Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη η τηλεδιάσκεψη της Super League μετά το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων με τους ποδοσφαιριστές μέσω του ΠΣΑΠ.

Σε αυτήν συμμετείχαν οι Μηνάς Λυσάνδρου (ΑΕΚ), Αλέξης Κούγιας (ΑΕΛ), Θεόδωρος Καρυπίδης του Α. (Αρης), Δημήτρης Μποροβήλος (Αστέρας Τρίπολης), Κάτια Κοξένογλου (Ατρόμητος), Παναγιώτης Λούτσος (Βόλος), Άρης Πιαλόγλου (Ξάνθη), Τάκης Αγραφιώτης (Ολυμπιακός), Ηλίας Πουρσανίδης (ΟΦΗ), Γιάννης Αλαφούζος-Λεωνίδας Μπουτσικάρης (Παναθηναϊκός), Φώτης Κωστούλας (Παναιτωλικός), Νίκος Ζαμάνης (Πανιώνιος), Μάκης Γκαγκάτσης (ΠΑΟΚ), Σάκης Τσικνής (Λαμία) και ο Στέργιος Αντωνίου εκ μέρους της ΕΠΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην τηλεδιάσκεψη του διοικητικού συμβουλίου της Super League ο Μηνάς Λυσάνδρου ενημέρωσε αρχικά τους εκπροσώπους των ΠΑΕ για την αρνητική απάντηση του ΠΣΑΠ σχετικά με την πρόταση της λίγκας για τη μείωση στις δόσεις των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών, με τη νομική υπηρεσία του συνεταιρισμού να προτείνει σε κάθε ΠΑΕ να κάνει ξεχωριστές συμφωνίες με τους ποδοσφαιριστές της.

Εν συνεχεία, οι εκπρόσωποι των ομάδων συζήτησαν τρόπους αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού και μεταξύ άλλων προτάθηκε να ζητηθεί ακόμη μεγαλύτερη μείωση της φορολογίας στα συμβόλαια των παικτών από το 22%, στο οποίο μειώθηκε πρόσφατα.

Στο τραπέζι έπεσε και η πρόταση να μην αποδίδεται το 5% από τα συμβόλαια των ομάδων της Super League στην ΕΠΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Θεόδωρος Καρυπίδης εξέφρασε την πεποίθηση πως παρουσιάζεται η ανάγκη να διοχετευθεί στις ομάδες μέρος του ποσού των 4.000.000 ευρώ που δίνει η ευρωπαϊκή (UEFA) στην ελληνική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) ως έκτακτη ανάγκη.

Προανήγγειλε την αποχώρησή του ο Λυσάνδρου, θέλει να αναλάβει ο Κούγιας

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψη ο πρόεδρος της Super League, Μηνάς Λυσάνδρου, προανήγγειλε ότι θα αποχωρήσει στο τέλος της θητείας του, ενώ ο Αλέξης Κούγιας εξέφρασε την επιθυμία του να αναλάβει πρόεδρος της Λίγκας!

«Σε λίγες εβδομάδες λήγει η θητεία μου και θα χαρώ ο επόμενος πρόεδρος της Super League να κάνει περισσότερα πράγματα από εμένα. Δεν βγάζω πικρία, δεν είμαι απολογητικός» φέρεται να είπε ο Μηνάς Λυσάνδρου.

Σε εκείνο το σημείο ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες είχε εκφράσει ενδιαφέρον για την προεδρία της Λίγκας, επανέλαβε την πρόθεσή του να τον διαδεχτεί, αναφέροντας στο συμβούλιο: «Θέλω να είμαι ο νέος πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ 1».

Αλαφούζος: «Αργήσαμε να αποφασίσουμε, τώρα πρέπει να παίξουμε»

Όταν ήρθε η σειρά του Γιάννη Αλαφούζου να πάρει τον λόγο, ο ισχυρός άνδρας του Παναθηναϊκού πήρε σαφή θέση υπέρ της ολοκλήρωσης της σεζόν τονίζοντας πως οι ποδοσφαιριστές όλων των ομάδων έχουν επιστρέψει σε προπονήσεις ανά γκρουπ (από τη στιγμή που επετράπη αυτό από την κυβέρνηση), εξηγώντας πως αυτός είναι ο λόγος της αλλαγής της στάσης του (ήταν υπέρμαχος της διακοπής στην τελευταία τηλεδιάσκεψη):

«Πρέπει να παίξουμε. Οι ποδοσφαιριστές επέστρεψαν και προπονούνται. Δεν πήραμε απόφαση όταν έπρεπε να την πάρουμε,» υποστήριξε στην παρέμβασή του ο Γιάννης Αλαφούζος.

Ο Θεόδωρος Καρυπίδης, από την πλευρά του Άρη, πρότεινε να ζητηθεί οικονομική βοήθεια από την Πολιτεία.

Η συγκεκριμένη πρόταση βρήκε σύμφωνο και τον Μηνά Λυσάνδρου.

Στη συνέχεια, ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος, πήρε εκ νέου τον λόγο επισημαίνοντας πως θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψη το αβέβαιο τηλεοπτικό περιβάλλον που θα προκύψει την επόμενη σεζόν που ίσως σημάνει μειώσεις τηλεοπτικών συμβολαίων για τις συμμετέχουσες ΠΑΕ.

Κόντρα στη λίγκα για τα τηλεοπτικά, αντέδρασαν Ολυμπιακός και Άρης!

Μεταξύ άλλων συζητήθηκε το ενδεχόμενο για διεκδίκηση ποσοστού από το Στοίχημα, κάτι που αποτελεί διαχρονικό αίτημα των ομάδων, ενώ για το φλέγον θέμα της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις υπέρ και κατά.

Για την ιστορία, στο διοικητικό συμβούλιο της Super League στις 29 Απριλίου όλες οι ομάδες της κατηγορίας, πλην του Ολυμπιακού, είχαν ψηφίσει υπέρ της κεντρικής διαχείρισης στα τηλεοπτικά δικαιώματα για τη νέα χρονιά.

Μόνο οι «ερυθρόλευκοι» ήταν αρνητικοί δια στόματος Βαγγέλη Μαρινάκη που είχε πει: «λέμε όχι στην κεντρική διαχείριση όσο υφίστανται τα ιδιοκτησιακά καθεστώτα Ξάνθης και Βόλου».

Στο σημερινό Δ.Σ. που έγινε με τηλεδιάσκεψη ο Μηνάς Λυσάνδρου ζήτησε εξουσιοδότηση του Working Group για διερευνητική επαφή με τηλεοπτικούς παρόχους.

Ο Τάκης Αγραφιώτης του Ολυμπιακού όμως, διαφώνησε επικαλούμενος την τοποθέτηση Μαρινάκη όπως επίσης και ο Άρης.

Ακολούθησαν οι εξής διάλογοι, που ναι μεν μαρτυρούν επιθυμία των περισσοτέρων ΠΑΕ για κεντρική διαχείριση, ωστόσο καταδεικνύουν και τις επί μέρους διαφωνίες και κυρίως του Γιάννη Αλαφούζου με τον Ολυμπιακό:

Ηλίας Πουρσανίδης: «Την προηγούμενη φορά όλοι συμφωνήσαμε υπέρ της κεντρικής διαχείρισης. Μόνο ο Ολυμπιακός είχε κάποιες αντιρρήσεις. Σέβομαι τον κ.Καρυπίδη, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί να μην εξετάσουμε το ενδιαφέρον και άλλου τηλεοπτικού παρόχου πλην Nova».

Τάκης Αγραφιώτης: «Κύριε Πουρσανίδη δεν είπαμε την άλλη φορα να βάλουμε τις αρχές και μετά να πάμε σε τηλεοπτικούς παροχους;».

Ηλίας Πουρσανίδης: «Άρα κακώς πήγαμε και στη Nova».

Τάκης Αγραφιώτης: «Δεν πήγαμε».

Στη συνέχεια ο Γιάννης Αλαφούζος πέταξε το γάντι στον Ολυμπιακό.

Γιάννης Αλαφούζος: «Αν ο Ολυμπιακός θέλει να αποκλείσει τις ομάδες που δεν έχουν τηλεοπτικο συμβόλαιο την επόμενη σεζόν, ας το πει ευθέως».

Τάκης Αγραφιώτης: «Ο Ολυμπιακός δεν θέλει να αποκλείσει κανέναν. Απλώς θέλει να μπει το πλαίσιο».

Γιάννης Αλαφούζος: «Δηλαδή χρειαζόμαστε ομόφωνη απόφαση; Τη στιγμή μάλιστα που κάποιες ομάδες έχουν συμφέρον να υπονομεύσουν τα συμφέροντα των ομάδων που δεν έχουν συμβολαια».

Μηνάς Λυσάνδρου: «Δεν ξέρω αν κάποιες ομάδες έχουν συμφέρον…».

Γιάννης Αλαφούζος: «Έχουν συμφέρον. Όπως ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο Άρης…».

Φώτης Κωστούλας: «Είναι υποχρέωση του κ.Λυσανδρου να ψάξει για τηλεοπτικούς παροχους».

Ο Μάκης Γκαγκάτσης υποστήριξε ότι ο Μηνάς Λυσάνδρου πρέπει να κάνει επαφές χωρίς εξουσιοδότηση.

Μάκης Γκαγκατσης: «Ο πρόεδρος της SL1 δεν μπορεί να ζητάει κάθε φορά εξουσιοδότηση. Θα πρέπει να κάνετε επαφές με τους τηλεοπτικούς παρόχους».

Τάκης Αγραφιώτης: «Τα γυρίζετε όπως θέλετε…»

Μάκης Γκαγκάτσης: «Φόρτισε το κινητό, μίλησε και ο Αγραφιώτης».

Κάτια Κοξένογλου: «Συμφωνώ να κάνει επαφές ο πρόεδρος. Δεν χρειάζεται εξουσιοδότηση».

Θόδωρος Καρυπίδης: «Εμείς βάζουμε νομικό ζήτημα. Δεν έχουμε κάτι εναντίον των άλλων ομάδων»

Γιάννης Οικονομακης: «Από το καταστατικό της SL1 δεν υποχρεούται καμία ομάδα να μπει σε κεντρική διαχείριση.  Μπορεί να δοθεί μια εξουσιοδότηση για να διαπραγματευτεί με κανάλια η πλειοψηφία των ομάδων».

Ο Γιάννης Αλαφούζος ζήτησε εκ νέου ψηφοφορία για κεντρική διαχείριση…

Γιάννης Αλαφούζος: «Να ψηφίσουμε τώρα ποιες ομάδες θέλουν την κεντρική διαχείριση».

Μηνάς Λυσανδρου: «Το θέλουμε εγγράφως….».

Γιάννης Αλαφούζος: «Έχετε σύγκρουση συμφερόντων κύριε Λυσάνδρου γιατί η ΑΕΚ εχει τηλεοπτικο συμβολαιο η ΑΕΚ».

Μηνάς Λυσάνδρου: «Επιμένω. Την άλλη φορά κύριε Αλαφούζο ζητήσατε εγγράφως. Γιατί τώρα δεν το θελετε;»

Γιάννης Αλαφούζος: «Την προηγούμενη φορά είχαμε πληροφορίες ότι κάποιοι είχαν σχεδιάσει να κάνουν συγκεκριμένες κινήσεις σε προσυννενόηση με τον κ. Αυγενάκη».

Μάκης Γκαγκατσης: «Είμαι υπέρ της πρότασης Αλαφουζου».

Συμφωνήθηκε στο τέλος να γίνει νέο Δ.Σ. στις 18 Μαΐου για να συζήτηση επί των ίδιων θεμάτων, ενώ την θέσης των παραιτηθέντων Σουλούκου και Κούγια στο working group πήραν οι Πουρσανίδης και Τσικνής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης