H Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία με ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα επανέλαβε ότι το ανώτατο διεθνές αθλητικό δικαστήριο της Λοζάνης (CAS) είναι αναρμόδιο να γνωμοδοτήσει για το αν το περιεχόμενο του νέου αθλητικού νόμου παραβιάζει το καταστατικό της διεθνούς συνομοσπονδίας (FIFA), στην οποία υπάγεται η ΕΠΟ.

Η ανακοίνωση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με αφορμή την πρόβλεψη προσφυγής στο CAS στο σχέδιο του νέου αθλητικού νόμου και κατόπιν ερωτήσεων εκπροσώπων των ΜΜΕ σχετικά με το εύρος δικαιοδοσίας του Court of Arbitration for Sport, από την ΕΠΟ διευκρινίζεται ότι:

Πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές ότι το CAS ιδρύθηκε από την αθλητική οικογένεια και λειτουργεί είτε ως αθλητικό δικαστήριο είτε ως αθλητικό διαιτητικό όργανο ανάμεσα σε μέρη που υπάγονται στην αθλητική οικογένεια. Το CAS δύναται να επιληφθεί σε υποθέσεις μεταξύ μερών που αποδέχονται καταστατικά τη λειτουργία του ή έχουν συμβληθεί μαζί του και για να συμβεί αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ανήκουν στην αθλητική οικογένεια.

Κανένα κράτος, παγκοσμίως, δεν υπάγεται σε αυτή την κατηγορία, διότι είναι ευκόλως εννοούμενο ότι κανένα κράτος δεν είναι μέλος της αθλητικής οικογένειας. Ακόμα και τα ευκόλως εννοούμενα συμπεράσματα, όμως, που συνήθως παραλείπονται, στην προκειμένη περίπτωση χρειάζεται να επισημαίνονται. Οι αρμοδιότητες του CAS οροθετούνται αυταπόδεικτα από την αμιγώς αθλητική του υπόσταση και ασφαλώς σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται οι νόμοι ενός κράτους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης