Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 2-0 στην έδρα της Τότεναμ, ωστόσο δεν κατάφερε να φύγει με θετικό αποτέλεσμα από το Λονδίνο, βλέποντας τελικά τους «σπερς» να βάζουν ταφόπλακα στις ελπίδες του για την κατάληψη της δεύτερης θέσης στον 2ο όμιλο του Champions League.

Πιο συγκεκριμένα η -εκπληκτική στο πρώτο μέρος- ομάδα του Μαρτίνς, δεχόμενη τρία γκολ στο β’ ημίχρονο, ηττήθηκε το βράδυ της Τρίτης με 4-2 από το συγκρότημα του Ζοσέ Μουρίνιο, για την 5η αγωνιστική της διοργάνωσης και πλέον θα παλέψει στο ματς της τελευταίας αγωνιστικής με τον Ερυθρό Αστέρα στο Καραϊσκάκη για την τρίτη θέση, που οδηγεί στο Europa League…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Πειραιώτες πήραν «αέρα» δύο τερμάτων με σκόρερ τους Ελ Αραμπί (6’) και Σεμέδο (17′), ωστόσο στη συνέχεια βρέθηκαν από τον παράδεισο στην κόλαση.

Κι αυτό γιατί εκμεταλλευόμενοι το τραγικό λάθος του Μεριά στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους οι γηπεδούχοι μείωσαν με τον Ντελε Άλι, ενώ έκαναν την ολική ανατροπή με δύο γκολ του Κέιν (50′, 77′) κι ένα του Οριέ (73’), κατακτώντας έτσι το εισιτήριο για τους «16» της διοργάνωσης.

Στο άλλο ματς του ομίλου η Μπάγερν Μονάχου, η οποία είχε κατακτήσει ήδη την πρώτη θέση, έκανε επίδειξη ισχύος στο Βελιγράδι, συντρίβοντας με 6-0 τον Ερυθρό Αστέρα, χάρη σε καρέ τερμάτων του Λεβαντόφσκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα γκολ και οι καλύτερες φάσεις του αγώνα:

 

Ο Πέδρο Μαρτίνς παρέταξε την ομάδα του με 4-3-3, αφήνοντας στον πάγκο τον Βαλμπουενά. Κάτω από τα ερυθρόλευκα γκολπόστ ξεκίνησε ο Σα, με τους Τσιμίκα, Μεριά, Σεμέδο και Ομάρ να συνθέτουν την τετράδα της άμυνας.

Η τριάδα των χαφ αποτελείτο από τους Γκιγέρμε, Μπουχαλάκη και Καμαρά, στα δύο «φτερά» πήραν θέση οι Μασούρας και Ποντένσε, με τον Ελ Αραμπί να βρίσκεται στην κορυφή της επίθεσης.

Ο Ολυμπιακός μπήκε πολύ καλά στον αγωνιστικό χώρο αρχίζοντας ονειρικά το παιχνίδι. Οι Πειραιώτες μόλις στο 3ο λεπτό έριξαν προειδοποιητική βολή με τον Μασούρα, ο οποίος έκανε ένα δυνατό σουτ από τα αριστερά, με τον Γκαζανίγκα να διώχνει με γροθιές την μπάλα.

Τρία λεπτά αργότερα πάντως ο τερματοφύλακας των «πετεινών» δεν μπόρεσε να αποτρέψει το… μοιραίο για την εστία του, καθώς είδε την μπάλα, μετά τον «κεραυνό» του Ελ Αραμπί, να αναπαύεται στα δίχτυα του. 

Oι «ερυθρόλευκοι» έχοντας αιφνιδιάσει πλήρως τους γηπεδούχους, αγωνιζόμενοι με πάθος και στις τέσσερις γραμμές του αγωνιστικού χώρου και όντας «φωτιά» στις αντεπιθέσεις, κατάφεραν στο 19ο λεπτό να πετύχουν και δεύτερο γκολ, σηκώνοντας και πάλι στο πόδι τους περίπου 5.000 οπαδούς τους που βρέθηκαν στις κερκίδες.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από κόρνερ, ο Γκιγέρμε με τακουνάκι τροφοδότησε τον Σεμέδο, ο οποίος διπλασίασε τα τέρματα των Πειραιωτών, οι οποίοι θα πρέπει να σημειωθεί ότι νωρίτερα είχαν φλερτάρει με το δεύτερο γκολ σε προσπάθεια του Ποντένσε (η μπάλα κόντραρε στα σώματα μετά το σουτ του).

Οι ερυθρόλευκοι συνέχιζαν να είναι εξαιρετικοί τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα.  Ενδεικτικό αυτού αποτελεί το γεγονός ότι πριν το τραγικό λάθος του Μεριά στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, κινδύνευσαν ουσιαστικά μία φορά: στο 14ο λεπτό, όταν ο Σον έπιασε την κεφαλιά, αναγκάζοντας τον Σα να πραγματοποιήσει μία εξαιρετική απόκρουση.

Μάλιστα διεκδίκησαν και τρίτο γκολ, έχοντας κάποιες φάσεις για να το πετύχουν, οι οποίες όμως δεν βρήκαν στόχο.

Στον αντίποδα ο Μουρίνιο όσο περνούσε η ώρα άρχισε να εκνευρίζεται ολοένα και περισσότερο με την ομάδα του. Και με το δίκιο του καθώς έβλεπε τους παίκτες του, στο ευρωπαϊκό του ντεμπούτο ως προπονητής της Τότεναμ, να αδυνατούν να απειλήσουν την ερυθρόλευκη εστία.

Έτσι ο Πορτογάλος αποφάσισε να κάνει την πρώτη του αλλαγή μόλις στο 29ο λεπτό, περνώντας στη θέση του Ντάιερ τον Έρικσεν, σε μία προσπάθεια να διορθώσει τα πράγματα για τους γηπεδούχους.

Πάντως παρά τη διορθωτική κίνηση που έκανε ο Ολυμπιακός ήλεγχε το ματς και έδειχνε ότι θα πάει στα αποδυτήρια, έχοντας «αέρα» δύο τερμάτων.

Αυτό ωστόσο δεν συνέβη, καθώς ένα τραγικό λάθος του Μεριά επέτρεψε στους Λονδρέζους να μειώσουν στο σκορ.

Έπειτα από γύρισμα του Οριέ από τα δεξιά ο Τυνήσιος αμυντικός των Πειραιωτών κλώτσησε… αέρα και ο Ντελέ Άλι σκόραρε σε σχεδόν ανυπεράσπιστη εστία, σε μία φάση που δεν… μύριζε γκολ.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε επίσης με γρήγορο γκολ, ωστόσο, δυστυχώς, αυτή τη φορά το δέχτηκε η ελληνική ομάδα.

Στο 50ο λεπτό έπειτα από πλάγιο, ο Μόουρα πλαγιοκόπησε και ο Κέιν από την καρδιά της άμυνας του Ολυμπιακού ισοφάρισε σε 2-2, με τους «ερυθρόλευκους» να διαμαρτύρονται δικαίως για φάουλ στον Τσιμίκα στην προηγούμενη φάση.

Όπως είναι φυσικό η γρήγορη ισοφάριση ανέβασε στα ύψη τη ψυχολογία των γηπεδούχων, οι οποίοι αύξησαν την πίεσή τους.

Μάλιστα είδαν αυτή να αποφέρει καρπούς, καθώς κατάφεραν να κάνουν την ολική ανατροπή στο 73′ όταν ο Οριέ έπιασε μονοκόμματο σουτ με το δεξί, μετά από κεφαλιά πάσα του Σον σε γέμισμα του Ντελέ Άλι.

Ο Μουρίνιο ο οποίος πανηγύριζε τα γκολ της ομάδας του σαν μικρό παιδί, είδε την ομάδα του να φτάνει και σε τέταρτο τέρμα, ενώ προηγουμένως ο Μαρτίνς είχε περάσει στο παιχνίδι στο 75ο λεπτό τον Βαλμπουενά αντί του Μπουχαλάκη.

Αυτό σημειώθηκε στο 77′ με σκόρερ αυτή τη φορά τον Κέιν, ο οποίος μετά από εκτέλεση φάουλ του Έρικσεν από τα αριστερά, έπιασε την κεφαλιά, νικώντας για δεύτερη φορά στο ματς τον Σα.

Ακολούθησαν δύο ακόμη αλλαγές από τον τεχνικό των Πειραιωτών, με τον Ραντζέλοβιτς να παίρνει τη θέση του Ποντένσε (79′) και τον Γκερέρο αυτή του Ελ Αραμπί (85′).

Πάντως η ιστορία του αγώνα είχε ήδη γραφτεί… Κι αυτό γιατί στα λεπτά που απέμεναν δεν άλλαξε κάτι, με το 4-2 να είναι το τελικό σκορ, σε ένα ματς που η εμφάνισή του Ολυμπιακού στο πρώτο μισό άγγιξε την τελειότητα, πριν τελικά έρθει η κατάρρευση στο β’ μέρος.

Τότεναμ (Μουρίνιο): Γκασανίγκα, Οριέ, Αλντερβάιρελντ, Σάντσες, Ρόουζ, Ντάιερ (29′ Έρικσεν), Γουίνκς, Άλι (82′ Εντομπελέ), Μόουρα (61′ Σισοκό), Σον, Κέιν.

Ολυμπιακός (Μαρτίνς): Σα, Ομάρ, Σεμέδο, Μεριά, Τσιμίκας, Καμαρά, Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκης (75′ Βαλμπουενά), Ποντένσε (79′ Ραντζέλοβιτς), Μασούρας, Ελ Αραμπί (85′ Γκερέρο).

O Moυρίνιο συγχαίρει το ball boy που έδωσε γρήγορα την μπάλα για την εκτέλεση του πλαγίου άουτ από την οποία ξεκίνησε η φάση της ισοφάρισης των «σπερς», ενώ νωρίτερα έπρεπε να δοθεί φάουλ στον Τσιμίκα…

 

 

 

 

Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης