Το ερευνητικό τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ παραπέμπει στο δικαστικό τμήμα της Επιτροπής, 12 πρόσωπα που συνδέονται με την υπόθεση των «28», η οποία απασχολεί εδώ και μήνες τη δικαιοσύνη.

Οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται κατά περίπτωση για σύσταση συμμορίας και αλλοίωση αποτελεσμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα, ο Ολυμπιακός και ο Ατρόμητος που συνδέονται με τα πρόσωπα αυτά απειλούνται με υποβιβασμό. Οι δύο ομάδες κατηγορούνται για το μεταξύ τους παιχνίδι που έγινε στις 4/2/2015.

Το δικαστικό τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας υπό την πρόεδρο Γλυκερία-Λουΐζα Ιωαννίδου, θα αποφανθεί το προσεχές διάστημα επί της πρότασης του ερευνητικού τμήματος και θα αποφασίσει για πιθανές ποινές.

Τα 12 πρόσωπα είναι τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βαγγέλης Μαρινάκης (ιδιοκτήτης ΠΑΕ Ολυμπιακός)

Γιώργος Σπανός (ιδιοκτήτης ΠΑΕ Ατρόμητος)

Γιάννης Αγγελόπουλος (τεχνικός διευθυντής Ατρόμητου)

Ρικάρντο Σα Πίντο (πρώην προπονητής Ατρόμητου)

Γιώργος Σαρρής (πρώην πρόεδρος ΕΠΟ)

Αριστείδης Σταθόπουλος (πρώην αντιπρόεδρος ΕΠΟ)

Νίκος Προύντζος (πρώην μέλος Δ.Σ. ΕΠΟ)

Θόδωρος Κουρίδης (πρώην νομικός σύμβουλος ΕΠΟ)

Ηλίας Σπάθας (πρώην διαιτητής)

Αλέξανδρος Δημητρόπουλος (πρώην διαιτητής)

Υπενθυμίζεται πως στο Β Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών δικάζονται 28 ποδοσφαιρικοί παράγοντες και διαιτητές, μεταξύ των οποίων και οι 12 που παραπέμπονται στο Δικαστικό Τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ.

Οι 12 από τους 28 κατηγορούμενους που παραπέμπονται στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ, δικάζονται στο Β Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών για «Παρέμβαση με αθέμιτες ενέργειες με σκοπό επηρεασμού της εξέλιξης και του αποτελέσματος ποδοσφαιρικού αγώνα, με επίτευξη του επιδιωκόμενου αυτού σκοπού και που (κατά περίπτωση) ο ποδοσφαιρικός αγώνας περιλαμβάνεται σε στοιχηματικές διοργανώσεις, κατά συναυτουργία και μεμονωμένα και κατ’ εξακολούθηση» σε βαθμό κακουργήματος.
Επιπρόσθετα οι Β. Μαρινάκης, Γ. Σαρρής, Θ. Κουρίδης, Αρ. Σταθόπουλος και Ν. Προύντζος διώκονται, επίσης, για «σύσταση συμμορίας» σε βαθμό πλημμελήματος.

Η δίκη διακόπηκε στις 12 Μαρτίου λόγω του ξεσπάσματος της επιδημίας του κοροναϊού και της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων σε όλη την χώρα. Η δίκη θα επαναληφθεί μετά τη λήξη της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων. Μάλιστα έχουν ήδη προσδιοριστεί τέσσερις δικάσιμοι μέσα στο Μάιο και τέσσερις μέσα στον Ιούνιο.

Στο μικροσκόπιο των δικαστών και του εισαγγελέα είχε βρεθεί μεταξύ άλλων ο ποδοσφαιρικός αγώνας Ολυμπιακός-Ατρόμητος που έληξε 2-1 το 2015 για τον οποίο ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Τάκης Φύσσας κατέθεσε στο δικαστήριο πως ο προπονητής του Ατρόμητου Σα Πίντο του είχε καταγγείλει πως ο πρόεδρος του Ατρόμητου Γιώργος Σπανός και ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας Γιάννης Αγγελόπουλος (Σ.Σ. και οι τρεις κατηγορούμενοι στη δίκη και εκ των 12 που παραπέμπονται στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ), του είχαν ζητήσει να μην παίξουν τέσσερις ποδοσφαιριστές.

Διαβάστε τι κατέθεσε στο δικαστήριο ο μάρτυρας Τάκης Φύσσας:

“Είχαμε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σα Πίντο στις αρχές Φεβρουαρίου, μία εβδομάδα πριν το ματς Ολυμπιακός-Ατρόμητος. Εκείνος μου τα είπε κάποια πράγματα και τα εμπιστεύτηκα στον Αλαφούζο. Εκείνος πήγε στον εισαγγελέα και του τα είπε. Με κάλεσε ο ανακριτής και πήγα. Εκεί δεν μπορούσα να μην πάω”.

Πρόεδρος: Τι σας είχε πει ο κύριος Σα Πίντο;
«Μου είπε ότι είχε δεχτεί πίεση και του είχαν πει να μην χρησιμοποιήσει κάποιους παίκτες, δεν μου είπε ποιοι. Μου είπε κατά λέξη ότι ήταν από τον πρόεδρο και τον τεχνικό διευθυντή της ομάδας».
“Αποφάσισα να φύγω μετά το ματς”, μου είπε.

Στο τέλος του ματς, είδα να φιλάει τους παίκτες έναν έναν και εκεί μου είπε ότι είχε αποφασίσει να φύγει.
…Θεώρησε ότι δέχτηκε παρέμβαση. Δεν μου είπε τους λόγους. Μου είπε ξεκάθαρα ότι δεν θα παίξουν 4-5 παίκτες που ήθελε να βάλει.

Αυτό που εξέλαβα ότι αισθάνθηκε μειωμένος και ότι έγινε παρέμβαση στη δουλειά του. Ότι έγινε μια πολύ μεγάλη παρέμβαση στο έργο του”.

Το δικαστήριο είχε ασχοληθεί και με ακόμα δύο από τους 12 που παραπέμπονται.
Τον πρώην νομικό σύμβουλο της ΕΠΟ Θ. Κουρίδη και τον τότε προέδρο ΕΠΣ Μεσσηνίας και τότε αντιπρόεδρο της ΕΠΟ Α. Σταθόπουλο.

Όπως κατήγγειλε στο δικαστήριο ο βετεράνος διαιτητής και πρώην βουλευτής Πέτρος Κωνσταντινέας, οι δύο είχαν παρέμβει προκειμένου να διαιτητεύσει υπέρ του Ολυμπιακού στον κρίσιμο αγώνα της ομάδας με την Ξάνθη στις 22/1/2012.

“Αν πέσει παίκτης το δίνεις. Πρέπει να κερδίσει ο Ολυμπιακός”

“Μου είπε “πρόσεχε το παιχνίδι επάνω, κοίταξε τι θα κάνεις, γιατί το παιχνίδι πρέπει να το νικήσει ο Ολυμπιακός, δεν υπάρχει περίπτωση να μην κερδίσει” κατέθεσε ότι του είπε ο Κουρίδης. Εξάλλου, για την παρέμβαση του Σταθόπουλου, ο μάρτυρας Π. Κωνσταντινέας κατέθεσε :
“Μου είπε “κοίταξε, έχουν φτιάξει τα πράγματα”. Μου είπε επίσης, ότι πρέπει να νικήσει ο Ολυμπιακός. Του απάντησα ότι θα παίξω αυτό που θα δω και μου είπε “Πέτρο πρόσεξε”.

Στη βαθμολογία μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν μαζί Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός”.

Υπενθυμίζεται πως μετά τον αγώνα ο διαιτητής είχε δεχθεί απειλές και άγνωστοι είχαν τοποθετήσει βόμβα στο αρτοποιείο του στην Καλαμάτα.

Ας σημειωθεί πως απειλές δέχθηκαν τόσο ο κ. Κωνσταντινέας όσο και ο Εισαγγελέας της Έδρας Χαράλαμπος Λακαφώσης μετά την κατάθεση του παλαίμαχου διαιτητή στο δικαστήριο ανωνύμως σε αθλητικές ιστοσελίδες.

Υπενθυμίζεται πως στο δικαστήριο έχουν καταθέσει οι ισχυροί άνδρες της ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης, του Παναθηναϊκού Γιάννης Αλαφούζος, της ΑΕΛ Αλέξης Κούγιας, οι πρώην πρόεδροι της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος και Βασίλης Γκαγκάτσης, και τα πρώην μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας (ΚΕΔ) Κύρος Βασσάρας και  Χρήστος Σάββας που είχαν καταγγείλει τη διαδικασία κατάρτισης των πινάκων διαιτητών της αγωνιστικής περιόδου 2012-2013, καθώς και ο πρώην προπονητής της Βέροιας Δημήτρης Καλαϊτζίδης ο οποίος κατέθεσε “στήσιμο” του αγώνα με τον  Ολυμπιακό τον Ιανουάριο του 2013 προκειμένου να νικήσει η “ερυθρόλευκη ομάδα” με σκορ 3-0.

Ο Δημήτρης Καλαϊτζίδης κατέθεσε ότι στο ημίχρονο και ενώ ο αγώνας ήταν 0-0, και οι παίκτες στα αποδυτήρια, ο πρώην γενικός αρχηγός της ομάδας Γιώργος Λαναρής (Σ.Σ. επίσης κατηγορούμενος στη δίκη) του ανέφερε: “Είπε ο πρόεδρος να χάσουμε 3-0”.

Η δίκη θα συνεχιστεί μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων με ερωτήσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων προς τον κ. Καλαϊτζίδη.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης