Στη «δίνη του κυκλώνα» βρίσκεται η Corriere dello Sport, καθώς δέχεται επικρίσεις για το πρωτοσέλιδό της, με το οποίο επέλεξε να προαναγγείλει την αναμέτρηση της Παρασκευής (6/12) ανάμεσα στην πρωτοπόρο Ίντερ και τη Ρόμα για την 15η αγωνιστική της Serie A. Η ιταλική αθλητική εφημερίδα χρησιμοποιεί τον τίτλο “Black Friday” (σ.σ. «Μαύρη Παρασκευή») μαζί με μια φωτογραφία των Κρις Σμόλινγκ και Ρομέλου Λουκάκου, οι οποίοι ήταν συμπαίκτες στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά θα τεθούν αντιμέτωποι στο παιχνίδι, καθώς ο πρώτος αγωνίζεται στους «τζιαλορόσι» και ο δεύτερος στους «νερατζούρι». Ο τίτλος, ο οποίος χρησιμοποιείται στα αγγλικά, έχει τοποθετηθεί με έντονα γράμματα στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, μαζί με μια φωτογραφία, στην οποία απεικονίζονται οι δύο μαύροι ποδοσφαιριστές.

Οι αντιδράσεις για το συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο δεν άργησαν… Την επιλογή της Corriere dello Sport καταδίκασε η διοίκηση της Ρόμα, χαρακτηρίζοντάς το ως εξαιρετικά κακό. «Η πρόθεση του άρθρου της εφημερίδας ήταν στην πραγματικότητα θετική» δήλωσε ο υπεύθυνος στρατηγικής των «τζιαλορόσι», Πολ Ρότζερς, και συνέχισε: «Όμως, αυτός ο τίτλος έχει επισκιάσει πλήρως το αντιρατσιστικό μήνυμα που περιέχεται εντός της ιστορίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρωτοσέλιδο σχολίασε, από την πλευρά της, και η Ίντερ, τονίζοντας σε ποστάρισμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Το ποδόσφαιρο είναι πάθος, πολιτισμός και αδελφοσύνη. Είμαστε αντίθετοι και πάντα θα εναντιωνόμαστε σε κάθε μορφή διάκρισης».

Κριτική για το πρωτοσέλιδο της Corriere dello Sport άφησε και το δίκτυο Fare, το οποίο συστήθηκε για να καταπολεμήσει τις διακρίσεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Το δίκτυο έκανε “retweet” στο πρωτοσέλιδο με το εξής σχόλιο: «Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τροφοδοτούν καθημερινά τον ρατσισμό. Αυτή είναι η σημερινή έκδοση της Corriere dello Sport».

Από την πλευρά της, η Corriere dello Sport υπερασπίστηκε το «αθώο» πρωτοσέλιδό της με ένα σχόλιο στην ιστοσελίδα της. «Άσπροι, μαύροι, κίτρινοι. Η άρνηση κάθε διαφοράς είναι το τυπικό μαζικό λάθος του “ρατσισμού των αντιρατσισμών”» αναφέρει η εφημερίδα στο κύριο άρθρο της και συνεχίζει τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η “Μαύρη Παρασκευή”, για εκείνους που θέλουν και μπορούν να το καταλάβουν, ήταν μόνο ένας τρόπος για να γιορτάσουμε την ποικιλομορφία. Αν δεν καταλαβαίνετε, είναι γιατί δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να καταλάβετε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την ιστορία, το κείμενο που συνοδεύει το πρωτοσέλιδο χαρακτηρίζει τους Λουκάκου και Σμόλινγκ ως «τα είδωλα των φιλάθλων της Ίντερ και της Ρόμα», τονίζει πως η αναμέτρησή τους θα ήταν «η μάχη μέσα στο αυριανό μεγάλο παιχνίδι» και προσθέτει: «Αυτοί (σ.σ. ο Λουκάκου και ο Σμόλινγκ) έχουν μάθει πώς να σέβονται ο ένας τον άλλο. Έχουν πάρει ισχυρές θέσεις κατά του ρατσισμού».

Ο Ρότζερς σχολίασε: «Δυστυχώς, όπως έχουμε δει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περισσότεροι άνθρωποι θα δουν αυτόν τον κακό τίτλο στην πρώτη σελίδα αντί να διαβάσουν το άρθρο και αυτό δημιουργεί νέα θέματα σε μια εποχή που όλοι προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του ρατσισμού στο ιταλικό ποδόσφαιρο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης