Του Μπάμπη Παπαφιλιππάκη

Το πρώτο βήμα για την πρόκριση στη φάση των «16» του Europa League έκανε ο Ολυμπιακός, ο οποίος, μετά από δύο μήνες φόρεσε και πάλι το ευρωπαϊκό του κοστούμι, φροντίζοντας να το κρατήσει… ατσαλάκωτο απέναντι στην Αϊντχόφεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι «ερυθρόλευκοι» επιβλήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης με 4-2 της PSV, στο πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων για τους «32», που διεξήχθη στο «Καραϊσκακη» και πλέον καλούνται να υπερασπιστούν το υπέρ τους σκορ σε μία εβδομάδα στο «Philips Stadion», προκειμένου να πάρουν το πολυπόθητο εισιτήριο.

Οι Πειραιώτες ήταν καταιγιστικοί στην επίθεση και με τα γκολ των Μπουχαλάκη (9′), Εμβιλά (37′), Ελ Αραμπί (45′) και Μασούρα (83′) ισοπέδωσαν τους Ολλανδούς, που απάντησαν δύο φορές στην ελληνική ομάδα με τον Ζάχαβι (14′, 39′), ο οποίος είχε και δοκάρι στο 48′.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πως παρατάχθηκαν οι δύο ομάδες

Ο Πέδρο Μαρτίνς παρέταξε την ομάδα του Πειραιά σε σχηματισμό 4-3-3, με τον Εμβιλά να παίρνει φανέλα βασικού.

Ο Γάλλος, αν και μπήκε την ύστατη ώρα στην αποστολή των νταμπλούχων, λόγω των ενοχλήσεων που είχε τις προηγούμενες ημέρες κρίθηκε ότι είναι σε θέση να ξεκινήσει βασικός.

Έτσι πήρε θέση στη μεσαία γραμμή των «ερυθρόλευκων», έχοντας παρτενέρ τους Μπουχαλάκη και Καμαρά.

Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Σα, με τους Παπασταθόπουλο και Μπα να συνθέτουν το δίδυμο των στόπερ και τους Λαλά και Ρέαμπτσουκ να είναι στα δύο άκρα της άμυνας.

Οι Βαλμπουενά και Μπρούμα ήταν στα δύο «φτερά» της επίθεσης, με τον Ελ Αραμπί να είναι ο μοναδικός προωθημένος.

Στον αντίποδα για την PSV ο Εμβογκό ήταν κάτω από τα δοκάρια, με τους Μαξ, Μποσκαλί, Τέζε και Ντάμφρις να συνθέτουν την τετράδα της άμυνας.

Στη μεσαία γραμμή βασικοί ξεκίνησαν οι Ροζάριο, Τόμας και Σανγκαρέ, ενώ οι Μάλιν και Γκέτσε πλαισίωναν τον Ζάχαβι που ήταν στην «αιχμή του δόρατος» της ολλανδικής ομάδας.

Ο αγώνας

Συναρπαστικό ήταν το πρώτο ημίχρονο του αγώνα, με τις δύο ομάδες να επιδίδονται σε ένα απίστευτο κρεσέντο σκοραρίσματος, πετυχαίνοντας πέντε συνολικά γκολ.

Η PSV πίεσε ψηλά τους Πειραιώτες στα πρώτα λεπτά του ματς, ωστόσο οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν γρήγορα τα πατήματά τους στον αγωνιστικό χώρο και ευτύχησαν να προηγηθούν αυτοί πρώτοι στο σκορ και μάλιστα αρκετά νωρίς.

Στο 9ο λεπτό, μετά από εκτέλεση φάουλ του Βαλμπουενά, ο Μπουχαλάκης έπιασε μία πολύ ωραία κεφαλιά και παραβίασε την εστία του Εμβογκό, κάνοντας το 1-0 για τους «ερυθρόλευκους».

 

Πάντως η απάντηση των Ολλανδών ήταν άμεση, με τον Ολυμπιακό να στέκεται άτυχος στο 14ο λεπτό, όταν ο Ζάχαβι έκανε το σουτ έξω από την περιοχή, βλέποντας την μπάλα, αφού χτύπησε στο πόδι του Παπασταθόπουλου, να αλλάζει πορεία και να καταλήγει στα δίχτυα του Σα.

 

Στο 28′ η PSV απείλησε τους νταμπλούχους Ελλάδας με το σουτ του Ζάχαβι μέσα από την περιοχή, που δεν βρήκε στόχο, ενώ δύο λεπτά αργότερα οι Πειραιώτες είχαν μεγάλη ευκαιρία για να σκοράρουν, η οποία όμως πέρασε ανεκμετάλλευτη, καθώς ο Λαλά νικήθηκε από τον Εμβογκό στο μεταξύ τους τετ-α-τετ.

Με τους φιλοξενούμενους να αγωνίζονται με 10 παίκτες, καθώς ο Μποσκάγκλι είχε περάσει εκτός αγώνα, λόγω τραυματισμού, ο Πέδρο Μαρτίνς έδωσε το σύνθημα για φουλ επίθεση και δικαιώθηκε, βλέποντας την ομάδα του να κάνει το 2-1 στο 37′.

Σκόρερ για τον Ολυμπιακό αυτή τη φορά ήταν ο Εμβιλά, ο οποίος «όπλισε» έξω από την περιοχή και με ένα άπιαστο σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Εμβογκό.

 

Πάντως, η χαρά των Πειραιωτών διήρκησε για μόλις δύο λεπτά. Κι αυτό γιατί στο 39′ ο Ζάχαβι βρέθηκε αμαρκάριστος στην περιοχή της ελληνικής ομάδας, μετά από κόρνερ, και με κεφαλιά νίκησε τον Σα, που βρήκε την μπάλα, χωρίς να καταφέρει να αποτρέψει την πορεία της προς τα δίχτυα.

 

Παρά τη ψυχρολουσία του 2-2 οι παίκτες του Μαρτίνς αντέδρασαν άμεσα: έβαλαν την μπάλα κάτω και έψαξαν μεθοδικά το τρίτο γκολ πριν πάνε στα αποδυτήρια για το ημίχρονο.

Εν τέλει οι «ερυθρόλευκοι» το βρήκαν στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, όταν ο Ελ Αραμπί έκλεψε τη μπάλα από τον Μπάουμγκαρτλ και, αφού πέρασε και τον γκολκίπερ των Ολλανδών, με κοντινό σουτ έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στον Ολυμπιακό.

 

Μάλιστα, οι Πειραιώτες θα μπορούσαν να πάνε με «αέρα» δύο τερμάτων στα αποδυτήρια, καθώς είχαν τεράστια χαμένη ευκαιρία στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου μέρους.

Ο Καμαρά κέρδισε την κόντρα από τον Μπάουμγκαρτλ, έκανε το σουτ μέσα από την περιοχή, ωστόσο ο Τέζε με αυτοθυσία έδιωξε την μπάλα σε κόρνερ, σε μία φάση που ο Αφρικανός θα μπορούσε να πασάρει στον αμαρκάριστο Ελ Αραμπί.

 

Όπως συνέβη και στο πρώτο μέρος και στην επανάληψη οι φιλοξενούμενοι μπήκαν πιο δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και «φλέρταραν» έντονα με το 3-3.

Στο 47ο λεπτό κέρδισαν ένα φάουλ σε πολύ καλό σημείο, με τον Ζάχαβι να αναλαμβάνει την εκτέλεση, με την μπάλα να χτυπάει στο αριστερό δοκάρι του Σα πριν καταλήξει άουτ.

 

Στη συνέχεια ο ρυθμός έπεσε, με τον Ολυμπιακό να παίζει πιο συγκρατημένα, αφήνοντας τους λιγότερους δυνατούς χώρους στην αντίπαλό του, η οποία, αν και ευάλωτη στα μετόπισθεν, επιθετικά μπορεί να σου κάνει τη ζημιά ανά πάσα στιγμή. Όπως άλλωστε αποδείχθηκε και απόψε.

Ο Πέδρο Μαρτίνς στη συνέχεια πήρε την κατάσταση στα χέρια του και άρχισε τις διορθωτικές κινήσεις.

Στο 68′ πέρασε τον Μασούρα αντί του Βαλμπουενά, στο 74′ έριξε στο ματς τον Φορτούνη αντί του Ελ Αραμπί ενώ προχώρησε και σε τριπλή αλλαγή στο 80′, με τους Ανδρούτσο, Χασάν και Βρουσάι να παίρνουν τις θέσεις των Λαλά, Μπρούμα και Εμβιλά αντίστοιχα, με το σύστημα των Πειραιωτών να μετατρέπεται από 4-3-3 σε 4-2-3-1.

Για να φτάσουμε στο 83ο λεπτό, όταν ο Πορτογάλος είδε την ομάδα του να πετυχαίνει και τέταρτο γκολ, σε μία φάση που πρωταγωνίστησαν δύο παίκτες, που είχαν περάσει στο ματς ως αλλαγή.

Ο Φορτούνης,ο οποίος με την είσοδό του στο ματς έδωσε επιθετική πνοή στον Ολυμπιακό, έκανε το γύρισμα από τα αριστερά, ο Μαξ προσπάθησε να διώξει, αλλά έστρωσε στον Μασούρα, κι αυτός με τρομερό πλασέ μέσα από την περιοχή, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Εμβογκό, κάνοντας το 4-2 για τους νταμπλούχους Ελλάδας.

 

Ολυμπιακός-Αϊντχόφεν 4-2

Γκολ: 9′ Mπουχαλάκης (Ολυμπιακός), 14′, 39′ Ζάχαβι (Αϊντχόφεν), 37′ Eμβιλά (Ολυμπιακός), 45+2′ Ελ Αραμπί (Ολυμπιακός), 83′ Μασούρας (Ολυμπιακός)

Κίτρινες: Σανγκαρέ (Αϊντχόφεν), Ρέαμπτσιουκ (Ολυμπιακός), Μπα (Ολυμπιακός), Μπρούμα (Ολυμπιακός), Ροσάριο (Αϊντχόφεν)

Δοκάρια: 48′ Ζάχαβι (Αϊντχόφεν)

Ολυμπιακός: Σα, Λαλά (80′ Ανδρούτσος), Παπασταθόπουλος, Μπα, Ρέαμπτσουκ, Εμβιλά (80′ Μπρούμα), Μπουχαλάκης, Καμαρά, Βαλμπουενά (68′ Μασούρας), Μπρούμα (80′ Χασάν), Ελ Αραμπί (74′ Φορτούνης).

Αϊντχόφεν (Σμιντ): Εμβογκό, Μαξ, Μποσκάγκλι (38’ Μπάουμγκαρτλ), Τέζε, Ντάμφρις, Ροσάριο, Τόμας (85’ Γκουτιέρες ), Σανγκαρέ (70’ Φέρτεσεν ), Μάλεν, Ζάχαβι (85’ Φαν Γκίνγκελ), Γκέτσε (70’ Ζούνιορ)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης