Η Επιτροπή Δεοντολογίας της FIFA επέβαλε στον πρώην πρόεδρο της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας, Σεπ Μπλάτερ, επιπλέον απαγόρευση έξι ετών και οκτώ μηνών ενασχόλησης με το άθλημα, καθώς επίσης και πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ελβετικών φράγκων. Η τρέχουσα τιμωρία του Μπλάτερ επρόκειτο να λήξει τον Οκτώβριο, αλλά η τελευταία ποινή, για παραβιάσεις του κώδικα δεοντολογίας, θα τεθεί σε ισχύ από εκείνο το χρονικό σημείο.

Στον πρώην γενικό γραμματέα της FIFA, Ζερόμ Βαλκ, επιβλήθηκε επίσης η ίδια ποινή με αυτή του Μπλάτερ, δηλαδή εξαετής αποκλεισμός και πρόστιμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι έρευνες για τους Μπλάτερ και Βαλκ κάλυψαν διάφορες εναντίον τους κατηγορίες, ιδίως σχετικά με τις πληρωμές μπόνους σε σχέση με τις διοργανώσεις της FIFA που καταβλήθηκαν σε ανώτερα διευθυντικά στελέχη της διεθνούς ομοσπονδίας, διάφορες τροποποιήσεις και επεκτάσεις συμβάσεων εργασίας, καθώς και επιστροφή από τη FIFA ιδιωτικών νομικών εξόδων στην υπόθεση του κ. Βαλκ» αναφέρει ανακοίνωση της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Η τελευταία έρευνα της επιτροπής εξέτασε τις πληρωμές μπόνους που αφορούσαν σε Μουντιάλ και έγιναν στον Μπλάτερ και έναν αριθμό πρώην κορυφαίων αξιωματούχων της FIFA, συμπεριλαμβανομένου του πρώην γενικού γραμματέα, Ζερόμ Βαλκ, του πρώην αντιπροέδρου, Χούλιο Γκροντόνα, και του πρώην διευθυντή οικονομικών, Μάρκους Κάτνερ.

Σύμφωνα με την ίδια επιτροπή, ο Μπλάτερ παραβίασε τον κώδικα δεοντολογίας «αποδεχόμενος και λαμβάνοντας έκτακτα μπόνους ύψους 23 εκατομμυαίων φράγκων, υπογεγραμμένα, εγκεκριμένα ή υλοποιημένα από τους κυρίους Γκροντόν, Βαλκ και Κάτνερ, και εγκρίνοντας ταυτόχρονα και προσφέροντας έκτακτα μπόνους συνολικά περίπου 46 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων για τους κυρίους Βαλκ, Γκροντόν και Κάτνερ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πληρωμές σχετίζονταν κυρίως με τα Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική και του 2014 στη Βραζιλία. Πάντως, και οι τρεις τελευταίοι αρνούνται ότι έχουν υποπέσει σε κάποιο αδίκημα.

«Αυτό είναι ένα οδυνηρό και ακατανόητο χτύπημα στον αυχένα. Η επιτροπή δεοντολογίας στη σημερινή μορφή της δεν έχει καμία σχέση με ένα ανεξάρτητο σώμα, είναι πολύ περισσότερο το εκτεταμένο χέρι του προέδρου της FIFA και όχι πολύ περισσότερο από μια “παράλληλη δικαιοσύνη”» αναφέρει ο Μπλάτερ σε γραπτή δήλωσή του, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα μέσω εκπροσώπου του.

Ο 85χρονος Μπλάτερ υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση καρδιάς τον Δεκέμβριο και εξακολουθεί να αναρρώνει σε κλινική αποκατάστασης στις ελβετικές Άλπεις. Διετέλεσε πρόεδρος της FIFA από το 1998 έως το 2015, οπότε μια σειρά αξιωματούχων της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας συνελήφθησαν σε έρευνα για διαφθορά που έγινε στις ΗΠΑ. Αρχικά του επιβλήθηκε αποκλεισμός για οκτώ χρόνια από την επιτροπή δεοντολογίας της FIFA τον Δεκέμβριο του 2015, αλλά αργότερα η ποινή του μειώθηκε σε έξι χρόνια.

Ο Γάλλος Βαλκ εξακολουθεί επί του παρόντος να εκτίει ποινή μέχρι τον Οκτώβριο του 2023, ενώ τον Ιούνιο η FIFA τιμώρησε τον Κάτνερ με αποκλεισμό από το άθλημα για 10 χρόνια. Ο Γκροντόν, πρώην πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Αργεντινής, πέθανε το 2014.

Για τις αποφάσεις της επιτροπής δεοντολογίας μπορούν να ασκηθούν προσφυγές στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο της Λοζάνης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης