Τα επεισόδια στον τελικό του Κυπέλλου Κύπρου ανάμεσα στον ΑΠΟΕΛ και την ΑΕΛ αμαύρωσαν την αναμέτρηση. Για τα περιστατικά που καταγράφηκαν στο ΓΣΖ εξέδωσε ανακοίνωση ο ΑΠΟΕΛ, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην αστυνομία.

Αναλυτικά:

«Έχουμε ευχαριστήσει και επαινέσει πολλές φορές την Αστυνομία για τον τρόπο διαχείρισης και τα σχέδια ασφάλειας που εκπονεί σε ότι αφορά σε ποδοσφαιρικούς αγώνες της ομάδας μας. Στον πρόσφατο αγώνα που διεξήχθη στην Λεμεσό ανάμεσα σε Απόλλωνα και ΑΠΟΕΛ, η αποστολή της ομάδας μας έτυχε άψογης μεταχείρισης και φιλοξενίας και ευχαριστήσαμε για αυτό και τον Αρχηγό Αστυνομίας.

Δυστυχώς δεν μπορούμε να πράξουμε το ίδιο σε σχέση με τον σχεδιασμό του υπεύθυνου Αστυνόμευσης για τον χθεσινό τελικό κυπέλλου. Το πλάνο δράσης που εφάρμοσε ήταν σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση συμβάντων μπροστά από την Ανατολική κερκίδα που φιλοξενούσε τους φίλους της ομάδας μας, τουλάχιστον τραγικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξεκαθαρίζουμε ότι τα όσα έγιναν χθες στο Στάδιο ΓΣΖ, είναι καταδικαστέα.

Επιθυμία και πρόθεση της διοίκησης της εταιρείας ΑΠΟΕΛ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ «ΔΗΜΟΣΙΑ» ΛΤΔ είναι διαχρονικά η συμβολή έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί πραγματικά το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα. Έχουμε προχωρήσει σε αρκετές ενέργειες, μερικές από τις οποίες επιφέρουν και προσωπικό κόστος για να σταθούμε απέναντι σε ενέργειες που καταστρέφουν το ποδόσφαιρο.

Για αυτό και δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστα κάποια συμβάντα που πραγματικά μας έχουν δημιουργήσει αλγεινή εντύπωση σε ότι αφορά στις εντολές που δόθηκαν από τον Υπεύθυνο Αστυνόμευσης του χθεσινού αγώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο 61′ λεπτό όταν ξεκίνησαν τα επεισόδια στην Δυτική εξέδρα από τους οπαδούς της ΑΕΛ, ο υπεύθυνος Αστυνόμευσης έκρινε «σοφότερο» για τον ίδιο αντί να παρατάξει την κύρια αντιοχλαγωγική δύναμη που υπήρχε εντός του Σταδίου μπροστά από τους προβληματικούς σε συμπεριφορά οπαδούς, να δώσει εντολή σε τέσσερις διμοιρίες της ΜΜΑΔ να παραταχθούν μπροστά από την Ανατολική κερκίδα. Η κύρια δικαιολογία που προέταξε όταν ερωτήθηκε ήταν ο «φόβος» της εισόδου εντός του αγωνιστικού χώρου οπαδών του ΑΠΟΕΛ. Δεν εξέφρασε καμία ανησυχία για την αναρχία με το ρίξιμο φωτοβολίδων από την Δυτική Κερκίδα προς τον πάγκο της ομάδας μας αλλά και εκατοντάδων κομματιών μπετόν μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ακόμα πιο τραγική ήταν η ενέργεια του να δώσει εντολή στις 4 διμοιρίες της ΜΜΑΔ να προχωρήσουν από την απόσταση των 10 μέτρων όπου είχαν παραταχθεί σε απόσταση επαφής με το κιγκλίδωμα. Λες και αν υπήρχε οποιαδήποτε περίπτωση να πεταχτεί κάποιος από το κιγκλίδωμα στον αγωνιστικό χώρο θα ήταν δυσκολότερο να συλληφθεί εκεί παρά όταν βρίσκεται στην κερκίδα.

Η συμπεριφορά κάποιων μελών των διμοιριών της ΜΜΑΔ (όχι όλων) ήταν επίσης απαράδεκτη. Στο ρίξιμο αντικειμένων από την Ανατολική κερκίδα, «απαντούσαν» με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, ρίχνοντας πίσω αντικείμενα χωρίς διάκριση, σε σημείο όπου βρίσκονταν ανήλικα παιδιά και οικογένειες.

Ακόμα πιο τραγική ήταν η ενέργεια του υπευθύνου Αστυνόμευσης, τρία λεπτά πριν ολοκληρωθεί η αναμέτρηση. Ενώ οι διμοιρίες των ΜΜΑΔ ήταν παραταγμένες στα δέκα μέτρα απόστασης από το διαχωριστικό κιγκλίδωμα και χωρίς καμία ένδειξη για είσοδο οπαδών, έδωσε εντολή όπως μετακινηθούν και να παραταχθούν μπροστά από το κιγκλίδωμα.

Ήταν αυτό μια κίνηση πρόληψης; Εκ του αποτελέσματος πραγματοποιήθηκε ακριβώς το αντίθετο. Δημιουργία επεισοδίων που ουσιαστικά προκλήθηκαν από την εντολή του Υπεύθυνου Αστυνόμευσης. Και οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Οι αστυνομικοί να ρίχνουν χημικά αδιάκριτα προς τις 5,500 φίλους του ΑΠΟΕΛ. Μεταξύ των οποίων και έγκυες γυναίκες. Αστυνομικός να παίρνει καπνογόνο και να το ρίχνει αδιάκριτα πίσω στην κερκίδα. Τα γκλοπ να κτυπούν τα κιγκλιδώματα ενώ ο κόσμος το μόνο που επιθυμούσε ήταν να πανηγυρίσει πάνω στην κερκίδα, την κατάκτηση του κυπέλλου.

Θέλουμε να καλέσουμε τον Αρχηγό Αστυνομίας αλλά και τον αρμόδιο Υπουργό να διεξάγουν έρευνα των γεγονότων που συνέβησαν χθες στο στάδιο Λάρνακας. Ευτυχώς οι κάμερες ασφάλειας κατέγραφαν όλα τα γεγονότα όπως συνέβαιναν. Και ας πληροφορήσουν το κοινό κατά πόσο ο άνθρωπος που έδινε εντολές από τον πύργο «ελέγχου» έπραξε ορθά και προληπτικά ή ήταν ο κύριος υπαίτιος των όσων συνέβησαν στην Ανατολική εξέδρα. Αναμένουμε τις απαντήσεις αλλά και την απόδοση ευθυνών σε όλους».

Επιμέλεια: Ανδρέας Αθανασούλης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης