Το ένστικτο της επιβίωσης ξύπνησε στον «οργανισμό» της Εθνικής μας ομάδας, καθώς, μετά από τρεις συνεχόμενες ισοπαλίες, κατάφερε να σπάσει το «ρόδι» στα προκριματικά του Μουντιάλ 2022, λίγες ημέρες μετά τη ψυχρολουσία με το Κόσοβο στην Πρίστινα.

Μάλιστα η «γαλανόλευκη» κατάφερε να πάρει το πρώτο της τρίποντο απέναντι στη Σουηδία, η οποία μέχρι σήμερα μετρούσε «3 στα 3», επικρατώντας των Σκανδιναβών στο ΟΑΚΑ με 2-1 σκορ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Εθνική μας η οποία πραγματοποήσε πολύ καλή εμφάνιση άνοιξε το σκορ στο 62′ με τον Μπακασέτα, ο Παυλίδης έκανε το 2-0 στο 78’, με τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι είχαν και δύο δοκάρια, να μειώνουν τρία λεπτά αργότερα με τον Κουέισον.

Η ομάδα του Τζον Φαν΄τ Σχιπ με αυτό το αποτέλεσμα διατήρησε τις ελπίδες της για κατάληψη της δεύτερης θέσης καθώς μείωσε τη διαφορά από τους Σουηδούς στους 3 βαθμούς.

O αγώνας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τζον Φαν’τ Σιπ παρέταξε και σε αυτό το παιχνίδι την ομάδα μας με τρεις κεντρικούς αμυντικούς, σε σχηματισμό 3-4-1-2.

Ο Βλαχοδήμος ήταν κάτω από τα γκολπόστ και οι Τζαβέλας (αριστερά), Χατζηδιάκος (δεξιά) και Μαυροπάνος συνέθεταν την τριάδα των στόπερ.

Δεξί φουλ μπακ ήταν ο Ανδρούτσος, αριστερό ο Τσιμίκας, οι Ζέκα και Μπουχαλάκης βρίσκονταν στα χαφ, με τον Μπακασέτα να έχει ρόλο επιτελικού πίσω από τους προωθημένους Παυλίδη και Δουβίκα.

Στον αντίποδα η Σουηδία παρατάχθηκε με σύστημα 4-4-2.

Το παιχνίδι πήρε εξαρχής γρήγορο ρυθμό, αφού οι Σουηδοί σπάνια παίζουν ποδόσφαιρο σκοπιμότητας και μόλις στο 3ο λεπτό είχαν μεγάλη ευκαιρία για να προηγηθούν, όταν το πολύ δυνατό βολέ του Σβάνμπεργκ από τα όρια της περιοχής τράνταξε το δεξί δοκάρι του Βλαχοδήμου.

 

Στο 12ο λεπτό ο Καράσεφ έδειξε πέναλτι για την Ελλάδα, για να πάρει εν τέλει πίσω την απόφαση μετά από (σωστή) υπόδειξη του βοηθού για οφσάιντ.

Η ελληνική ομάδα, εν τω μεταξύ, είχε ξεπεράσει την αρχική ορμητικότητα της Σουηδίας και εφάρμοζε πολύ καλά το τακτικό πλάνο του Φαν΄τ Σχιπ, ενώ η εξέδρα, που είχε κόσμο ύστερα από πάρα πολλούς μήνες, στήριζε διαρκώς την Εθνική.

Στο 27΄ ο Τσιμίκας έκανε μια καταπληκτική ατομική προσπάθεια αλλά στην εκτέλεση η μπάλα βρέθηκε στο δεξί πόδι του κι από εκεί στην αγκαλιά του Όλσεν, ενώ στο επόμενο λεπτό ο Παυλίδης έχασε πολύ μεγάλη ευκαιρία για να βάλει μπροστά την Ελλάδα.

 

Ο διεθνής επιθετικός «χόρεψε» τον σέντερ μπακ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίντελοφ, αλλά τελείωσε αντιστρόφως ανάλογα τη φάση, με τον Όλσεν να βγάζει εντυπωσιακά το τετ α τετ αποκρούοντας σε κόρνερ.

Τελικά το ημίχρονο έκλεισε στο 0-0, αφού στο 45΄+1 ο Ισάκ αμαρκάριστος στην περιοχή έκανε εν κινήσει σουτ, για να αποκρούσει εκπληκτικά ο Βλαχοδήμος.

 

Εκ διαμέτρου αντίθετο ως προς την παραγωγικότητα ήταν το δεύτερο ημίχρονο. Το σκορ στο ΟΑΚΑ άνοιξε υπέρ της Εθνικής στο 62ο λεπτό με ένα γκολ προϊόν άψογης συνεργασίας δύο παικτών, σε φάση που δεν βλέπουμε συχνά στο επιθετικό ρεπερτόριο της Εθνικής: ο Δουβίκας άλλαξε έξοχα την μπάλα με τον Μπακασέτα, ο οποίος μπαίνοντας στην περιοχή των Σκανδιναβών απέφυγε τα τάκλιν δύο αμυντικών και πλάσαρε τον Όλσεν για το 1-0.

 

Η «γαλανόλευκη» προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το αντίπαλο μούδιασμα και δύο λεπτά αργότερα είχε τεράστια ευκαιρία για το 2-0, αλλά η κεφαλιά του Μπουχαλάκη σχεδόν άγγιξε το δοκάρι και πέρασε άουτ. Είχε όμως και την τύχη με το μέρος της, καθώς στο 67΄ η ομάδα του Γιάννε Άντερσον είχε δεύτερο δοκάρι, με πλασέ του Κλάεσον.

 

Στο 74΄ η ελληνική ομάδα διπλασίασε με τον Παυλίδη που δέχθηκε την ασίστ του Τζόλη, κι αφού χρειάστηκε ένα τετράλεπτο για να αποφανθεί ο ρέφερι, μέσω VAR, ότι το γκολ ήταν κανονικό.

 

Ακόμη κι έτσι όμως οι διεθνείς βάλθηκαν πάλι να μας «καρδιοχτυπήσουν» με την αμυντική ολιγωρία τους, που επέτρεψε στον Κουάισον να μειώσει στο 81΄ παίρνοντας το ριμπάουντ σε απόκρουση του Βλαχοδήμου, αφού κανένας δεν πήγε εγκαίρως πάνω του.

 

Το «σύνδρομο του Κοσόβου» εμφανίστηκε ξανά στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, όταν ο Φόρσμπεργκ σούταρε μέσα από την περιοχή κι ενώ η μπάλα κατευθυνόταν στα δίχτυα το… κεφάλι του Ζέκα απέτρεψε την ισοφάριση, κρατώντας τους πολύτιμους τρεις βαθμούς που βάζουν και πάλι την Εθνική στο «κόλπο» της πρόκρισης.

Ελλάδα-Σουηδία 2-1

Γκολ: 62′ Μπακασέτας (Ελλάδα), 78′ Παυλίδης (Ελλάδα), 80′ Κουέισον

Κίτρινες: Παυλίδης (Ελλάδα), Μπουχαλάκης (Ελλάδα), Κλάεσον (Σουηδία), Χελάντερ (Σουηδία), Θελίν (Σουηδία)

Δοκάρια: 3′ Σβάνμπεργκ (Σουηδία), 67′ Κλάεσον (Σουηδία)

Ελλάδα (Τζον Φαν’τ Σιπ): Βλαχοδήμος, Τζαβέλας, Χατζηδιάκος, Μαυροπάνος, Τσιμίκας, Ανδρούτσος, Μπουχαλάκης, Ζέκα, Μπακασέτας, Παυλίδης (90′ Βρουσάι), Δουβίκας (71′ Τζόλης)

Σουηδία (Γιαν Άντερσον): Όλσεν – Γιόχανσον (78′ Κραφτ), Χελάντερ (88′ Ντάνιελσον), Λίντελεφ, Αουγκούστινσον – Όλσον, Σβάνμπεργκ (65′ Κουάεσον), Κλάεσον (78′ Κάρλσον), Φόρσμπεργκ – Κουλουσέφσκι (88′ Θελίν), Ισάκ.

Η Βαθμολογία

Ισπανία 6 αγ. 13
Σουηδία 4 αγ. 9
Ελλάδα 4 αγ. 6
Κόσοβο 5 αγ. 4
Γεωργία 5 αγ. 1

Επόμενες αγωνιστικές

9 Οκτωβρίου
Σουηδία-Κόσοβο
Γεωργία-Ελλάδα

12 Οκτωβρίου
Κόσοβο-Γεωργία
Σουηδία-Σουηδία

11 Νοεμβρίου
Γεωργία-Σουηδία
Ελλάδα-Ισπανία

14 Νοεμβρίου
Ελλάδα-Κόσοβο
Ισπανία-Σουηδία

Ο Ότο Ρεχάγκελ και ο Γιάννης Τοπαλίδης

Πριν την έναρξη του αγώνα οι δύο ομάδες τίμησαν τη μνήμη του Μίκη Θοεδωράκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης