Εκπαιδευτικό σεμινάριο για το πρωτόκολλο και τη λειτουργία του συστήματος VAR διοργάνωσε η ΕΠΟ, σε συνεργασία με την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας.

Στο σεμινάριο είχαν προσκληθεί οι εκπρόσωποι των 14 ΠΑΕ που μετέχουν στο πρωτάθλημα της Super League, καθώς και εκπρόσωποι των εμπλεκομένων φορέων, δηλαδή η ανάδοχος εταιρία, οι τηλεοπτικοί σταθμοί και τα μέλη της ΚΕΔ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις εργασίες του εκπαιδευτικού μέρους μετείχαν ο πρόεδρος της ΚΕΔ, Βίτορ Μανουέλ Μέλο Περέιρα, τα μέλη της, Χουάν Μαρίν και Λιφ Λίντμπεργκ, ο VAR Education leader Μιχάλης Κουκουλάκης και ο ειδικός εκπαιδευτής VAR της FIFA, Κάρλος Χεσούς Γκλος Γκόμεθ, ενώ το σεμινάριο παρακολούθησε και ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας των FIFA-UEFA, Πετρ Φούσεκ.

Πριν την έναρξη του σεμιναρίου απηύθυνε χαιρετισμό ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, που δοθείσης της ευκαιρίας ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής το νέο αθλητικό νομοσχέδιο.

«Το σεμινάριο επιμόρφωσης για τη λειτουργία του VAR ήταν μία ενέργεια που κρίθηκε ως απαραίτητη και συμφωνήθηκε πριν από έναν μήνα, στην ευρεία σύσκεψη της ποδοσφαιρικής κοινωνίας, εγχώριας και διεθνούς, στο υφυπουργείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο πιο πολλή γνώση υπάρχει, τόσο τα οφέλη του θα είναι περισσότερα. Το επαναλαμβάνω με κάθε ευκαιρία ότι το VAR είναι εργαλείο που συντελεί στη διαφάνεια, στην αξιοπιστία, στην πρόοδο του ποδοσφαίρου. Αρκεί να έχει εγκατασταθεί ορθά και να λειτουργεί σύμφωνα με τα πρωτόκολλα των FIFA / UEFA, για να μας απαλλάξει και από τον αχρείαστο χαρτοπόλεμο» υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός.

Ο Ισπανός εκπαιδευτής ανέλυσε 14 «ύποπτες» φάσεις από τις πρώτες έξι αγωνιστικές του πρωταθλήματος, δίνοντας την ερμηνεία του. Μεταξύ αυτών το περιστατικό με τους Ελ Αραμπί – Μπαράλες στο παιχνίδι Ολυμπιακός – Αστέρας Τρίπολης, τα οφσάιντ στον αγώνα Παναθηναϊκός-Ξάνθη, τη φάση (της ισοφάρισης) για την οποία διαμαρτυρήθηκε ο ΠΑΟΚ, το επεισόδιο Μπάρκα – Ουάρντα (ΑΕΛ – ΑΕΚ) και το γκολ του Μπίσεσβαρ που δεν μέτρησε, στο clasico της Θεσσαλονίκης ΠΑΟΚ – Άρης.

Για τις περισσότερες περιπτώσεις ο Κάρλος Χεσούς Γκλος Γκόμεθ δεν πήρε ξεκάθαρη θέση, αναφέροντας χαρακτηριστικά για τα οφσάιντ στο ματς Παναθηναϊκός – Ξάνθη ότι εντάσσονται στη «γκρίζα ζώνη». Για τη φάση στο ντέρμπι των «Δικεφάλων» σημείωσε πως είναι δύσκολη για τον διαιτητή, αλλά στο μαρκάρισμα του Κρίστιτσιτς προηγείται η επαφή με την μπάλα και κατά συνέπεια η απόφαση του ρέφερι είναι σωστή, ενώ για το επεισόδιο στο ματς ΑΕΛ – ΑΕΚ ανέφερε ότι υπάρχει χτύπημα του Μπάρκα στον Ουάρντα μετά την κεφαλιά, αλλά χαρακτήρισε τη φάση «50%-50%».

Για το περιστατικό στο Ολυμπιακός – Αστέρας Τρίπολης υπογράμμισε ότι υπήρξε παράβαση, αλλά ο διαιτητής Κουμπαράκης δεν έλαβε ποτέ τη σωστή λήψη στη φάση, γι’ αυτό και δεν πήρε την ευθύνη να καταλογίσει πέναλτι. Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Κώστας Καραπαπάς, ρώτησε για μια φάση στην αναμέτρηση Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ (πτώση παικτών του Αστέρα στη μεγάλη περιοχή), για να απαντήσει ο Γκόμεθ ότι δεν υπήρχε παράβαση.

Επίσης, αναφορά έγινε στο θέμα της γραμμής του οφσάιντ. Όπως διευκρινίστηκε, μοναδική εγκεκριμένη από τη FIFA είναι η τρισδιάστατη, η οποία απεικονίζει τις ακριβείς θέσεις επιθετικού κι αμυνόμενου. Κατά συνέπεια, απαγορεύεται στους διαιτητές να χρησιμοποιήσουν τη γραμμή του τηλεοπτικού παρόχου.

Ο εκπρόσωπος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Βασίλης Δημητριάδης, δήλωσε ότι το «το VAR είναι στη σωστή κατεύθυνση και είναι υποχρέωση όλων να βοηθήσουμε ώστε να καθιερωθεί στη χώρα μας και να τελειοποιηθεί η χρήση του. Το επόμενο βήμα και μάλιστα άμεσο πρέπει να είναι και η γραμμή του οφσάιντ και το goal line technology». Πάντως, για το συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκε ότι το κόστος του είναι μεγαλύτερο από το VAR.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης