Δεν πέρασαν ούτε δύο 24ωρα από την ανακοίνωση των 12 κορυφαίων κλαμπ για τη δημιουργία της European Super League και τελικά το εγχείρημα αυτό δεν προχώρησε και ανετράπη!

Οι αντιδράσεις των φίλων του ποδοσφαίρου έβαλαν τέλος στην ίδρυση της ESL. Σύμφωνα με τις εξελίξεις από το μπλόκο των «12» αποχώρησαν αρχικά όλες οι αγγλικές ομάδες. Η Μάντσεστερ Σίτι, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Άρσεναλ, η Τσέλσι, η Λίβερπουλ και η Τότεναμ αποχώρησαν με επίσημες ανακοινώσεις. Έτσι, από τους «12» απέμειναν οι «6» του συνεταιρισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, αργά το βράδυ της Τρίτης (20/4) ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη των 12 κλαμπ. Όλα τέλειωσαν μετά την ανακοίνωση της νέα λίγκας που εκδόθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης (21/4). Η ESL ανακοίνωσε πως σταματά προσωρινά τα σχέδια της για τη νέα διοργάνωση και πως θα επανεξετάσει το πλάνο της, αφού πιστεύει πως είναι η μοναδική λύση για την επιβίωση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«H European Super League είναι πεπεισμένη πως το υπάρχουν ‘status quo’ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο πρέπει να αλλάξει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προτείναμε μία νέα ευρωπαϊκή διοργάνωση, επειδή το υπάρχον σύστημα δεν λειτουργεί. Η πρότασή μας στοχεύει να επιτρέψει στο άθλημα να εξελιχθεί, ενώ παράλληλα θα φέρει πηγές και σταθερότητα στην ποδοσφαιρική πυραμίδα, βοηθώντας να ξεπεράσουμε τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλη η ποδοσφαιρική κοινότητα, λόγω της πανδημίας.

Παρά την ανακοίνωση αποχώρησης των αγγλικών ομάδων, που έγινε υπό πίεση που ασκήθηκε για να πάρουν αυτή την απόφαση, είμαστε πεπεισμένοι πως η πρόταση μας είναι απόλυτα σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τους κανονισμούς, όπως έχουν επικυρωθεί από απόφαση δικαστηρίου για να προστατεύσει την Super League από ενέργειες τρίτων.

Λόγω των συνθηκών, θα επανεξετάσουμε τα σωστά βήματα για να αναδιαμορφώσουμε το πρότζεκτ, έχοντας πάντα στο μυαλό μας τους στόχους μας να προσφέρουμε στους φιλάθλους την καλύτερη δυνατή εμπειρία, ενώ παράλληλα να προσφέρουμε οικονομικά αλληλεγγύη σε όλη την ποδοσφαιρική κοινότητα».

Όπως σημείωσαν οι Times η Τσέλσι θεωρείται ως η πρώτη ομάδα που έσπασε τη συμφωνία, ενώ η Μάντσεστερ Σίτι αποχαιρέτησε με επισημότητα την ESL. «Η Μάντσεστερ Σίτι επιβεβαιώνει πως έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποχωρήσει από το European Super League», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση των «Πολιτών», ενώ η Άρσεναλ τόνισε: «Ακούσαμε εσάς και την ποδοσφαιρική κοινότητα και ως αποτέλεσμα αποφασίσαμε να αποσύρουμε την παρουσία μας από την προτεινόμενη Super League. Κάναμε ένα λάθος και απολογούμαστε γι’ αυτό».

Η ανακοίνωση της Λίβρπουλ ανέφερε: «Η Λίβερπουλ επιβεβαιώνει ότι η εμπλοκή της σε προτεινόμενα πλάνα για τη δημιουργία της European Super League, έχει πλέον διακοπεί».

Η τοποθέτηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: «Δεν θα συμμετάσχουμε στην European Super League».

Η Τότεναμ σημείωσε: «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι επισήμως, ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για να αποσυρθούμε απ’ το γκρουπ που επεξεργάζεται προτάσεις για την European Super League».

Τέλος ήρθε και η ανακοίνωση της Τσέλσι: «Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, η Τσέλσι επιβεβαιώνει πως έχει ξεκινήσει όλες τις επίσημες διαδικασίες για την αποχώρηση της από το γκρουπ που προχωράει τα πλάνα για την European Super League. Έχοντας συμμετάσχει στο γκρουπ την περασμένη εβδομάδα, είχαμε τον χρόνο να σκεφτούμε το θέμα και να αποφασίσουμε πως η παρουσία μας σε τέτοια πλάνα δεν θα ήταν προς το συμφέρον της ομάδας, των φιλάθλων μας και της ποδοσφαιρικής κοινότητας».

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, ο οποίος μόλις έγινε γνωστή η απόφαση της Σίτι – αρχικά – την «καλωσόρισε» πίσω στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. «Είμαι πανευτυχής που καλωσορίζω πίσω τη Σίτι στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική οικογένεια. Έδειξαν μεγάλη ευφυΐα, ακούγοντας τις φωνές και πάνω από όλα τους οπαδούς της» ήταν τα λόγια του Σλοβένου.

Οι οπαδοί της Τσέλσι πανηγύρισαν για την απόφαση της ομάδας να αποχωρήσει από την European Super League:

 

Οι παίκτες της Λίβερπουλ αντέδρασαν

Εν τω μεταξύ, οι παίκτες του Λίβερπουλ πρόσθεσαν τις φωνές τους στην αυξανόμενη αντίθεση προς την European Super League, με τον αρχηγό της ομάδας Τζόρνταν Χέντερσον και άλλους να μοιράζονται τις ανησυχίες τους στο twitter.

«Δεν μας αρέσει και δεν θέλουμε να συμβεί», τιτίβισε ο Χέντερσον, με πολλούς από τους συμπαίκτες του να δημοσιεύουν το ίδιο μήνυμα. «Αυτή είναι η συλλογική μας θέση. Η δέσμευσή μας σε αυτό το κλαμπ είναι απόλυτη και άνευ όρων. Δεν θα περπατήσετε ποτέ μόνοι». 

Παραιτούνται Ανιέλι, Πέρεθ και Γούντγουορντ

Η διάλυση της Super League φέρνει… απόνερα στους «12» της European Super League. O πρόεδρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και εκλεκτός των ιδιοκτητών, Εντ Γούντγουορντ παραιτήθηκε από τη θέση του, καθώς ανέλαβε την ευθύνη του φιάσκου!

Ο Γούντγουορντ υπέβαλε την παραίτηση του αποχωρώντας από το τιμόνι του συλλόγου στο οποίο βρίσκεται από το 2005.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την παραίτησή του από τον προεδρικό θώκο της Γιουβέντους αναμένεται να ανακοινώσει και ο Αντρέα Ανιέλι, ενώ δεν αποκλείεται κάτι ανάλογο να κάνει και ο Φλορεντίνο Πέρεθ.

Κλείνει συμφωνία 7 δις ευρώ η UEFA

Σύμφωνα με το γαλλικό Radio Monte Carlo (RMC) η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία σχεδιάζει τη δική της οικονομική… αντεπίθεση, έχοντας φτάσει σε συμφωνία με αγγλικό επενδυτικό ταμείο, το οποίο θα χρηματοδοτήσει το νέο Champions League, που θα τεθεί σε ισχύ από τη σεζόν 2024-25.

Η εν λόγω συμφωνία θα αποφέρει στην UEFA κι ακολούθως στις ομάδες, έσοδα 4.5 δις ευρώ σε ετήσια βάση (τουλάχιστον 60% περισσότερα σε σχέση με τα έσοδα προ κορωνοϊού) στην εκκίνηση του πλάνου, ενώ στην πορεία αυτά τα χρήματα θα φτάσουν τα 7 δις ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης