Του Ανδρέα Αθανασούλη

Την καλύτερη σεζόν της καριέρας του πραγματοποιεί ο Γιώργος Γιακουμάκης. Ο Έλληνας επιθετικός, που αποχώρησε το καλοκαίρι από την ΑΕΚ για να συνεχίσει την καριέρα του στο εξωτερικό, αγωνίζεται στο ολλανδικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Φένλο και έχει σκοράρει ήδη 12 φορές!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σύγχρονος «Μαχλάς» του ολλανδικού συλλόγου φαίνεται πως βρήκε τη δική του ποδοσφαιρική Ιθάκη, έχοντας πάρει από το χέρι την ομάδα του με στόχο να την κρατήσει στην κατηγορία. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι από τους 12 βαθμούς που έχει καταφέρει η VVV να μαζέψει στις 15 πρώτες αγωνιστικές, οι 11 φέρουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή του 26χρονου Κρητικού στράικερ, ενώ έχει συμμετοχή και στον δωδέκατο.

Η τρομερή χρονιά που διανύει ο Γιακουμάκης, αλλά και η απαραίτητη ρέντα που έχει τη φετινή σεζόν διαγράφηκαν με τον πλέον εμφατικό τρόπο στο ματς της Κυριακής (10/1) απέναντι στη Βίλεμ. Ήταν ένα παιχνίδι από αυτά που αποκαλούμε ντέρμπι παραμονής ή «six-pointer» (σ.σ. αξίας έξι βαθμών), καθώς, εκτός από τους τρεις βαθμούς που παίρνει η ομάδα στην περίπτωση νίκης, στερεί και από τον αντίπαλο ακόμα τρεις! Η Βίλεμ του Βαγγέλη Παυλίδη, που αγωνίστηκε σε ολόκληρο το ματς, προηγήθηκε 1-0 στο 15’ με τον Βαν ντερ Χέιντεν, όμως ο Γιακουμάκης «καθάρισε» για τους γηπεδούχους. Στο 79’ ισοφάρισε σε 1-1 με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι, μετά από χέρι, ενώ στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων με πλασέ χάρισε την πολύτιμη νίκη στην ομάδα του.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Δώδεκα γκολ, μία ασίστ και 11 βαθμοί

Ο Γιακουμάκης προερχόταν από… αφλογιστία τριών αγωνιστικών, καθώς δεν μπόρεσε να βρει δίχτυα στις ήττες κόντρα σε Φέγενορντ (0-3), Τβέντε (1-2) και Αϊντχόφεν (4-1). Πριν από αυτά τα τρία απαιτητικά ματς σκόραρε στο εκτός έδρας παιχνίδι με τη Βάαλβαϊκ, που ολοκληρώθηκε με ήττα 3-2. Ο Έλληνας φορ ισοφάρισε με πέναλτι στο 35’, ενώ στο 51’ η Φένλο προηγήθηκε 2-1. Τελικά δεν άντεξε και γνώρισε την ήττα με γκολ στο 75’ και το 87’.

Συνολικά στη φετινή σεζόν η Φένλο μετράει μόλις τρεις νίκες, ωστόσο και οι τρεις είναι έργο… Γιακουμάκη. Στο ματς της πρεμιέρας οι «κιτρινόμαυροι» επικράτησαν με το εντυπωσιακό 5-3 εκτός έδρας της Έμεν, με τον Γιακουμάκη να πετυχαίνει τρία γκολ (50’, 65’ 72’)! Η επόμενη νίκη ήρθε την 8η αγωνιστική και ήταν η πρώτη εντός έδρας. Στο 3-2 επί της Χέρακλες το ματς ήταν ισόπαλο, ωστόσο στο 88’ ο Γιακουμάκης σκόραρε και έδωσε ακόμα τρεις πολύτιμους βαθμούς.

Ο Έλληνας φορ αποτελεί σημείο αναφοράς και στις τρεις ισοπαλίες της ομάδας του. Στο 1-1 με την Ουτρέχτη έδωσε την ασίστ στον Χάπερτς, που σκόραρε στο 8’, ενώ στο εκτός έδρας 2-2 με την Άλκμααρ ισοφάρισε με πέναλτι στο 88’. Ένας ακόμα βαθμός από το… πόδι του ήρθε μετά το 2-2 με την Τσβόλε, με τον Γιακουμάκη να ισοφαρίζει στο 78’.

Παράλληλα ο Γιακουμάκης σκόραρε ακόμα δύο φορές στο εκτός έδρας 4-1 κόντρα στην Αλμίρε Σίτι για το Κύπελλο Ολλανδίας, στέλνοντας τη Φένλο στους «16», όπου θα κοντραριστεί με την Γκόου Αχέντ Ιγκλς, του Φοίβου Μπότου.

 

 

Η πιο παραγωγική σεζόν στην καριέρα του

Να σημειωθεί ότι η Φένλο το καλοκαίρι απέκτησε διάφορους ποδοσφαιριστές για να ενισχύσει το ρόστερ της, ωστόσο ο Γιακουμάκης ήταν ο μόνος για τον οποίο έδωσε χρήματα (σ.σ. 200.000 ευρώ στην ΑΕΚ). Η ομάδα του Χανς ντε Κένινγκ φαίνεται πως διάλεξε διάνα και ο Γιακουμάκης αποδεικνύει πως το ολλανδικό πρωτάθλημα ταιριάζει γάντι στους Έλληνες επιθετικούς, καθώς μέχρι σήμερα κινείται με στατιστικά… Ελ Αραμπί! Όπως είναι λογικό, ο Γιακουμάκης είναι πρώτος σκόρερ στην Eredivisie με 12 γκολ, έχοντας πίσω του τον Ντανίλο (Ουτρέχτη, 11 γκολ), τον Μπέργκχαους (Φέγενορντ, 10 γκολ), τον Φέερμαν (Χέρενφεϊν, 10 γκολ) και τον Τάντις (Άγιαξ, 9 γκολ). Όσο για τη Φένλο, ο επόμενος σκόρερ πίσω από τον 26χρονο Έλληνα είναι ο Τζαφάρ Αρίας με 7, έχοντας όμως τα τρία στα ματς του Κυπέλλου.

Ο Γιακουμάκης με 14 γκολ και 1 ασίστ σε 16 ματς τρέχει την πιο παραγωγική χρονιά της καριέρας του. Η προηγούμενη ήταν τη σεζόν 2016-17, όπου με τον Πλατανιά σε 32 ματς (πρωτάθλημα και κύπελλο Ελλάδας) είχε 12 γκολ και 3 ασίστ, παίρνοντας μεταγραφή για την ΑΕΚ.

Ήδη διάφορες ομάδες ρωτούν για τον Γιακουμάκη, όμως ο τεχνικός διευθυντής της Φένλο, Σταν Βαλκ, απαντά: «Δεν ανησυχώ μήπως φύγει. Κάποιες ομάδες έχουν ρωτήσει, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο. Δεν θα μπορέσουμε να πούμε “όχι” σε μια μεταγραφή για οικονομικούς λόγους, αλλά θα πρέπει να πέσουν στο τραπέζι εκατομμύρια. Δεν το βλέπω να συμβαίνει σε αυτή την περίεργη και μικρή μεταγραφική περίοδο. Τον χρειαζόμαστε απελπισμένα για να σωθούμε».

Ο αρχηγός της Φένλο, Ντάνι Ποστ, έπλεξε το εγκώμιο του σκόρερ της ομάδας του: «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι “φαινόμενο”. Είναι τρομερά σημαντικός για εμάς. Έχει όλες τις ικανότητες. Ακόμα και αν δεν είναι εύκολο, πάντα σκοράρει».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης