Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Την παρέμβαση των κατηγορουμένων, του πρώην νομικού συμβούλου της ΕΠΟ Θ. Κουρίδη και του προέδρου ΕΠΣ Μεσσηνίας Α. Σταθόπουλου, προκειμένου να διαιτητεύσει υπέρ του Ολυμπιακού στον κρίσιμο αγώνα της ομάδας με την Ξάνθη κατήγγειλε σήμερα ο βετεράνος διαιτητής και πρώην βουλευτής Πέτρος Κωνσταντινέας στη δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών για τα στημένα ματς, στην οποία κατηγορούνται 28 διαιτητές και ποδοσφαιρικοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων και ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν πέσει παίκτης, το δίνεις. Πρέπει να κερδίσει ο Ολυμπιακός» κατέθεσε ο μάρτυρας, ο οποίος ήταν ο διαιτητής του αγώνα Ξάνθη-Ολυμπιακός στις 22/1/2012 και ο οποίος περιέγραψε περιστατικά που συνέβησαν πριν διαιτητεύσει τον αγώνα για να τον επηρεάσουν.

Ο κ. Κωνσταντινέας αναφέρθηκε στην επίσκεψη του κατηγορουμένου, πρώην νομικού συμβούλου της ΕΠΟ Θεόδωρου Κουρίδη, έξω από τον φούρνο του στην Καλαμάτα, δύο ημέρες πριν τον αγώνα.

Διαβάστε πώς περιγράφει ο μάρτυρας τι του είπε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Την Παρασκευή με πήρε ο Κουρίδης και μου είπε ότι ήρθε να πάρει κάτι παξιμάδια. Δεν είχαμε ποτέ καμία επαφή. Μου είχε πει ο Σταθόπουλος (σ.σ. τότε πρόεδρος της ΕΠΣ Μεσσηνίας και αντιπρόεδρος της ΕΠΟ) ότι ήταν πολύ καλός συνεργάτης του. Πήγαμε στον φούρνο, κοίταγε το μαγαζί. Μου είπε ότι ο Σταθόπουλος δεν ήξερε ότι ήταν εκεί.  Ήμασταν όρθιοι έξω από το μαγαζί μου, με ανοιχτό το πορτμπαγκάζ. Μου είπε “πρόσεχε το παιχνίδι επάνω, κοίταξε τι θα κάνεις, γιατί το παιχνίδι πρέπει να το νικήσει ο Ολυμπιακός, δεν υπάρχει περίπτωση να μην κερδίσει, ο Βασσάρας θα φύγει”. Ο Βασσάρας ήταν ο μόνος αρχιδιαιτητής που δεν με είχε σε εκτίμηση».

Ερώτηση: Γιατί σας ανέφερε ότι φεύγει ο Βασσάρας;

Απάντηση: Μέχρι εκείνη τη στιγμή είπα ότι κάτι γίνεται. Μου έκανε εντύπωση ότι μου είπε ότι δεν το ήξερε ο Σταθόπουλος. Πώς δεν το ήξερε αφού ήταν κολλητοί.

Ερώτηση: Το αντιλαμβάνεστε σαν παρέμβαση στο έργο σας;

Απάντηση: Εννοείται… Δεν ξέρω αν τον πήρε κάποιος παράγοντας του Ολυμπιακού ή αν ενήργησε από μόνος του. Του απάντησα ότι δεν γίνονται αυτά που λέει. Το απόγευμα είδα τον γαμπρό του Σταθόπουλου, τον Μπλάνα, που ήταν διαιτητής. Μου λέει: «Σε βρήκε ο Κουρίδης;» Εκείνη τη στιγμή, απόρησα, αιφνιδιάστηκα, δεν μίλησα. Του λέω «πέρασε ο Κουρίδης από Ζευγολατιό;», μου είπε «ναι, του πήγα και λάδι».

Η παρέμβαση και του Σταθόπουλου 

Την επόμενη ημέρα με πήρε ο Σταθόπουλος και μου είπε ότι ήθελε να με δει.

Δεν κάθισα πολύ, του ανέφερα ότι ήρθε ο Κουρίδης, παραξενεύτηκε. «Κατέβηκε ο Θοδωρής» μου λέει. Μου απάντησε αρνητικά όταν τον ρώτησα αν το ήξερε. Μου είπε «κοίταξε, έχουν φτιάξει τα πράγματα». Μου είπε επίσης ότι πρέπει να νικήσει ο Ολυμπιακός. Του απάντησα ότι θα παίξω αυτό που θα δω και μου είπε «Πέτρο, πρόσεξε».

Στη βαθμολογία μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν μαζί Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός.

Μετά το τέλος του αγώνα ήρθε ο παρατηρητής διαιτησίας και μου είπε ότι η διαιτησία μου ήταν πολύ καλή. Μου είπε «μια χαρά», ήταν παρόντες οι επόπτες και ο τέταρτος διαιτητής.

Ο Βασσάρας μας είχε απαγορεύσει να τον παίρνουμε τηλέφωνο πριν πάρει τις εκθέσεις των παρατηρητών με τις βαθμολογίες μας. Με πήρε τηλέφωνο μετά τον αγώνα και μου λέει «τι έγινε, με έχουν πρήξει απέξω…»

Δεν ξέρω πότε έστειλε ο Καλαθενός την έκθεση, αργότερα, όταν διάβασα την έκθεση του, βγήκα από τα ρούχα μου.

Το επίμαχο πέναλτι 

Ο κ. Κωνσταντινέας αναφέρθηκε και στο επίμαχο πέναλτι που δεν έδωσε υπέρ του Ολυμπιακού. Ανέφερε σχετικά:

Η φάση με τον Τοροσίδη είναι πολύ δύσκολη, πριν είχε πέσει τρεις φορές. Αν είναι λάθος ή σωστή, δέχομαι την κάθε κριτική.

Με μένα οι μεγάλες ομάδες δεν πέρναγαν καλά… Δεν κατηγορώ τον εαυτό μου, έτσι είδα τη φάση, έτσι την αξιολόγησα.

Ακολούθησε η απομάκρυνση Βασσάρα, τη συνδέω με αυτά που έγιναν. 

Με πήρε τηλέφωνο ο Σταθόπουλος και μου είπε ότι δεν έδωσα τρία πέναλτι. 

Είδα ταυτόχρονα ριπές συγκεκριμένων δημοσιευμάτων, οπαδικός φανατισμός στο έπακρο. 

Φυσικά τιμωρήθηκα, μετά έπαιξα μια Κυριακή σαν 4ος και όταν έπαιξα διαιτητής ήταν ο Δούρος και ο Μπριάκος αρχιδιαιτητής.

Η βόμβα στο φούρνο του Κωνσταντινέα – Ξέσπασε σε λυγμούς 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις επιθέσεις που δέχθηκε μετά τον επίμαχο αγώνα.

«Λίγες ημέρες μετά τον αγώνα μου πέταξαν μια πέτρα και έσπασαν την τζαμαρία. Ο αστυνομικός διευθυντής όταν πήγα να καταγγείλω με ρώτησε αν έχω κάνει ασφάλεια  και του είπα “ούτε έχω κάνει, ούτε θα κάνω”. Με κάλεσε μετά ο κ. Κορέας και η κ. Παπανδρέου, φοβόμουν για τη ζωή μου. Το μαγαζί μου καταστράφηκε ολοσχερώς. Ο πατέρας μου είχε προβλήματα υγείας, το παιδί μου ψυχολογικά προβλήματα. Τα πληρώνω ακόμη κυρία πρόεδρε» κατέθεσε ο Πέτρος Κωνσταντινέας, φανερά συναισθηματικά φορτισμένος και με τρεμάμενη φωνή.

Σε ερώτηση του εισαγγελέα της Έδρας Χαράλαμπου Λακαφώση γιατί συνδέει την επίθεση με Σαρρή και Κουρίδη, απάντησε:

«Δεν είχα ενοχλήσει άνθρωπο στην Καλαμάτα, κανένα άλλο περιστατικό. Δεν λέω ότι την έβαλαν οι άνθρωποι, δεν μπορώ να το αποδείξω. Στα καλά καθούμενα όμως, μια σειρά από γεγονότα».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι ο πρόεδρος της ΕΠΣ Μεσσηνίας τού ζήτησε να παραιτηθεί. 

«Ο Σταθόπουλος δεν μου είχε ζητήσει άλλη φορά στο παρελθόν να παραιτηθώ. Μου ζήτησε να παραιτηθώ. Είδα έναν άνθρωπο ταραγμένο, δεν ξέρω αν ήταν από την περίπτωση μου».

Εισαγγελέας: Σας αιτιολόγησε γιατί σας ζήτησε να παραιτηθείτε;

Απάντηση: Δεν μου απάντησε. Πιέζονταν, νομίζω, από τον Ολυμπιακό. Μου φαινόταν φοβισμένος και ταραγμένος. Μου είπε ότι μετά το παιχνίδι πάνω «θέλουν το κεφάλι μου».

Για να συμπληρώσει σε άλλο σημείο της κατάθεσής του:

«Ήταν γνωστό ότι ο Κωνσταντινέας δεν ακουμπιέται. Κάποια στιγμή έπρεπε να παίξω και Ολυμπιακό, μπορεί κάποιοι μεγαλοπαράγοντες να νόμιζαν ότι χαλιναγωγούμαι».

Ο μάρτυρας εκλήθη να απαντήσει γιατί με καθυστέρηση πολλών μηνών έκανε τις καταγγελίες για τις παρεμβάσεις Κουρίδη-Σταθόπουλου:

Σε ποιον να απευθυνθώ; Στον Βασσάρα, που έφευγε; 

Στο κύριο Σαρρή, που ήταν κολλητοί (σ.σ. εννοεί τους συγκατηγορουμένους του στη δίκη Κιορίδη-Σταθόπουλο). Ειδικά μετά τη βόμβα. Εγώ φοβόμουν να βγω κι έξω. Υπήρχαν και άλλα. Γι’ αυτό δεν είχα μιλήσει τόσο καιρό. Όταν πήγα στον Κορέα και την Παπανδρέου (σ.σ. εισαγγελείς), μου είπαν ότι με διασφαλίζετε για να μιλήσω και όταν μου εγγυήθηκαν, από εκεί ξεκίνησε […] Μου έδωσαν θάρρος ο κύριος Κορέας και η κυρία Παπανδρέου και ο κύριος Ανδρεάδης (σ.σ. ανακριτής).

Σε επίμονες ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης του Βαγγέλη Μαρινάκη, Βασίλη Δημακόπουλου, ο κ. Κωνσταντινέας απάντησε:

«Εκπροσωπείτε τον κύριο Μαρινάκη; Έχω αναφερθεί στον κύριο Μαρινάκη;».

Ένταση με συνηγόρους υπεράσπισης 

Ιδιαίτερα αιχμηρές ήταν οι ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων που εμπλέκει ο μάρτυρας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση και να αναγκαστεί η πρόεδρος του δικαστηρίου Ασπασία Τσαμαδιά να διακόψει τον έντονο αντίλογο από τον μάρτυρα.

Ερώτηση: Τον Φεβρουάριο του 2012 έγινε κάποια εξέταση από την ΟΥΕΦΑ, ήσασταν διεθνής;

Κωνσταντινέας: Πέρασα όλες τις εξετάσεις και με πρότειναν για διεθνή. Συγκεκριμένα ΜΜΕ μετά το παιχνίδι, προφανώς του πελάτη σας, διέδιδαν ότι ή δεν βλέπω ή δεν έχω καλές γνώσεις αγγλικών. Πέρασα με επιτυχία τις εξετάσεις και γι’ αυτό πήρα το σήμα. Μπορείτε να ρωτήσετε την ΚΕΔ που με πέρασε.

Ερώτηση: Πώς κρίνετε ότι πέντε παρατηρητές διαιτησίας σάς παρέπεμψαν, εσείς που είστε το αστέρι της διαιτησίας.

Απάντηση: Μπορεί να μην είχα καλή απόδοση, κατά την κρίση τους ήμουν κακός.

Ερώτηση: Σας προώθησε η Ένωση.

Απάντηση: Δεν προωθούμαι από κανέναν εγώ.

Σειρά ερωτήσεων έκανε ο κατηγορούμενος πρώην νομικός σύμβουλος της ΕΠΟ Θ. Κουρίδης, με τον οποίο είχε συνάντηση ο μάρτυρας δυο μέρες πριν το επίδικο αγώνα Ξάνθη-Ολυμπιακός.

Κουρίδης: Ο Βασσάρας ήταν μέλος αυτής της παρέας που είπατε;

Απάντηση: Ήταν αρχιδιαιτητής, είχα τυπικές σχέσεις μαζί του. Ο Μώραλης σαν πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ, δεν έκανε ούτε μια δήλωση να καταδικάσει την επίθεση που δέχθηκα (σ.σ ανεβάζοντας τον τόνο της φωνής του).

Ερώτηση: Γιατί δεν πήρατε τον Βασσάρα να του πείτε για την επίσκεψή μας;

Απάντηση: Δεν μπορούσα να εμπιστευτώ κανέναν. Μου λέει ότι θα φύγει ο Βασσάρας, σε ποιον να το πω; Δυστυχώς οι διαιτητές στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι έρμαια των παραγόντων. Είπα ότι δεν είχα καλές διαιτητικές σχέσεις με τον Βασσάρα.

Η κατάθεση Γκαγκάτση

Νωρίτερα είχε καταθέσει ο Βασίλης Γκαγκάτσης, πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας από τον Ιούλιο του 2001 μέχρι το Δεκέμβριο του 2008. Είχε επικριθεί έντονα από τους αντιπάλους του για τις στενές σχέσεις του με τον τότε πρόεδρο του Ολυμπιακού Σωκράτη Κόκκαλη και τον συνεργάτη του Θωμά Μητρόπουλο, οδηγώντας στην κυριαρχία του Ολυμπιακού στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγους μήνες ο κ. Γκαγκάτσης είχε απομακρυνθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Super League, λόγω έκπτωσής του από το ελληνικό ποδόσφαιρο βάσει του αθλητικού νόμου εξαιτίας τελεσίδικου και αμετάκλητου βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών για το σκάνδαλο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της ΕΠΟ της περιόδου 2004-2006.

Η κατάθεση του κ. Γκαγκάτση έχει ενδιαφέρον, καθώς ήταν υποψήφιος στις εκλογές της ΕΠΟ το 2012, όταν πρόεδρος εξελέγη ο κατηγορούμενος Γ. Σαρρής.

Ο μάρτυρας κατέθεσε:

«Ήμουν υποψήφιος στις εκλογές του 2012. Δεν έχω ιδία γνώση ούτε θα μπορούσα να έχω. Δεν είχα ασχοληθεί με τα διοικητικά μετά το 2008. Για τον καταρτισμό των πινάκων μου τα είπε ο ίδιος ο Χρήστος Σάββας στο τηλέφωνο. Ήταν μια περίοδος προεκλογικού αγώνα. Σε μια επίσκεψη μου είπαν πως αν ψηφίσουν την παράταξη του κ. Σαρρή θα προωθήσουν τον διαιτητή που θέλανε από την ΕΠΣ. Συνηθίζονται όλα αυτά. Οι Ενώσεις για λόγους πρεστίζ θέλουν να έχουν διαιτητές στην Α’ Εθνική και αυτό είναι ένα φαινόμενο που γίνεται και θα συνεχίσει να γίνεται. Οι διαιτητές, κατά την άποψη μου, είναι τα θύματα της όλης ιστορίας. Το 2006 τους είχα πει να πάρουν τη διαιτησία στη Σούπερ Λίγκα, που είχε συσταθεί τότε. Τελικά είχαν ζητήσει να μπει ο Μπίκας στην Επιτροπή Διαιτησίας».

Ως προς τον ρόλο των ποδοσφαιρικών παραγόντων ο κ. Γκαγκάτσης ανέφερε:

«Οι παράγοντες πάντα λένε ότι φταίνε οι διαιτητές και οι αντίπαλοι. Ποτέ οι ίδιοι. Ήρθαν ξένοι διαιτητές. Βάλανε ξένους στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας. Βάλανε το var, και θα γίνουμε η αιτία να απαξιωθεί το var διεθνώς. Για τους παράγοντες φταίνε όλοι οι υπόλοιποι εκτός από τον εαυτό τους. Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί».

Πάντως, ο μάρτυρας δεν αναφέρθηκε σε κάποιο περιστατικό σε βάρος κατηγορουμένου.

Αρκέστηκε να πει πως ό,τι είχε καταθέσει στο παρελθόν αφορά λεγόμενα άλλων. Κατέθεσε σχετικά:

«Όλη η κατάθεση μου είναι από μαρτυρίες τρίτων. Ούτε καν ενδείξεις έχω. Επαγωγικά οι τέσσερις μεγάλες ομάδες δεν δικαιούνται να διαμαρτύρονται γιατί έχουν τα περισσότερα υπέρ τους σφυρίγματα, και όμως διαμαρτύρονται».

Ως προς την χρηματοδότηση των ΕΠΣ από την ΕΠΟ είπε πως γίνεται για να λειτουργήσουν τα πρωταθλήματά τους. 

«Το να δώσει η ΕΠΟ χρήματα σε μια Ένωση δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα παράνομο. Είναι για την ενίσχυσή της, το πού πάνε είναι θέμα της ΕΠΣ» είπε.

Ως προς την προσέγγιση του από τον δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, προκειμένου να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές της ΕΠΟν ανέφερε:

«Κανένας δεν κατεβαίνει για να χάσει στις εκλογές. Δεν είπα ποτέ ότι ο Ολυμπιακός θα στήριζε την υποψηφιότητα Σαρρή. Με τον Μώραλη έγινε μια κουβέντα, ήμασταν φίλοι τότε, υποστήριζε την υποψηφιότητά μου. Δεν έδωσα ποτέ λεφτά προκειμένου να εκλεγώ, ούτε σε Ενώσεις ούτε πουθενά. Κατέβηκα το 2001, το 2004, το 2008 με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ενώσεων».

Ερώτηση: Γιατί επεδίωξε ο κ. Μώραλης να σας πείσει να μην κατεβείτε στις εκλογές;

Γκαγκάτσης: Δεν μου συνέστησε να μην κατέβω, είχα πει ότι αν θα δηλώσω υποψηφιότητα δεν θα κάνω πίσω. Υποστήριζε την υποψηφιότητά μου, την ήθελε, πίστευε σε μένα, αλλά προφανώς, επειδή ήταν εκπρόσωπος του Ολυμπιακού, άλλα θα ήθελε η ιδιοκτησία του Ολυμπιακού. 

Ερώτηση: Γνωρίζετε περιστατικά αν ο Μαρινάκης είχε ενεργό συμμετοχή στην εκλογή του ΔΣ της ΕΠΟ εις βάρος σας;

Γκαγκάτσης: Δεν έχω κάτι. 

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στις τότε καταγγελίες παραγόντων Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων. 

«Ο Παλάσκας της ΕΠΣ Καρδίτσας μου είχε πει ότι οι διαιτητές του δεν ορίζονται, γι’ αυτό και οι διαιτητές του είχαν ζητήσει να πάρουν μεταγραφή σε άλλη Ένωση. Δεν θα μπορούσα να είμαι στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας και δεν θα ήθελα. Είχα πάει στη Σούπερ Λιγκα και τους είχα πει να πάρουν τη διαιτησία και ότι ήταν δικό μου θέμα πως θα τα έβρισκα με τη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ. Από το 2004 μέχρι το 2008 με ειδική άδεια που είχα πάρει ανακοινώνονταν και οι βαθμοί και οι τιμωρίες. Τους είχα πει να πάρουν τη διαιτησία και μου είχαν απαντήσει “δεν θα μας πετάξεις σε εμάς την καυτή πατάτα της διαιτησίας».

Ερώτηση: Οι εκλογές κύλησαν ομαλά.

Γκαγκάτσης: Έγιναν πολλά, συγκεντρώσεις Ενώσεων. Δεν γνωρίζω αν υπήρχαν μεθοδεύσεις για να μην εκλεγώ. Αν ήξερα θα τα είχα καταγγείλει. 

Ερώτηση: Κάπου λέτε για ένα φορτηγό με μπάλες…

Γκαγκάτσης: Αυτά συμβαίνουν στις Ενώσεις για να ψηφίσουν τη διοίκηση Σαρρή.

Ερώτηση: Από την κατάθεσή σας προκύπτει ότι δεχθήκατε πόλεμο.

Γκαγκάτσης: Ο Σαρρής είχε την υποστήριξη από έναν τεράστιο αριθμό Ενώσεων. Εγώ πάσχιζα μέχρι την τελευταία στιγμή να πάρω την ΕΠΣ Ημαθίας όπου ήταν ο Καραμελίδης.

Για τη συνάντηση στο Χίλτον, μου είπε ο Χρήστος Σάββας γι΄αυτήν, ότι συζητούσαν για την προεδρία Πιλάβιου. Δεν με ενδιέφερε η συγκεκριμένη συνάντηση. Δεν ήταν ευχαριστημένοι από την προεδρία Πιλάβιου, και ο κ. Μαρινάκης και τα μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ. Δεν ασχολείτο με την ΕΠΟ ο Πιλάβιος, όπως περίμεναν. Δεν ήμουν παρών στη συνάντηση, μου είπε ο Σάββας ότι έγινε μια συνάντηση, γιατί δεν ήταν ευχαριστημένοι με τον Πιλάβιο. Τότε δεν με ενδιέφερε, δεν είχα σκοπό να κατέβω στις εκλογές. Την υποψηφιότητά μου την ανακοίνωσα μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 2012. Δεν πήγα μόνος μου, με κάλεσε ο εισαγγελέας και πήγε. Τι ειπώθηκε από τον κ. Παλάσκα εγώ τα έμαθα από το διαδίκτυο.

Ως προς το αν διαπίστωσε κάτι περίεργο στις αρχαιρεσίες στην εκλογή του προέδρου της ΕΠΟ Γ. Σαρρή, κατήγγειλε ότι είχε βρει σημαδεμένα ψηφοδέλτια, είχε κάνει ένσταση, αλλά είχε απορριφθεί από την Εφορευτική Επιτροπή.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 19 Φεβρουαρίου με την εξέταση του βετεράνου διαιτητή Πέτρου Κωνσταντινέα από συνηγόρους υπεράσπισης κατηγορουμένων, ενώ θα ακολουθήσει η κατάθεση του δικηγόρου Αλέξη Κούγια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης