Του Ανδρέα Αθανασούλη

Το Κύπελλο αποτελεί από καταβολής του ελληνικού ποδοσφαίρου έναν θεσμό με μεγάλη σπουδαιότητα και κίνητρο ειδικά για τις ομάδες που δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να μπουν σε τροχιά διεκδίκησης τροπαίων μέσω του πρωταθλήματος. Πέρα από το Big-4, που συμπληρώνουν ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ, ομάδες όπως η Λάρισα, ο Πανιώνιος, ο ΟΦΗ, η Καστοριά, ο Άρης, ο Ηρακλής και ο Εθνικός έχουν καταφέρει να κατακτήσουν το τρόπαιο και να στολίσουν την τροπαιοθήκη τους χαρίζοντας αξέχαστες στιγμές στους φιλάθλους τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την έναρξή του το 1931, έχει διεξαχθεί 78 φορές, στις οποίες κυπελλούχος αναδείχθηκε τις 77, καθώς το 1962 δεν υπήρξε κανείς νικητής, αφού ο τελικός μεταξύ Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού διακόπηκε στην παράταση.

Τα τελευταία χρόνια η διοργάνωση αποτελεί υπόθεση των Big-4, με τη Λάρισα να είναι η μοναδική ομάδα που πανηγύρισε τη σεζόν 2006-07. Ο Άρης, η Ξάνθη, ο Ατρόμητος, ο Αστέρας Τρίπολης και παλαιότερα ο Ιωνικός και ο Απόλλων (σ.σ. Αθηνών τότε) έδωσαν το… αλατοπίπερο στον θεσμό των εκπλήξεων, ωστόσο η σπουδαιότητα της διοργάνωσης ολοένα και φθίνει…

Τα σοβαρά επεισόδια στους τελικούς ανάμεσα στους οπαδούς των ομάδων και οι εξωαγωνιστικές παραγοντικές μάχες για το πότε, πού και αν θα διεξαχθεί ο εκάστοτε τελικός έχουν φέρει μία σημαντική υποβάθμιση της αξίας του θεσμού. Παράλληλα οι οργανωτικές αστοχίες, όπως η διεξαγωγή της διοργάνωσης με φάση ομίλων, οι τελικοί χωρίς οπαδούς (αλλά και πάλι με επεισόδια), οι εκπλήξεις που ολοένα και εκλείπουν, αλλά και η φετινή… version, που ελέω κορωνοϊού θα γίνει Κύπελλο αλά… Λιγκ Καπ με ομάδες μόνο της πρώτης κατηγορίας, έχουν απαξιώσει πλήρως έναν θεσμό που εδώ και χρόνια έχει πάψει να αντιμετωπίζεται ως η «γιορτή του ποδοσφαίρου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλάμε πλέον για ένα Κύπελλο Ελλάδας που αντιμετωπίζεται ως τυπική διαδικασία. Τα ματς, ειδικά στις πρώτες φάσεις όπως τα σημερινά, φαντάζουν φιλικά καλοκαιριού ή τεστ για τους μη έχοντες συμμετοχές, με τις ομάδες να μη δίνουν την προσοχή που αρμόζει στον θεσμό. Με άλλα λόγια, όπως το Nations League έχει αντικαταστήσει τα φιλικά των Εθνικών ομάδων, το Κύπελλο Ελλάδας είναι μια ευκαιρία για τεστ χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος αποκλεισμού των μεγάλων από τη στιγμή που τα ματς είναι διπλά.

Το εγχώριο… Nations League αρχίζει σήμερα, με το ενδιαφέρον των φιλάθλων να είναι αισθητά μειωμένο μέχρι που θα έρθει ο γύρος των… ντέρμπι. Τότε ο θεσμός δεν θα αποκτήσει ούτε περισσότερη αίγλη, ούτε περισσότερο ποδοσφαιρικό ενδιαφέρον, καθώς μετατρέπεται σε μία πολύ καλή ευκαιρία… παραγοντικού πολέμου και σε πεδίο διαιώνισης διασυλλογικών διαφορών!

Μόνος δρόμος για την επιστροφή του Κυπέλλου Ελλάδας στη θέση που του αρμόζει και την επανόρθωση της σημασίας του στον μέσο φίλαθλο είναι το αγγλικό σύστημα. Με τη συμμετοχή των ομάδων όλων των επαγγελματικών και ημιεπαγγελματικών κατηγοριών σε νοκ άουτ αγώνες στην έδρα του αδύναμου έως και τον ημιτελικό… Αν βέβαια πέσει κανένα ντέρμπι στα προημιτελικά και βγει γηπεδούχος ένας εκ του Big-4 έναντι κάποιου άλλου, ελπίζω τότε να μη φταίνε τα… παγωμένα μπαλάκια.

Μέχρι τότε, όμως, όπως φωνάζουν κατά καιρούς και από τις διαφόρων αποχρώσεων κερκίδες: «Κύπελλο, ε; Να!»…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης