Του Θοδωρή Δεσποίνη

Η κατάρρευση του ποδοσφαιριστή της Δανίας Έρικσεν στον αγώνα με την Φινλανδία, σόκαρε τον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Όπως φαίνεται η φανταχτερή βιτρίνα του ποδοσφαίρου κρύβει προβλήματα. Οι ποδοσφαιριστές εκτός από είδωλα και «Θεοί» είναι και άνθρωποι όπως ήρθε να μας θυμίσει το τραγικό περιστατικό που σημάδεψε το Euro. O πιο κατάλληλος να μιλήσει για όλα αυτά είναι ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ Γιώργος Μπαντής, ένας άνθρωπος που παλεύει με συνέπεια για τα δικαιώματα των ποδοσφαιριστών. Ο έμπειρος τερματοφύλακας που  χαίρει της εκτίμησης του φίλαθλου κόσμου για την κοινωνική του ευαισθησία, μίλησε στο zougla.gr.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Αν και λίγο τετριμμένο, πώς αισθάνθηκες βλέποντας τον συνάδελφό σου Έρικσεν σε αυτή την κατάσταση;

«Ήταν σοκαριστικό! Είδαμε σε ζωντανή μετάδοση έναν άνθρωπο να καταρρέει μπροστά στα μάτια μας. Ειλικρινά δεν μπορώ να έρθω στην θέση της γυναίκας του και των δικών του που το έβλεπαν από την εξέδρα ή την τηλεόραση. Ευτυχώς που το παλικάρι είναι πλέον καλά. Η εικόνα όμως ήταν σοκαριστική».

 -Πως κρίνεις την ενέργεια των συμπαικτών του να σταθούν δίπλα του και να τον προστατέψουν από το αδιάκριτο βλέμμα της κάμερας σε μια τόσο δύσκολη στιγμή;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Προσωπικά, για μένα, η διοργάνωση τελείωσε εκείνη την στιγμή και φυσικά νικητές είναι οι παίκτες της Δανίας και οι γιατροί. Δεν υπάρχουν λόγια. Οι συμπαίκτες του δεν τον προστάτεψαν μόνο από τα αδιάκριτα βλέμματα. Φανταστείτε να συνέβαινε το μοιραίο, η στιγμή να είχε αποτυπωθεί στην κάμερα ή τον φωτογραφικό φακό και να την έβλεπαν μετά από χρόνια τα παιδιά του; Νικητές του Εuro είναι επίσης και οι φίλαθλοι που φώναζαν ρυθμικά το όνομά του, Δανοί και Φινλανδοί. Το ποδόσφαιρο έτσι πρέπει να είναι και να στέλνει τέτοια μηνύματα».

-Η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαιριστών είχε προειδοποιήσει την ΟΥΕΦΑ για τυχόν κινδύνους για την υγεία των ποδοσφαιριστών από το βαρύ αγωνιστικό πρόγραμμα. Τελικά μήπως το ποδόσφαιρο βρίσκεται  στα χέρια παραγόντων που τους νοιάζει μόνο το κέρδος;

«Από το περασμένο καλοκαίρι και μετά το πρώτο lockdown όλοι μας τονίζαμε τους κινδύνους που εγκυμονεί το ασφυκτικό καλεντάρι. Δεν μπορώ να πω ξεκάθαρα αν όλα γίνονται στο βωμό του κέρδους ή υπάρχουν άλλοι παράγοντες όπως το μάρκετινγκ. Η πραγματικότητα είναι ότι οι ποδοσφαιριστές έχουν καταπονηθεί πάρα πολύ. Όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα. Πάρα πολλοί συνάδελφοί μας παίζουν σερί από πέρσι το καλοκαίρι λόγω των υποχρεώσεων που έχουν τόσο στα Ευρωπαϊκά ματς των ομάδων τους, όσο και στα παιχνίδια της Εθνικής μας ομάδας. Οι δε παίκτες της Football League αγωνίζονται από τα τέλη Μαρτίου σερί Τετάρτη-Κυριακή. Όπως φαίνεται στο τέλος πάντα την ‘’πληρώνει ‘’ ο ποδοσφαιριστής».

-Σε γενικές γραμμές κατά πόσο το βαρύ πρόγραμμα είναι υπεύθυνο για τυχόν τραυματισμούς παικτών;

«Από την πρώτη στιγμή που επιστρέψαμε από το πρώτο lockdown υπήρξαν περιπτώσεις σοβαρών τραυματισμών. Το φαινόμενο βέβαια οφείλεται και στην μακρά αποχή. Για παράδειγμα στη δική μας Football League τα παιδιά έμειναν εκτός αγώνων για περίπου 14 μήνες, διάστημα τρομακτικά μεγάλο. Ο ποδοσφαιριστής δεν είναι ρομπότ να γυρίζεις ένα διακόπτη και να παίζει».

-Στη χώρα μας, και ειδικότερα στις χαμηλές κατηγορίες, υπάρχει μέριμνα και ταυτόχρονα τακτικοί έλεγχοι υγείας για να αποφευχθούν περιστατικά σαν αυτό που είδαμε στο Euro;

«Σε υψηλό επίπεδο η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και ευτυχώς σπάνια παρατηρούνται ανάλογα φαινόμενα. Όσο κατεβαίνουμε τις κατηγορίες οι έλεγχοι είναι όλο και πιο χαλαροί, απόρροια της έλλειψης τεχνογνωσίας αλλά και διαθέσιμων διαγνωστικών μηχανημάτων. Δεν έχει σημασία αν είσαι επαγγελματίας ή ερασιτέχνης, αν αγωνίζεσαι στην 1η ή στην 4η κατηγορία. Πρέπει παντού να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα πρόληψης και προστασίας. Η παρουσία Γιατρού και απινιδωτή στο γήπεδο έσωσαν μια ζωή. Αυτό πρέπει να έχουν όλοι κατά νου».

-Μια πιο ειδική ερώτηση: Θεωρείς ότι τα μπαράζ ανόδου του νοτίου ομίλου της Γ εθνικής που θα διεξαχθούν Τετάρτη-Κυριακή και θα τελειώσουν μέσα στον Ιούλιο, εγκυμονούν κινδύνους υγείας για τους παίκτες;

«Μα όταν καλείσαι να αγωνιστείς σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών δεν είναι επικίνδυνο; Ιούλιο μήνα θα παίζουν μπαράζ ανόδου. Αυτό είναι και επικίνδυνο και οι παίκτες  λόγω καιρικών συνθηκών δεν θα μπορούν να αποδώσουν όπως μπορούν».

-Αυτό τον καιρό ασχολείσαι με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο. Έχεις εντοπίσει κάποια σημεία του που έχουν ενδιαφέρον για τους φιλάθλους;

«Αυτό που θέλω να πω είναι ότι, δυστυχώς, από τον σχεδιασμό του νέου αθλητικού νόμου λείπει πάλι ο βασικός πρωταγωνιστής, που δεν είναι άλλος από τον ποδοσφαιριστή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης