γίνουμε κανονικός Παναθηναϊκός. Ναι μεν αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε μια καλή ομάδα, αλλά πρέπει να πάμε ένα επίπεδο πιο πάνω. Μέσα στην διαδικασία θα πρέπει να προσπαθήσουμε να είμαστε όσο πιο κοντά στην τρίτη θέση, ώστε την επόμενη σεζόν να έχει μικρύνει η “ψαλίδα” από τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό. Έχουν ξεφύγει για παρόμοιους λόγους, αυτοί οι δύο, έχουν ξεφύγει τα μπάτζετ. Αν καταφέρουμε του χρόνου να είμαστε κοντά, θα ήταν επιτυχία. Αν το καλοκαίρι κάναμε καλύτερες μεταγραφικές επιλογές, ίσως να ήμασταν καλύτεροι. Από αυτά που έχουμε κάνει μέχρι τώρα, δεν μπορώ να πω ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι».

Όσο για το ματς της Κυριακής (16/2, 15:00) με τον Παναιτωλικό στο ΟΑΚΑ; «Όπως “καίγεται” για βαθμούς ο Παναιτωλικός, έτσι “καιγόμαστε” κι εμείς. Το ότι θα μπούμε στα πλέι οφ, δεν σημαίνει πως θα εξασφαλίσουμε… εισιτήριο. Πρέπει να κοιτάμε πιο ψηλά, να πλησιάσουμε στην ΑΕΚ. Και εμείς κι ο Παναιτωλικός έχουμε υψηλό κίνητρο. Είναι μία ομάδα που άλλαξε πολλούς παίκτες, θέλει να παίξει κανονικό ποδόσφαιρο, παίζει καλή άμυνα, αλλά δεν μπορεί να τελειώσει τα παιχνίδια. Θα μπορούσε να έχει περισσότερους βαθμούς».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης