Ιατρικές εξετάσεις, σύμφωνα με τις οποίες η κατάσταση της υγείας του Φραντς Μπεκενμπάουερ δεν επιτρέπει συμμετοχή σε ποινικές διαδικασίες, κατέθεσαν οι δικηγόροι του «Κάιζερ» στην ελβετική ομοσπονδιακή εισαγγελία, που ερευνά το σκάνδαλο διαφθοράς στο Μουντιάλ 2006.

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», η κατάσταση της υγείας του χειροτερεύει από τον Απρίλιο, με συνέπειες στην κρίση και τη μνήμη του, ενώ όπως σημειώνεται δεν αναμένεται βελτίωση. Οι γιατροί του ανέφεραν, πως κάθε συγκίνηση γι’ αυτόν θα μπορούσε να είναι απειλητική για τη ζωή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο θρύλος του γερμανικού ποδοσφαίρου είχε υποβληθεί σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις στην καρδιά, ενώ πρόσφατα αποκάλυψε ότι δεν μπορεί να δει καλά από το ένα μάτι του.

Πάντως οι Ελβετοί ανακριτές, οι οποίοι επρόκειτο να ασκήσουν κατηγορίες εναντίον του Μπεκενμπάουερ, απαιτούν περαιτέρω ιατρικά αρχεία. Ωστόσο, προληπτικά, έχουν ήδη ζητήσει τον διαχωρισμό της διαδικασίας, προκειμένου να προχωρήσουν πιο γρήγορα σε άλλους κατηγορούμενους, μιας και υπάρχει ο κίνδυνος της παραγραφής τον Απρίλιο του 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σημειωθεί ότι ο Μπεκενμπάουερ είναι από τους ανθρώπους που είχαν βασικό ρόλο στη διεξαγωγή της διοργάνωσης στη Γερμανία.

Σε ότι αφορά την έρευνα για την υπόθεση του Μουντιάλ 2006 οι Ελβετοί θα περάσουν στην ακρόαση των πρώην αξιωματούχων της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ, Τέο Ζβάντζιγκερ και Χορστ Σμιντ. Οι τρεις τους μαζί με τον πρώην Ελβετό Γενικό Γραμματέα Ουρς Λίνσι κατηγορούνται για εξαπάτηση σε ότι αφορά την αποπληρωμή ενός δανείου ύψους 6,7 εκατομμυρίων ευρώ για λογαριασμό της ομοσπονδίας.

Τα χρήματα επέστρεψαν μέσω της Fifa στο Γάλλο δισεκατομμυριούχο Ρομπέρ Λουί-Ντριφίς ως επιδότηση από την DFB (σ.σ. γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία) ως πληρωμή για την τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Μπεκενμπάουερ είχε δηλώσει ότι τα χρήματα που δανείστηκε το 2002 επιστράφηκαν, ενώ παράλληλα είχε απειλήσει με την αποχώρησή του από την οργανωτική επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Πλέον, το ζήτημα είναι να γίνει γνωστό αν η ελβετική ομοσπονδιακή εισαγγελία θα κάνει δεκτό το αίτημα των δικηγόρων του «Κάιζερ» ή αν θα προχωρήσει κανονικά η δίκη.

Υπέγραψε έγγραφο για δωροδοκία

Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ κατηγορείται για ύπαρξη εγγράφου που φέρει την υπογραφή του και το οποίο προωθούσε τη δωροδοκία για την ανάθεση του Μουντιάλ του 2006 στη Γερμανία.

Μάλιστα η ημερομηνία που αναγράφεται στο έγγραφο είναι η 6η Ιουλίου του 2000, τέσσερις μέρες πριν την απόφαση της FIFA να δώσει τη διοργάνωση στη Γερμανία.

Ο «Κάιζερ», που τότε ήταν πρόεδρος της επιτροπής διεκδίκησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου αλλά και της Μπάγερν, φέρεται να είχε εξαγοράσει ψήφους έχοντας στη διάθεσή του ένα ποσό της τάξεως των 6,7 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα έχει γραφτεί πως εξαγόρασε την ψήφο της Μάλτας «κλείνοντας» έναντι 250.000 δολαρίων φιλικό μεταξύ της Μπάγερν και της εθνικής ομάδας της χώρας. Σημειώνεται πως ο Μπεκενμπάουερ είναι υπό διερεύνηση για τη μη συνεργασία του με τις αρχές στην έρευνα για την ανάθεση των Μουντιάλ του 2018 και του 2022.

Όταν ο Φραντς έγινε… Κάιζερ

Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ γεννήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 1945 και θεωρείται από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του αθλήματος. Παράλληλα, έχει διατελέσει προπονητής και παράγοντας του γερμανικού ποδοσφαίρου.

Ως αρχηγός της ομάδας της τότε Δυτικής Γερμανίας, οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση του Μουντιάλ του 1974. Ξεκίνησε την καριέρα του στην ομάδα Μόναχο 1860, από την οποία έφυγε το 1967 για την Μπάγερν Μονάχου, όπου αναδείχτηκε ως σέντερ μπακ και έγινε διάσημος. Με τη Μπάγερν αναδείχτηκε πολλές φορές πρωταθλητής και κυπελλούχος Δυτικής Γερμανίας, όπως και τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης, το 1974, το 1975 και το 1976.

Ήταν ο άνθρωπος που επανέφερε τον ρόλο του λίμπερο και αποτέλεσε έναν από τους σουπερστάρ των γηπέδων με κάθε έννοια του όρου.

Σε ηλικία 20 ετών έκανε το ντεμπούτο του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Δυτικής Γερμανίας, ενώ φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού σε περισσότερα από 50 ματς.

Ο Μπεκενμπάουερ συμμετείχε σε τρία Παγκόσμια Κύπελλα. Στο πρώτο του Μουντιάλ του 1966 στα γήπεδα της Αγγλίας, σκόραρε δύο γκολ κατά της Ελβετίας στο πρώτο του ματς στον κορυφαίο θεσμό, δεν μπόρεσε όμως να αποτρέψει την ήττα των «Πάντσερ» στον τελικό από τη διοργανώτρια Αγγλία.

Ο ιδιαίτερος αμυντικός εμφανίστηκε σε αναπάντεχη θέση μέσου στον τελικό του Γουέμπλεϊ, με καθήκοντα να μαρκάρει το αστέρι της Αγγλίας, Μπόμπι Τσάρλτον. Παρά την ήττα της Δυτικής Γερμανίας στον τελικό, ο «Κάιζερ» σκόραρε 4 τέρματα στη διοργάνωση και μπήκε έτσι στο στόχαστρο του παγκόσμιου κοινού.

Σειρά είχαν τα γήπεδα του Μεξικού στο Μουντιάλ του 1970, με τον Μπεκενμπάουερ να μνημονεύεται κυρίως για τον κλασικό πια αγώνα στην ημιτελική φάση με την Ιταλία, όπου έπαιξε καθ’ όλη τη διάρκεια του μοιραίου ματς για τα Πάντσερ (έχασαν με 4-3) με εξαρθρωμένο ώμο!

Με το χέρι μπανταρισμένο, ο «Kάιζερ» αρνήθηκε να εγκαταλείψει το ματς και έπαιξε τραυματισμένος για 120 λεπτά, αν και η ηρωική του προσπάθεια δεν δικαιώθηκε, καθώς η Δυτική Γερμανία ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της βρισκόμενη στην τρίτη θέση του τουρνουά.

Με τον αέρα του πρωταθλητή Ευρώπης το 1972, ο Φραντς μπαίνει στα γήπεδα της χώρας του για το Μουντιάλ του ’74 αποφασισμένος για το καλύτερο. Το τρίτο και τελευταίο του Παγκόσμιο Κύπελλο στη Δυτική Γερμανία θα τον δει στον κολοφώνα της καριέρας του, με τον ίδιο να συμβάλει τα μέγιστα στην κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου!

Ο μνημειώδης τελικός κατά της Ολλανδίας του Γιόχαν Κρόιφ έφερε αντιμέτωπα τα δύο αστέρια των γηπέδων, με τον θρίαμβο του Μονάχου να μετατρέπει τον Μπεκενμπάουερ σε έναν από τους μόλις δύο παίκτες στην ιστορία του Μουντιάλ που έχουν κατακτήσει μια πλήρη συλλογή μεταλλίων σε Παγκόσμια Κύπελλα (χρυσό, ασημένιο και χάλκινο)!

Ο Μπεκενμπάουερ έγινε ο πρώτος αρχηγός εθνικής που σήκωσε την ολοκαίνουρια κούπα της FIFA, αφού η Βραζιλία είχε πάρει στο σπίτι της το βαρύτιμο τρόπαιο το 1970 με την επωνυμία του Ζιλ Ριμέ.

Συνολικά συμμετείχε σε 103 αγώνες με τα εθνικά χρώματα της χώρας του, γινόμενος έτσι ο πρώτος παίκτης που έσπασε το φράγμα των 100 διεθνών συμμετοχών, ενώ στο παλμαρέ του συμπεριλαμβάνεται και το Μουντιάλ του 1990 που κατέκτησε, αυτή τη φορά βέβαια από τη θέση του προπονητή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης