O γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, έστειλε στο Διοικητικό Συμβούλιο τόσο της Super Leauge όσο και της ΕΠΟ έγγραφα, με τα οποία ζητά να διερευνηθεί αν για δύο βουλεύματα συντρέχουν περιπτώσεις εφαρμογής των διατάξεων του αθλητικού νόμου, σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να κηρυχθούν έκπτωτοι από την ιδιότητα και τα καθήκοντά τους κατηγορούμενοι ποδοσφαιρικοί παράγοντες.

Στην επιστολή του προς τη Super League, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, περιγράφει τις διατάξεις του αθλητικού νόμου που προβλέπονται για την έκπτωση των κατηγορουμένων ποδοσφαιρικών παραγόντων βάσει τελεσίδικου και αμετάκλητου βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών για το σκάνδαλο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για το Κύπελλο Ελλάδας της ΕΠΟ περιόδου 2004-2006. Σε αυτό το κατηγορητήριο εμπλέκονται ο νυν διευθύνων σύμβουλος της Super League, Βασίλης Γκαγκάτσης, καθώς και οι Γιώργος Σιντόρης, Βασίλης Χατζηαποστόλου, Γιώργος Γκιρτζίκης ανάμεσα σε άλλους, οι οποίοι «θα δικαστούν για την αξιόποινη πράξη της απιστίας από κοινού, εκ της οποίας η ζημία υπερβαίνει το ποσό των 15.000 ευρώ και ήδη 30.000 ευρώ». Την αρμοδιότητα να κηρύξει έκπτωτο τον Βασίλη Γκαγκάτση έχει η Super League. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ιούλιος Συναδινός, ζητά με επιστολή του και από την ΕΠΟ να διερευνήσει αν οι παραπάνω εμπλεκόμενοι εμπίπτουν στα κωλύματα του αθλητικού νόμου που τους θέτουν σε έκπτωση από την ιδιότητά τους. Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού έστειλε στην ΕΠΟ την απόφαση του Αρείου Πάγου που παραπέμπει σε δίκη 28 άτομα για την υπόθεση των “στημένων” αγώνων, καλώντας την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να ελέγξει επίσης αν οι 28 εμπλεκόμενοι κατέχουν θέσεις στο ποδόσφαιρο, από τις οποίες πρέπει να τεθούν έκπτωτοι. Ο Ιούλιος Συναδινός κοινοποίησε και στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, τα έγγραφά του προς Super League και ΕΠΟ.

Στον αθλητικό νόμο (διατάξεις των παρ. 1 και της περ. β’ της παρ. 1 του αρ. 3 του Ν. 2725/1999 «Περί ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού», Α 49) ορίζεται ότι:

 «1. Δεν μπορεί να είναι μέλος αθλητικού σωματείου ή μέλος των οργάνων διοίκησης σωματείου, ένωσης, ομοσπονδίας, επαγγελματικού συνδέσμου ή αθλητικής ανώνυμης εταιρείας ή ειδικός συνεργάτης αυτών, ούτε μπορεί να αναλάβει με οποιονδήποτε τρόπο ή απόφαση των ανωτέρω φορέων οποιαδήποτε αρμοδιότητα ή έργο, ιδίως σχετικά με την εκπροσώπηση, διοίκηση ή διαχείριση του φορέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

β) Όποιος έχει παραπεμφθεί στο δικαστήριο για κακούργημα με κλητήριο θέσπισμα σύμφωνα με το Ν. 663/1977, όπως ισχύει κάθε φορά ή με τελεσίδικο βούλευμα ή έχει καταδικασθεί τελεσίδικα για τέλεση κακουργήματος, καθώς και όποιος έχει καταδικασθεί σε βαθμό πλημμελήματος με τελεσίδικη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε την τελευταία δεκαετία, είτε σε «ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους» είτε, ανεξάρτητα από το ύψος της ποινής, για τα ποινικά αδικήματα του παρόντος νόμου, ή για αδικήματα βίας στους αθλητικούς χώρους, χρήση ή διάθεση ουσιών ή μεθόδων φαρμακοδιέγερσης, κατασκοπεία, κλοπή, υπεξαίρεση, δόλια χρεωκοπία, λαθρεμπορία, φοροδιαφυγή, δωροδοκία, δωροληψία, παραχάραξη, πλαστογραφία, απιστία, απάτη, εκβίαση, έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, παράβαση του νόμου περί  ναρκωτικών, περί όπλων και περί μεσαζόντων».

Επειδή σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 7 του άρθρου 3 του ν. 2725/1999, προβλέπεται ρητά η αρμοδιότητα του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού για την, υπό προϋποθέσεις, έκδοση της σχετικής διαπιστωτικής πράξης έκπτωσης, καθόσον ρητά ορίζεται ότι:

 «7. α) Πρόσωπα στα οποία συντρέχει οποιαδήποτε από τα κωλύματα του παρόντος  άρθρου χάνουν αυτοδικαίως την ιδιότητά τους.

β) Η διαπιστωτική πράξη της έκπτωσης εκδίδεται από το Διοικητικό Συμβούλιο ή την εκτελεστική επιτροπή, κατά περίπτωση, του οικείου φορέα, μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών, αφότου έλαβε γνώση. Σε περίπτωση παρέλευσης άπρακτης της ως άνω προθεσμίας, η πράξη εκδίδεται από τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, μέσα στην ίδια ως άνω προθεσμία. Με την ίδια πράξη κηρύσσονται έκπτωτα από το αξίωμα του μέλους του Δ.Σ. ή της Εκτελεστικής Επιτροπής τα υπαίτια για τη μη έκδοση της ως άνω πράξης Μέλη αυτών, τα οποία αντικαθίστανται κατά τις ισχύουσες διατάξεις».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης