Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Ολυμπιακό στην Τούμπα (19:30, PAOK TV) στο πλαίσιο της πρώτης αγωνιστικής των πλέι οφ της Super League. Η επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης αναλύει το ντέρμπι και καταγράφει ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία.

Αναλυτικά:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για τρίτη φορά στο γήπεδο της Τούμπας μέσα στο 2020, ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός θα βρεθούν αντίπαλοι με διαφορετικές συνθήκες από τις προηγούμενες. Τον Φεβρουάριο ο Ολυμπιακός νίκησε στο ντέρμπι 1-0 και πήρε διαφορά από τον ΠΑΟΚ. Τον Μάρτη ο ΠΑΟΚ νίκησε στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου με 3-2, αλλά η συνέχεια του θεσμού αναμένεται.

Ο ΠΑΟΚ

Έκλεισε την κανονική περίοδο με ισοπαλία στην Ξάνθη, που τον απομάκρυνε ακόμα περισσότερο από τον Ολυμπιακό. Είχε χάσει αμέσως πριν από τους «ερυθρόλευκους» στην Τούμπα και είχε χάσει και μαθηματικά την κορυφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 4 Ιανουαρίου έχασε από τον Άρη, σταματώντας ένα σερί 51 αγώνων χωρίς ήττα! Ωστόσο, μαζί με αυτό το παιχνίδι με τον Άρη έχασε τρία από τα 10 παιχνίδια μέσα στο 2020.

Στην δεύτερη ήττα, με τον Παναθηναϊκό, έχασε και ένα ακόμα σερί. Δεν σκόραρε μετά από 56 διαδοχικούς αγώνες με γκολ! Δεν μπόρεσε να τα κάνει 57, όσο είναι το ρεκόρ στην ιστορία της Α’ Εθνικής και το κατέχει ο Παναθηναϊκός, που τον εμπόδισε!

Δεν σκόραρε και με τον Ολυμπιακό. Έτσι δεν έχει βάλει γκολ στα δύο από τα πέντε τελευταία, ενώ είχε βάλει γκολ και στα 56 προηγούμενα. Τώρα έχει σκοράρει στα 59 από τα 61 τελευταία του.

Έφερε ισοπαλία στην Ξάνθη, αφού δεν είχε καμία στα 13 προηγούμενα, με 10 νίκες και τρεις ήττες. Η προηγούμενή του ισοπαλία ήταν με τον Ολυμπιακό στο Νέο Φάληρο στον πρώτο γύρο. Έχει να φέρει 0-0 από τον Σεπτέμβρη του 2017!

Έχει τη δεύτερη καλύτερη επίθεση με 50 γκολ, τρία λιγότερα από τον Ολυμπιακό.

Έχουν μπει 73 γκολ στα παιχνίδια του, περισσότερα από κάθε άλλης ομάδας.

Δεν έχει δεχτεί γκολ σε 11 από τα 20 τελευταία, ενώ είχε δεχτεί και στα έξι πρώτα.

Δέχτηκε γκολ στην Ξάνθη στο πρώτο ημίχρονο, κάτι που δεν είχε συμβεί στα οκτώ προηγούμενα παιχνίδια. Στα 17 τελευταία παιχνίδια μόνο ο Άρης και η Ξάνθη το κατάφεραν.

Μόλις έξι από τα 23 γκολ που έχει δεχτεί μπήκαν στο πρώτο ημίχρονο. Τρία δέχτηκε από τον Άρη, ένα από τον Ατρόμητο, ένα από τον Παναθηναϊκό και ένα από την Ξάνθη.

Ο ΠΑΟΚ εντός έδρας

Γνώρισε την ήττα από τον Ολυμπιακό, για να σταματήσει ένα ρεκόρ 30 αγώνων χωρίς ήττα στην Τούμπα. Στα 30 παιχνίδια που δεν είχε χάσει, είχε μόνο τρεις ισοπαλίες, δύο με τον Άρη και μια με τον Παναθηναϊκό, ενώ είχε κερδίσει τα υπόλοιπα 27.

Παράλληλα με τον Ολυμπιακό δεν σκόραρε, για να σταματήσει και ένα σερί 30 αγώνων με γκολ.

Είχε κερδίσει και τα επτά προηγούμενα παιχνίδια του για το πρωτάθλημα, εννέα για όλες τις διοργανώσεις. Νικώντας για το Κύπελλο τον Ολυμπιακό, έχει 10 νίκες στα 11 τελευταία επίσημα στην Τούμπα και επτά στα οκτώ για το πρωτάθλημα.

Δεν έχει 0-0 για το πρωτάθλημα στην έδρα του από τον Σεπτέμβρη του 2016.

Ο Ολυμπιακός

Νίκησε τον Παναιτωλικό στην τελευταία αγωνιστική και έγινε η τρίτη ομάδα στην ιστορία, που δεν θα έχει χάσει παίζοντας με όλες τις ομάδες από δύο φορές. Για τον Παναθηναϊκό το 1963-64 και τον ΠΑΟΚ το 2018-19 αυτό σήμαινε και αήττητο πρωτάθλημα. Για τον Ολυμπιακό όμως θα ξεκινήσει… ένα ακόμα πρωτάθλημα αυτό των πλέι οφ.

Έχει κερδίσει τα πέντε τελευταία του και τα εννέα από τα 10, με μοναδική απώλεια την ισοπαλία με την ΑΕΚ. Επίσης έχει 13 νίκες στα 15 τελευταία, με ισοπαλίες με Βόλο και ΑΕΚ.

Ο Ολυμπιακός έχει  φτάσει συνολικά χωρίς ήττα 36 αγώνες πρωταθλήματος, μετά την ήττα στην Τούμπα στις 10 Φεβρουαρίου 2019.

Έφτασε τα 53 γκολ και έχει πάλι την καλύτερη επίθεση. Έχει πετύχει από δύο φορές πέντε γκολ σε αγώνα του, τέσσερις από τέσσερα και άλλες δύο φορές από τρία γκολ.

Δεν έχει σκοράρει σε τρία ματς, στα 0-0 σε Ξάνθη, Βόλο και με την ΑΕΚ.

Έχει μακράν την καλύτερη άμυνα με εννέα γκολ.

Δεν έχει δεχτεί γκολ στα τέσσερα τελευταία, ενώ στα επτά τελευταία έχει δεχτεί ένα και αυτό με πέναλτι από την Ξάνθη, αφού προηγήθηκε με 3-0.

Έχει κρατήσει το «μηδέν» σε 11 από τους 14 τελευταίους αγώνες του, και συνολικά σε 18 από τους 26 αγώνες του.

Δέχτηκε δύο από τον Άρη, ενώ δεν είχε δεχτεί περισσότερα από ένα γκολ στα 28 προηγούμενα. Το παιχνίδι με τον Άρη είναι το μοναδικό από τα τελευταία 36 πρωταθλήματος, που δέχτηκε πάνω από ένα γκολ.

Στη νίκη επί του Πανιωνίου με τα τρία γκολ που πέτυχε στα πρώτα εννέα λεπτά, έκανε ρεκόρ του γρηγορότερου 3-0 στην ιστορία της Α’ Εθνικής/Super League.

Ο Ολυμπιακός εκτός έδρας

Είναι το τρίτο διαδοχικό παιχνίδι που παίζει στην Τούμπα για πρωτάθλημα και Κύπελλο. Ενδιάμεσα ταξίδεψε μόνο στο Λονδίνο για να παίξει με την Άρσεναλ. Νίκησε στις 23 Φεβρουαρίου 1-0 για το πρωτάθλημα και έχασε στις 4 Μαρτίου 3-2 στον πρώτο ημιτελικό Κυπέλλου.

Με τη μεγάλη νίκη του στην Τούμπα εξασφάλισε την πρώτη θέση στην κανονική διάρκεια.

Κέρδισε τέσσερα από τα πέντε τελευταία εκτός έδρας, όσα είχε κερδίσει και στα οκτώ πρώτα.

Είναι αήττητος στα 18 τελευταία εκτός έδρας, μετά την ήττα στην Τούμπα πριν από ένα και πλέον χρόνο, με 13 νίκες και πέντε ισοπαλίες. Το ρεκόρ στην ιστορία του είναι 34 αγώνες χωρίς ήττα εκτός, από το 2012 ως το 2014.

Έχει κρατήσει το «μηδέν» στα οκτώ τελευταία, μετά το 1-1 με τον Πανιώνιο. Το ρεκόρ στην ιστορία του είναι 11 παιχνίδια, από το 2013.

Έχει δεχτεί τρία γκολ στα εκτός έδρας παιχνίδια του, από Παναθηναϊκό, Άρη και Πανιώνιο. Έχει δεχτεί τα διπλάσια στην έδρα του!

Ολοκλήρωσε τις εξόδους του στις έδρες της περιφέρειας, χωρίς να έχει δεχτεί γκολ και στις επτά!

Μεταξύ τους

Παίζουν για τρίτη φορά μέσα στο 2020, και τις τρεις στην Τούμπα. Είναι το τέταρτο παιχνίδι της σεζόν και θα φτάσουν τα έξι, όταν ολοκληρωθούν πρωτάθλημα και Κύπελλο.

Έχουν από ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Μια ισοπαλία 1-1 στο πρωτάθλημα στο Νέο Φάληρο, νίκη του Ολυμπιακού 1-0 στην Τούμπα και στο ίδιο γήπεδο νίκησε 3-2 ο ΠΑΟΚ για το Κύπελλο.

Η ισοπαλία του πρώτου γύρου ήταν η πρώτη μετά από δέκα επίσημα παιχνίδια μεταξύ τους. Είναι η μοναδική στα 13 τελευταία, όπου ο Ολυμπιακός έχει οκτώ νίκες και ο ΠΑΟΚ τέσσερις.

Ο Ολυμπιακός νίκησε στην Τούμπα στο πρωτάθλημα αφού ο ΠΑΟΚ δεν είχε χάσει τα τρία προηγούμενα.

Πέρσι ο ΠΑΟΚ νίκησε δύο φορές τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια.

Έχουν να παίξουν μήνα Ιούνιο από το 1983. Τότε στις 12 Ιουνίου ο Ολυμπιακός νικούσε με 2-0 και έπαιρνε μαθηματικά τοι πρωτάθλημα.

Μεταξύ τους με τον ΠΑΟΚ γηπεδούχο

Ο Ολυμπιακός πέρασε νικηφόρα από τη Θεσσαλονίκη, έχοντας πλέον καταφέρει να μην χάσει τα μισά ακριβώς εκτός έδρας παιχνίδια του με τον ΠΑΟΚ, 31 από τα 62.

Πέρσι είχε νικήσει ΠΑΟΚ, ενώ πρόπερσι είχε επικρατήσει ο Ολυμπιακός με μηδενισμό.

Δεν υπάρχει ισοπαλία στην Τούμπα στα τελευταία πέντε για το πρωτάθλημα, με δύο νίκες του ΠΑΟΚ και τρεις του Ολυμπιακού. Ούτε στα επτά για όλες τις διοργανώσεις, με τρεις νίκες του ΠΑΟΚ και τέσσερις του Ολυμπιακού.

Παίζουν στην Τούμπα στο πρωτάθλημα μήνα Ιούνιο για πρώτη φορά από το 1972. Τότε 25 Ιουνίου για την τελευταία αγωνιστική, ο ΠΑΟΚ νικούσε με 4-3 (6’ σουτ Αποστολίδης, 33’ σουτ Ματζουράκης, 40’, 49’ σουτ Σαράφης – 20’ σουτ Γιούτσος, 25’ σουτ Καραβίτης, 48’ σουτ Παμπουλής).

Το διάστημα από το 1969 ως το 1992 ο Ολυμπιακός ήταν χωρίς νίκη στην Τούμπα. Από τον Σεπτέμβρη του 1969, όταν ο Ολυμπιακός νικούσε 2-1 εκεί (90’ πέναλτι Αφεντουλίδης – 48’ σουτ Κουμαριάς, 88’ κεφαλιά Σιδέρης), χρειάστηκε να φτάσει ο Μάιος του 1992 για να νικήσει και πάλι με 2-1 (75’ σουτ Λαγωνίδης – 42’ σουτ Σαββίδης, 54’ σουτ Βαϊτσης).

Η ιστορία

Νίκες ΠΑΟΚ: 41

Ισοπαλίες: 23

Νίκες Ολυμπιακού: 60

Με γηπεδούχο τον ΠΑΟΚ

Νίκες ΠΑΟΚ: 31

Ισοπαλίες: 15

Νίκες Ολυμπιακού: 16

Τα παιχνίδια της κανονικής περιόδου

01.12.2019: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 1-1

(64’ πέναλτι Βαλμπουενά – 29’ σουτ Ίνγκασον)

23.02.2020: ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 0-1

(49’ αυτογκόλ Γιαννούλης)».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης