Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Με την κατάθεση του μεγαλομετόχου του Παναθηναϊκού Γιάννη Αλαφούζου συνεχίστηκε σήμερα, Τετάρτη, η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών για τους στημένους αγώνες, στην οποία είναι κατηγορούμενοι 28 διαιτητές και παράγοντες του ποδοσφαίρου, μεταξύ των οποίων και ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Αλαφούζος αναφέρθηκε στην εύνοια του Ολυμπιακού από την εποχή της προεδρίας του Σωκράτη Κόκκαλη και μετέπειτα του Βαγγέλη Μαρινάκη, ενώ, όπως είπε, η κατάσταση έχει βελτιωθεί εδώ και ένα χρόνο, καθώς χρησιμοποιούνται ξένοι διαιτητές.

«Είναι σαφές ότι υπάρχουν ομάδες που ευνοούνται και ο φορέας που ορίζει τους διαιτητές άμεσα ή έμμεσα είναι η ΕΠΟ. Γι΄ αυτό έχουν έρθει ξένοι διαιτητές από την ΟΥΕΦΑ, αλλά ακόμη και σήμερα υπάρχουν θέματα. Από τότε που ο κ. Κόκκαλης έγινε πρόεδρος του Ολυμπιακού το 1993 γίνονται παράλογα πράγματα που συνεχίζονταν μέχρι πριν ένα χρόνο» ανέφερε.

Ως προς τις καταγγελίες που είχε κάνει, κατέθεσε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουν περάσει πολλά χρόνια και δεν θυμάμαι περιστατικά, όπως ημερομηνίες αγώνων που είχα αναφερθεί. […] Δεν είχα τη δυνατότητα να ερευνήσω αστυνομικά. Και στην ΕΠΟ είχα πάει στην Ευρώπη. Είχα κάνει συστηματικές καταγγελίες, αλλά δεν έγινε τίποτα. Έπρεπε οι ελληνικές αρχές να διερευνήσουν την υπόθεση». 

Σε άλλα σημεία της κατάθεσής του ανέφερε πως έχει ενδείξεις, αλλά όχι αποδείξεις.

«Στην Ελλάδα η παρακολούθηση και ο έλεγχος των ποδοσφαιρικών αγώνων είναι πλημμελείς. Υπάρχει βαρύτατη αρρώστια στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είμαι σίγουρος ότι κάτι συμβαίνει, αλλά δεν μπορώ να το αποδείξω» επισήμανε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα στοιχήματα που παίζονταν σε στημένους αγώνες: «Κάποιοι άνθρωποι έκαναν περιουσία».

«Ακραίες διαιτησίες»

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στον ρόλο δύο συγκεκριμένων κατηγορούμενων διαιτητών.

«Ήταν ακραίες μία-δύο περιπτώσεις. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι κάποιος δεν το έβλεπε. Δεν μπορώ να τα αποδείξω. Θεωρώ ότι ήταν εσκεμμένες ενέργειες, αλλά δεν μπορώ να το πω ως μάρτυρας. Σε μια φάση πέναλτι, δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν το είχε δει ή κάποιος επόπτης δεν τον είχε ενημερώσει» ανέφερε ενδεικτικά για τον τελικό Κυπέλλου ΑΕΚ-Ολυμπιακός, όπου ο διαιτητής δεν «είδε» χέρι ποδοσφαιριστή και δεν έδωσε πέναλτι.

Αναφερόμενος στον κατηγορούμενο διαιτητή του συγκεκριμένου αγώνα κ. Γιάχο, είπε:

«Εγώ εκείνον τον αγώνα τον είχα δει από την τηλεόραση. Όπως την είδα, ένας παίκτης του Ολυμπιακού σταμάτησε την μπάλα με το χέρι για να μην μπει στα δίχτυα. Δεν έχω άλλη δυνατότητα για να σας πω πέρα από αυτό που είδα στην τηλεόραση. Αυτή ήταν μια ακρότατη περίπτωση. Όπως θυμάμαι άλλες 2-3 περιπτώσεις. Τον κύριο Γιάχο μπορεί να τον είχαμε και σε άλλα ματς».

Ο αγώνας Ξάνθη-Παναθηναϊκός

Ο κ. Αλαφούζος αναφέρθηκε εκτενώς και στον αγώνα Ξάνθη-Παναθηναϊκός, τον οποίο διαιτήτευσε ο κατηγορούμενος διαιτητής Ηλίας Σπάθας.

Τότε είχε αποβληθεί ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού.

«Δεν μπορεί να είναι ανθρώπινο λάθος. Γι’ αυτό το είχα καταθέσει τότε, γιατί ήταν αντικειμενικά εις βάρος του Παναθηναϊκού. Ήταν μια απίστευτη πρόκληση εις βάρος του Παναθηναϊκού. Υπήρχε πρόθεση, δεν μπορώ να εξηγήσω πως αυτοί οι άνθρωποι κατέστρεφαν περιουσίες. Αν κάποιος την κλέψει, καταστρέφει και την επιχείρηση. Εμείς, ξέρετε, ως ιδιοκτήτες, πρέπει να πληρώσουμε τα πάντα, αν πτωχεύσει μια εταιρεία πρέπει να πτωχεύσει κι ο ιδιοκτήτης, δεν είναι απλά τα πράγματα. Εγώ δεν είδα τον κύριο Σπάθα να χρηματίζεται, είμαι βέβαιος όμως ότι δεν είναι ανθρώπινο λάθος. Περιμένω από τις Αρχές να το κάνουν» ανέφερε ο κ. Αλαφούζος.

Για τον συγκεκριμένο αγώνα ρωτήθηκε και από τον συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορούμενου διαιτητή Η. Σπάθα, Βασίλη Καρπενάρο, με τον μάρτυρα να παραδέχεται πως δεν έχει στοιχεία για να αποδείξει.

«Δεν θεωρώ ότι είναι ανθρώπινο λάθος. Είμαι σίγουρος ότι το έκανε εσκεμμένα, αλλά δεν μπορώ να το αποδείξω».

Μιλώντας υποθετικά είπε πως μπορεί να είχε χρηματιστεί ή κάποιοι να κέρδιζαν από παράνομο στοίχημα, αλλά, όπως είπε, αυτές είναι εικασίες.

«Μας έπιανε τρόμος για δύο διαιτητές» 

Για δύο διαιτητές που δεν είναι κατηγορούμενοι, τους Καλογερόπουλο και Μάνταλο, είπε ονομαστικά πως «μου προκαλούσε φόβο όταν θα μας διαιτήτευαν, αλλά δεν θυμάμαι περιστατικά. Μας έπιανε τρόμος, ξέραμε ότι πολύ κακό θα μας συνέβαινε όταν θα μας σφύριζε ο Καλογερόπουλος. Θετικά αισθήματα για κάποιον διαιτητή δεν νομίζω να έχω, δεν υπάρχει κάποιος που να είχε φερθεί καλά στον Παναθηναϊκό». 

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε και για άλλα ονόματα.

Για τον κατηγορούμενο Αμπάρκιολη είπε ότι δεν θυμάται και πως κάτι του είχε δημιουργήσει αρνητική εντύπωση. 

Ο κύριος Γραμμένος, είπε, είχε και έχει πολύ καλό όνομα και για τον κ. Βασσάρα, πως είναι πολύ καλός και σοβαρός διαιτητής. Εκπαιδεύει διαιτητές στη Ρουμανία ως εκπρόσωπος της UEFA.

Ο ρόλος της Ξάνθης 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ομάδα της Ξάνθης και τη σχέση της με τον Ολυμπιακό τα προηγούμενα χρόνια, επισημαίνοντας ότι είχε δανεικούς ποδοσφαιριστές, αν και επιτρέπεται, όπως είπε.

Επισήμανε δε γενικά πως από την εμπειρία του τους ποδοσφαιριστές πληρώνει εν μέρει η ισχυρή ομάδα που δανείζει τον ποδοσφαιριστή. 

Όμως συμπλήρωσε πως σήμερα είναι χειρότερο για την υπόθεση των εγκαταστάσεων της Ξάνθης και την εμπλοκή του ΠΑΟΚ.

«Μία ομάδα που έχει πολλούς δανεικούς -επιτρέπεται αυτό-, αλλά επηρεάζει τη σχέση της με την ομάδα που εξαρτάται, δεν είχα ποτέ στοιχεία ότι ο Ολυμπιακός είχε εξαγοράσει ομάδα. Η Ξάνθη έβλεπα ότι είχε ευνοϊκή μεταχείριση από τον Ολυμπιακό, όπως το έβλεπα εγώ. Τώρα η Ξάνθη κατηγορείται ότι εξαγοράστηκε από ΠΑΟΚ. Δεν είχα κανένα στοιχείο ότι είχε εξαγοραστεί άμεσα ή έμμεσα από Ολυμπιακό ή κάποιον άλλο» ανέφερε.

«Οι διαιτητές που ευνοούσαν τον Ολυμπιακό γινόντουσαν διεθνείς»

Ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού κατήγγειλε πως οι διαιτητές που ευνοούσαν τον Ολυμπιακό γίνονταν διεθνείς, ενώ άλλοι που δεν «σφύριζαν» υπέρ του δεν χρησιμοποιούνταν σε επόμενους αγώνες.

Ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Οι διαιτητές που ευνοούσαν τον Ολυμπιακό έπαιζαν πολύ συχνά και γίνονταν διεθνείς, ενώ από όποιον είχε παράπονα ο Ολυμπιακός δεν έπαιζε».

Το πέναλτι που δεν είδαν και το χέρι του… Μαραντόνα

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και η πρόεδρος του δικαστηρίου Αριστέα Τσαμαδιά ως προς τον αγώνα και το χέρι του παίκτη του Ολυμπιακού.

Πρόεδρος: Μου θυμίζετε τη φάση του Μουντιάλ με τον Μαραντόνα. Οι παίκτες δεν τον αγκάλιαζαν γιατί θα το ακυρώσει ο διαιτητής και τους έλεγε “αγκαλιάστε με, γιατί θα το ακυρώσει”. Έρχεστε στο δικαστήριο για να μας βοηθήσετε. Θέλω να σας ρωτήσω, συζητιέται για το θέμα «διαφθορά»…

Αλαφούζος:Μία, δύο περιπτώσεις ήταν ακραίες. Θεωρούσα ότι ορισμένες ενέργειες ήταν εσκεμμένες, αλλά σαν μάρτυρας δεν μπορώ να το πω… Εκτός από το ότι είδα κάτι που το θεώρησα υπερβολικό από την τηλεόραση, δεν έχω δυνατότητα να σας πω κάτι άλλο. Χέρι είχε κάνει και ο Μαραντόνα. Αυτή ήταν μια ακρότατη περίπτωση, πρωτοφανής και γι’ αυτό τη θυμάμαι… Είμαι σίγουρος ότι κάτι γινόταν στο βασίλειο της Δανιμαρκίας, αλλά δεν μπορούσα να το αποδείξω γι’ αυτό έκανα και τις καταγγελίες. Όσοι έκαναν αποκαλύψεις κινδυνεύουν, διώκονται, ταλαιπωρούνται και διώκονται, χωρίς να συμβαίνει τίποτα.

Αναφερόμενος στο περιστατικό τραυματισμού του Χριστόφορου Ζωγράφου, που είχε δεχθεί επίθεση και τον είχε επισκεφτεί στο νοσοκομείο ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης, ο κ. Αλαφούζος ανέφερε πως μπορεί να το έκανε για να έχει καλές σχέσεις σε μελλοντικά παιχνίδια. «Φήμες και πληροφορίες υπάρχουν πάρα πολλές, αποδείξεις όμως…» συμπλήρωσε.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο Γιάννης Αλαφούζος ανέφερε πως ο πρώην ιδιοκτήτης του Απόλλωνα Σταμάτης Βελλής «ήταν έντιμος άνθρωπος. Δεν εντάχθηκε σε κάποιο στρατόπεδο και υπέστη απίστευτη ταλαιπωρία. Η ομάδα υποβιβάστηκε και ο άνθρωπος εγκατέλειψε το ποδόσφαιρο».

Η βαθμολόγηση των διαιτητών

«Ένα από τα μεγάλα προβλήματα ήταν ότι δεν κοινοποιούνται οι διαδικασίες βαθμολόγησης διαιτητών, δεν έχω ιδέα τι βαθμούς τούς βάζουν. Είναι μυστικό, ακούγονται φήμες και εκτιμάμε βαθμολογία από μέγεθος της ποινής. Έχω ακούσει για πολλές διαιτησίες με καλές βαθμολογίες, αν και οι διαιτησίες ήταν κακές» κατέθεσε.

Συμπλήρωσε δε πως οι Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων (ΕΠΣ) είναι από τα προβλήματα του ποδοσφαίρου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δικηγόρου του Βαγγέλη Μαρινάκη, Βασίλη Δημακόπουλου, ο Γ. Αλαφούζος υποστήριξε: «Ο Ολυμπιακός είχε συστηματικά τους ακριβότερους παίκτες του πρωταθλήματος, που σημαίνει ότι είχε μια ποιότητα».

Σε ερώτηση του Εισαγγελέα της Έδρας Λακαφώση για το αν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με την περίοδο που ευνοούνται ο Ολυμπιακός, είπε: «Ναι, τα ίδια πράγματα έχουν συμβεί και εις βάρος Ολυμπιακού από άλλη ομάδα. Έχω σηκώσει τα χέρια ψηλά. Η Πολιτεία αδυνατεί να ελέγξει το ποδόσφαιρο, δεν φταίμε εμείς, οι παράγοντες, εννοώ».

Η κατάσταση σήμερα

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση, ο μάρτυρας είπε: 

«Με τους ξένους διαιτητές ο Παναθηναϊκός έχει πάρει πιο πολλά πέναλτι απ’ ό,τι είχε πάρει δέκα χρόνια. Αλλά δεν μπορείς να αποδείξεις ότι υπήρχε πρόθεση. Αν είσαι άνθρωπος του ποδοσφαίρου, το καταλαβαίνεις». 

Και συμπλήρωσε:

«Ο Ολυμπιακός έχει φτάσει σε σημείο να είναι σε δυσμένεια και όχι εύνοια, που είχε τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ο Παναθηναϊκός υπέστη την ίδια δυσχερή αντιμετώπιση από τη διαιτησία και τότε και τώρα που ο Ολυμπιακός τυγχάνει δυσμενείς διαιτητικές αποφάσεις και άλλη ομάδα ευνοείται».

Ένταση με συνήγορο

Οι τόνοι ανέβηκαν σε σχόλιο του συνηγόρου του κατηγορουμένου Αρμπακιώλη ότι δεν έχει αποδείξεις για τις καταγγελίες που είχε κάνει πριν από χρόνια, για να πάρει την απάντηση από τον μάρτυρα:

«Αποδείξεις είναι ότι ο Γεραπετρίτης είναι στην ΟΥΕΦΑ και απειλούμαστε με αποκλεισμό. Αποδείξεις είναι ότι υπάρχει βία και δεν μαζεύεται. Ότι έχουμε άθλιες διαιτησίες. Έχουμε καταθέσει χιλιάδες πράγματα και οι μόνοι που δεν φταίνε είμαστε εμείς».

Στο σημείο αυτό παρενέβη η πρόεδρος του δικαστηρίου, η οποία σχολίασε επαναφέροντάς τον στην τάξη:

Πρόεδρος: Μέχρι τώρα ήσασταν επιφυλακτικός και λέγατε ότι είχατε ενδείξεις και όχι αποδείξεις. Τώρα έχετε καταγγελτικό χαρακτήρα.

Αλαφούζος: Εγώ δεν δημιούργησα αυτή τη δίκη. Έκανα συγκεκριμένες καταγγελίες σε κάποιες αρχές…

Ο μάρτυρας συμπλήρωσε σε άλλο σημείο της κατάθεσής του:

«Κι εγώ και ο ΠΑΟ επιλέξαμε τη δημοσιοποίηση γεγονότων σαν άμυνα με πάρα πολύ κακές διαιτησίες σε αντίθεση με άλλες ομάδες που έχουν επιλέξει τη βία κατά των διαιτητών. Πίεση για να διαιτητεύσει σωστά και να μη συνεχίζει να διαιτητεύει όπως έκανε εις βάρος του Παναθηναϊκού. Θεωρώ ότι δεν λειτουργεί η Δικαιοσύνη, έχω πεποίθηση γι’ αυτό» δίχως τα σχολιαστεί αυτό από την έδρα του δικαστηρίου…

Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου με τις καταθέσεις του παλαίμαχου διεθνούς διαιτητή Κύρου Βασσάρα και του βετεράνου ποδοσφαιριστή Τάκη Φύσσα.

Ο Κύρος Βασσάρας ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας (ΚΕΔ) και είχε καταγγείλει τη διαδικασία κατάρτισης των πινάκων διαιτητών της αγωνιστικής περιόδου 2012-2013.

Ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Τάκης Φύσσας έχει κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας προς καταγγελία που είχε κάνει για τον αγώνα Ολυμπιακός-Ατρόμητος το 2015.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης