Την πρώτη του συνέντευξη Τύπου, ως προπονητής της Εθνικής Ελλάδας, παραχώρησε ο Ρανιέρι. Ο Ιταλός, που παρουσιάστηκε από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, μίλησε για το νέο σταθμό στην καριέρα του, τους προκατόχους του, αλλά και τους στόχους του.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που αναλαμβάνω την Εθνική ομάδα της Ελλάδας. Είχα και άλλες προτάσεις, αλλά λειτούργησα με το ένστικτο. Είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνω Εθνική ομάδα, παρότι είχα προτάσεις στο παρελθόν. Γνωρίζω πολύ καλά την χώρα, τα νησιά και την ελληνική νοοτροπία. Ήταν πολύ εύκολο να δεχθώ τη πρόταση. Η πορεία της ομάδας στο Μουντιάλ ήταν πολύ καλή. Ο Φερνάντο Σάντος τα κατάφερε μία χαρά. Έκανε πολύ καλή δουλειά, όπως φυσικά και ο Ότο Ρεχάγκελ. Πλέον, είναι στο χέρι μου να συνεχίσω το έργο τους με επιτυχία. Στόχος είναι η πρόκριση στα τελικά του Euro 2016 στην Γαλλία. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά έχουμε τις δυνατότητες και το ταλέντο για να τα καταφέρουμε. Ένας προπονητής Εθνικής, δεν έχει πολύ χρόνο για να δουλέψει με τους παίκτες του, γι’ αυτό στηρίζεται σε έναν «κορμό». Οι πρώτες μου κλήσεις περιλαμβάνουν και νέα πρόσωπα, αλλά και έμπειρους παίκτες. Ξεκινάμε με ένα δύσκολο παιχνίδι κόντρα στην Ρουμανία που θα είναι κεκλεισμένων των θυρών. Θα πρέπει να ανταποκριθούμε, έχοντας θέληση και τον ενθουσιασμό για να τα πάμε καλά. Μίλησα για τα σχέδια μου στην ομοσπονδία. Ενδιαφέρομαι πολύ να δουλέψω με τα νέα παιδιά που είναι το μέλλον της Εθνικής. Θα είμαι σε επικοινωνία και με τις ομάδες για να μπορώ να δουλεύω με τα νέα παιδιά δύο-τρεις φορές την εβδομάδα. Έχω μιλήσει και με τους προπονητές των τμημάτων υποδομής. Θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα πλάνο με στόχο να ενισχύσουμε άμεσα με νέους παίκτες την Εθνική ανδρών. Θα βάλω όλες τις γνώσεις και την εμπειρία μου για να βοηθήσω και να αφήσω κάτι στο μέλλον σε όλους τους προπονητές. Αυτό θα είναι πολύ σημαντικό για εμένα. Αυτές είναι οι ιδέες μου και έτσι θα πορευτώ. Είμαι θετικός άνθρωπος και ανοικτός σε όλες τις νέες ιδέες», είπε αρχικά ο Ιταλός και ρωτήθηκε για τα αρνητικά σχόλια που προέκυψαν από τις κλήσεις του:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιστεύω πολύ στους νέους σε ηλικία παίκτες. Ο κύριος σκοπός στο ματς με τη Ρουμανία όμως είναι η νίκη. Για παράδειγμα ο Σαμαράς, ήταν ένα σημαντικό μέλος της ομάδας, αλλά βρήκε πρόσφατα ομάδα. Το ίδιο ισχύει και για τον Φορτούνη. Υπάρχουν αρκετές υποχρεώσεις και την νέων ομάδων, γι’ αυτό και στηρίχτηκα σε περισσότερους παλαιούς. Θα υπάρξουν άμεσα ευκαιρίες και στα νέα παιδιά. Παρακολούθησα για παράδειγμα και τον Μάνταλο της ΑΕΚ στην τηλεόραση. Θα έχω αλλεπάλληλες συζητήσεις με τους συνεργάτες μου για να κάνουμε στο μέλλον μία επιτυχημένη μίξη νέων και εμπειρότερων παικτών. Πλέον γνωρίζω σιγά-σιγά περισσότερο το ελληνικό ποδόσφαιρο και θα προσπαθήσω να κάνω όλους τους διεθνείς παίκτες να παίζουν καλύτερα. Δεν έχει σημασία ποιοι παίκτες θα καλούνται, αλλά να έρθουν τα αποτελέσματα που επιθυμούμε. Έχω αναδείξει παίκτες όπως ο Τέρι στην Τσέλσι, ο Τζόλα στη Νάπολι. Γι’ αυτό έφτασα στο σημείο που έφτασα στην καριέρα μου».

Όταν ρωτήθηκε τι θέλει να… αφαιρέσει από την Εθνική, απάντησε: «Δεν θέλω να αφαιρέσω τίποτα, ήρθα για να προσθέσω. Να μεταφέρω την εμπειρία μου και να φτάσουμε στη τελική φάση του Euro 2016. Είμαστε στη 13η θέση της Παγκόσμιας Κατάταξης της FIFA και απο σήμερα θα παλέψουμε για να ανεβούμε. Δεν θα είναι εύκολο, γιατί πίσω μας έχουμε αφήσει την… Ιταλία (γέλια)».

Για το κίνητρο που βρίσκει αναλαμβάνοντας την Εθνική, είπε: «Ήρθα για να πάμε όσο πιο ψηλά γίνεται. Δε μπορώ να μιλήσω επακριβώς για τους στόχους μας, αλλά με σκληρή δουλειά, μπορούμε να κάνουμε πολλά. Είναι μία καλή πρόκληση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ιταλός κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση τι δε θα συγχωρούσε σε έναν παίκτη και τι σε έναν δημοσιογράφο: «Για να γίνω έξαλλος με κάποιον παίκτη και να μην τον καλέσω ξανά, θα σημαίνει πως αυτός δε θα συμβιβάζεται με την ιδέα και τη σπουδαιότητα της Εθνικής. Με τους δημοσιογράφους, μπορεί να θυμώσω, μόνο όταν διαπιστώσω πως δεν θα υπάρχει σεβασμός. Το μόνο πρόβλημα που θα μπορέσει να υπάρξει θα είναι να με σεβαστούν εμένα και την οικογένειά μου».

Ο Ρανιέρι μίλησε για τις βελτιωτικές κινήσεις που θα κάνει: «Θα κοιτάξω να μεταδώσω τη δική μου άποψη για το σύστημα παιχνιδιού. Ξέρω πως έπαιζε στο παρελθόν η ομάδα. Το βασικό δεν είναι το σύστημα, αλλά οι παίκτες. Θέλω πρώτα να δουλέψω κάποιες μέρες με τους παίκτες για να αποφασίσω αυτό που θα είναι το ενδεδειγμένο για το στυλ μας. Και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού πάντως θα αλλάζουμε σχήματα για να… μπερδεύουμε τους αντιπάλους».

Στη συνέχεια ρωτήθηκε αν θα ήταν αποτυχία ενδεχόμενος αποκλεισμός από το Euro 2016 και απάντησε με τρεις λέξεις: «Θα είναι καταστροφή».

Για τους παίκτες που δεν κάλεσε και αν τους έχει στο πλάνο του, απάντησε: «Φυσικά. Δεν σημαίνει πως οι παίκτες που ήταν στην Εθνική και δεν κλήθηκαν για το ματς με την Ρουμανία δεν υπολογίζονται για τη συνέχεια».

Όσο για τα εμπόδια στη δουλειά του, είπε: «Αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη χρόνου. Θέλω από τους παίκτες μου πάθος και να τα δώσουν όλα για το καλύτερο δυνατό. Ξέρω ότι στη νοοτροπία του Έλληνα είναι η μάχη και αυτό θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια».

Αναφορικά με τις προπονήσεις και το που θα ρίξει το «βάρος», τόνισε: «Στην επίθεση. Προτεραιότητά μας είναι γίνουμε καλύτερη στο να βάζουμε γκολ. Έχουμε καλούς επιθετικούς. Τον Σαμαρά, τον Μήτρογλου και τον Σαλπιγγίδη. Θα μιλήσω μαζί τους και θα ρίξω το «βάρος» στο πως θα γίνουμε πιο αποτελεσματική».

Ο Ρανίερι μίλησε για την απουσία των έμπειρων αρχηγών Κατσουράνη και Καραγκούνη και το κλίμα στην ομάδα: «Δεν νομίζω πως θα έχουμε πρόβλημα στα αποδυτήρια. Κατσουράνης και Καραγκούνης έδωσαν πολλά στην Εθνική, αλλά νομίζω πως θα έχουμε συνέχεια στο καλό κλίμα και χωρίς αυτούς».

Επίσης ρωτήθηκε αν σκοπεύει να θεσπίσει έναν κώδικα συμπεριφοράς των διεθνών όταν θα αγωνίζονται στους συλλόγους τους: «Οι επιλογές των παικτών, δεν θα γίνεται με βάση την ομάδα που ανήκουν, αλλά το ποιοι θα είναι κατάλληλοι για να αγωνίζονται στην Εθνική. Οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Πιστεύω πως από τη στιγμή που κάποιος παίκτης είναι μέλος της Εθνικής, όλα τα προβλήματα πρέπει να λύνονται. Το πνεύμα της ομάδας ενώνει τους παίκτες και από εδώ και πέρα δε θα δημιουργούνται προβλήματα. Και εγώ ήμουν αμυντικός και είχα αντιπαλότητα με επιθετικούς άλλων ομάδων, αλλά μόλις τελείωναν τα παιχνίδια τα αφήναμε όλα στην άκρη».

Για τις πρώτες του κλήσεις και για το ότι έχουν κληθεί πολλοί κεντρικοί αμυντικοί στην αποστολή, είπε: «Οι πρώτες επιλογές, έχουν και έναν χαρακτήρα… γνωριμίας. Θέλω να έχω μία πρώτη επαφή με τους παίκτες. Ο Σιόβας που τελικά δε θα μας βοηθήσει αρχικά μπορεί να παίξει και στη μεσαία γραμμή».

Όσο για τον Καραγκούνη και τον αντικαταστάτη του, σχολίασε: «Είναι ένα τεράστιος παίκτης. Ελπίζω πως όλη η ομάδα θα μπορέσει να καλύψει το κενό και να αναλάβει τις ευθύνες που αναλάμβανε στο γήπεδο. Είμαι σίγουρος, πως θα έχει δουλέψει για να μεταδώσει τα θετικά του στοιχεία και σε άλλους παίκτες».

Ο Ιταλός ρωτήθηκε για το ποιος θα είναι ο επόμενος αρχηγός: «Θα πω στους παίκτες πως το να είσαι αρχηγός της Εθνικής είναι πολύ σημαντικό. Αντιπροσωπεύεις όλη την ομάδα και τη χώρα. Θα γίνει η επιλογή με εκλογές. Ο αρχηγός, θα πρέπει να έχει το χάρισμα να σηκώνει το «βάρος» μίας τέτοιας τιμής».

Για το ελληνικό ποδόσφαιρο και την ελληνική νοοτροπία, ανέφερε: «Είναι δύσκολο να εκφέρω γνώμη αυτή τη στιγμή. Δεν έχω δουλέψει μαζί με τους παίκτες, αλλά μου αρέσει πολύ το πνεύμα που επιδεικνύουν στους αγώνες. Μάχονται σαν ομάδα για να νικήσουν. Το παιχνίδι με τη Ρουμανία μετά το 1-1 είναι ένα παράδειγμα. Η Ελλάδα αντέδρασε και πήρε αμέσως τα πάνω της. Έγινε επιθετική, προσέχοντας παράλληλα την άμυνά της. Αυτό θέλω να βλέπω πάντα. Εξαρτάται και από την φυσική κατάσταση μίας ομάδας. Θέλω να δίνουμε τα πάντα μέσα στο γήπεδο. Μπορώ να δεχθώ οποιοδήποτε λάθος, εκτός από το να μη τα δίνουν όλα στο χορτάρι οι παίκτες».

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Σαρρής: «Είναι μία ιδιαίτερη μέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Συγχαρητήρια στις τρεις ομάδες μας για τη πρόκριση στο Europa League. Είχαμε πολύ καιρό να έχουμε τέσσερις ομάδες στην Ευρώπη. Είναι ιδιαίτερη μέρα και για τη παρουσίαση του Κλαούντιο Ρανιέρι. Μιλήσαμε με πολλούς, αλλά ήταν η πρώτη μας επιλογή. Είναι σημαντικό που αναλαμβάνει. Η Εθνική έχει μία πολύ «βαριά» κληρονομιά με τους δύο προηγούμενους προπονητές. Πιστεύω πως μπορούμε να ανέβουμε επίπεδο μαζί του. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να διευκολύνουμε το έργο του και πιστεύω πως σε δύο χρόνια θα φανούν και τα αποτελέσματα του έργου του».

O Γιώργος Σαρρής ρωτήθηκε αν θα γίνουν κάποιοι αγώνες στην επαρχία: «Δυστυχώς παίζουμε το πρώτο παιχνίδι χωρίς κόσμο και αυτό είναι λυπηρό. Θα κάνουμε μία καμπάνια και για να έρχεται περισσότερος κόσμος, αλλά και να είναι καλύτερη η συμπεριφορά του. Δεν έχω συζητήσει με τον κόουτς για το που θέλει να παίζουμε, αλλά άποψή μου είναι πως η έδρα μας στα επίσημα παιχνίδια, θα πρέπει να παραμείνει στο “Καραϊσκάκη”».

Για την πρόσληψη του Ρανιέρι και αν αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία της μέχρι τώρα θητείας του στην ΕΠΟ, είπε: «Δε μπορώ να απαντήσω εγώ σε αυτό. Θα φανεί στη πορεία, όμως θεωρώ πως είναι μεγάλη επιτυχία για την χώρα μας και το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Επιμέλεια: Ανδρέας Αθανασούλης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης