Ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας (CAF), Πατρίς Μοτσέπε, ανακοίνωσε τη δημιουργία της αφρικανικής Super League, με χρηματικά έπαθλα 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το έκανε κατά την έναρξη της 44ης Γενικής Συνέλευσης της CAF στην πόλη Αρούσα, στη Βόρεια Τανζανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα είναι μια νέα διοργάνωση 24 συλλόγων που θα προέρχονται από 16 διαφορετικές χώρες, με μέγιστο τρεις ανά χώρα.

Σύμφωνα με τη CAF, θα φέρει επανάσταση στο αφρικανικό ποδόσφαιρο και θα γίνει η πιο πλούσια διοργάνωση στην ήπειρο, ενώ ο Μοτσέπε δεν είπε αν θα αντικαταστήσει το Champions League της CAF.

Η διοργάνωση πρόκειται να αρχίσει τον Αύγουστο του 2023 και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2024, ενώ θα έχει την υποστήριξη της FIFA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε ενθουσιασμένοι για την αφρικανική Super League και πιστεύουμε ότι θα αλλάξει το πρόσωπο και την ανταγωνιστικότητα της CAF και του αφρικανικού ποδοσφαίρου. Η εκτελεστική επιτροπή της CAF (“EXCO”) έλαβε την απόφαση να ξεκινήσει επίσημα τον Αύγουστο του 2023» είπε ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος της CAF.

«Ανακοινώσαμε στις 3 Ιουλίου 2022 ότι τα συνολικά έπαθλα της CAF Africa Super League θα είναι 100 εκατομμύρια δολάρια, με τον νικητή να λαμβάνει 11,5 εκατομμύρια δολάρια. Σκοπεύουμε να καταβάλουμε σε κάθε ομοσπονδία-μέλος 1 εκατομμύριο δολάρια ετησίως από τα κεφάλαια της αφρικανικής Super League. Σκοπεύουμε επίσης να διαθέσουμε στην CAF 50 εκατομμύρια δολάρια από αυτά τα κεφάλαια για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου νέων και γυναικών και όλων των άλλων διοργανώσεών της, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα είναι ανταγωνιστικές παγκοσμίως» αποκάλυψε ο Μοτσεπέ.

«Η αφρικανική Super League είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα στην Αφρική είναι τα οικονομικά. Η αφρικανική Super League είναι μια από τις πιο συναρπαστικές εξελίξεις στην ιστορία του αφρικανικού ποδοσφαίρου και ο στόχος, όσον αφορά το τι προσπαθούμε να πετύχουμε, είναι πολύ σαφής: να διασφαλίσουμε ότι το αφρικανικό ποδόσφαιρο συλλόγων είναι παγκόσμιας κλάσης και ανταγωνίζεται τους καλύτερους στον κόσμο» πρόσθεσε.

«Κάθε ένας από τους 24 συλλόγους που θα συμμετάσχουν στο αρχικό τουρνουά θα λάβει ετήσια συνεισφορά 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων για την πληρωμή των μετακινήσεων και τις μεταγραφές παικτών» συμπλήρωσε, απευθύνοντας έκκληση στις αφρικανικές κυβερνήσεις να βοηθήσουν στην κατασκευή γηπέδων εγκεκριμένων από την CAF, για να διασφαλίσουν ότι κάθε σύλλογος θα παίζει ποδόσφαιρο στη χώρα του.

Η αφρικανική Super League, για την οποία αξιωματούχοι μιλώντας στο Reuters έλεγαν ότι είναι πιθανό να ονομαστεί African Football League, προκειμένου να αποσυνδεθεί από τα περσινά αποτυχημένα σχέδια της ευρωπαϊκής Super League, αναμένεται να έχει πρώτα μια φάση ομίλων, με τρεις ομίλους των οκτώ συλλόγων, προτού η πλειονότητα των συλλόγων περάσει σε ένα σύστημα playoffs αμερικανικού τύπου, συμπεριλαμβανομένων θέσεων με “wild card”.

Το πρότζεκτ της αφρικανικής Super League προτάθηκε για πρώτη φορά από τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, στις αρχές του 2020.

Πάντως, δεν είναι όλοι… ενθουσιασμένοι με την δημιουργία της. Ο ιδιοκτήτης της Κέιπ Τάουν Σίτι FC, Τζον Κομίτις, την αποκαλεί «σούπερ ανόητη ιδέα» και προειδοποιεί: «Η Super League θα σκοτώσει το αφρικανικό ποδόσφαιρο. Μπορείτε να σβήσετε τα φώτα στα εγχώρια πρωταθλήματα».

Επίσης, η Ένωση παικτών στη Νότια Αφρική, με ανακοίνωσή της αυτή την εβδομάδα, επέκρινε το πρότζεκτ, λέγοντας:

«Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στη Νότια Αφρική και την Αφρική θα μπορούσε να κινδυνεύσει εάν εφαρμοστεί το ψήφισμα για την έναρξη με τη Super League και μπορεί να μην υπάρξει επιστροφή από τα συντρίμμια που μπορεί να δημιουργήσει μια Super League».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης