Του Ανδρέα Αθανασούλη

Στο άκουσμα του ονόματος του Ευγένιου Γκέραρντ οι συστάσεις περιττεύουν. Ο Ολλανδός που απογείωσε τον ΟΦΗ και κέρδισε τον σεβασμό, την εκτίμηση και την αγάπη ολόκληρης της ποδοσφαιρικής Ελλάδας έγραψε το όνομά του με ανεξίτηλα γράμματα στην ιστορία του λαοφιλέστερου αθλήματος της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 2 Ιανουαρίου συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τον θάνατό του, ωστόσο το όνομά του και το έργο του ζει μέσα από τις καλύτερες ποδοσφαιρικές ιστορίες που έχουν να διηγηθούν όσοι τον έζησαν από κοντά. Αυτοί που ακολούθησαν τις οδηγίες του, αυτοί που τον χειροκρότησαν και πολύ περισσότερο αυτοί που τον αντιμετώπισαν ως αντίπαλο μόνο κολακευτικά λόγια έχουν να πουν. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ολλανδός που γεννήθηκε Έγκε και έφυγε από αυτό τον μάταιο κόσμο ως Ευγένιος παρέμεινε στον ΟΦΗ επί 15 συναπτά έτη και έγινε ο μακροβιότερος ξένος προπονητής σε πάγκο ελληνικής ομάδας.

Με στόχο να τιμηθεί η μνήμη του, ιδρύθηκε ο «Αθλητικός Σύλλογος Ευγένιος Γκέραρντ». Η ομάδα του με την επωνυμία του «Μίστερ» θα έχει έδρα την Ελιά Ηρακλείου, εκεί όπου βρισκόταν το σπίτι του Ολλανδού, σήμα το πρόσωπό του και τη χρυσή απόχρωση στα χρώματα που επιλέχθηκαν για να συμβολίζει όχι μόνο το έργο του, αλλά και το ακέραιο του χαρακτήρα του.

Η νεοσύστατη ομάδα θα μπορεί να συμμετάσχει στο άμεσο μέλλον στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Ηρακλείου, ενώ ο σύλλογος θα στελεχωθεί με παιδιά από την ακαδημία GERARDS – PAPADAKIS SOCCER ACADEMY, την οποία ίδρυσαν τον Σεπτέμβριο του 2016 ο Ευγένιος Γκέραρντ με τον γιο του, Μανώλη Παπαδάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μανώλης Παπαδάκης μίλησε στο «zougla.gr» για αυτό το εγχείρημα. Εξήγησε τους λόγους και την ανάγκη να συσταθεί ο Α.Σ. Ευγένιος Γκέραρντ, υπογράμμισε ότι στόχος είναι η εκπαίδευση των παιδιών και η εξέλιξη τους ως χαρακτήρες, ενώ σημείωσε ότι το αγωνιστικό μέρος και ο πρωταθλητισμός έρχεται ως συνέχεια.

Ακούστε όλα όσα είπε για τον Αθλητικό Σύλλογο Ευγένιος Γκέραρντ ο Μανώλης Παπαδάκης:

 

Η ανακοίνωση του νέου συλλόγου:

«Το 1985 ήρθε στην Κρήτη ως προπονητής του ΟΦΗ και παρέμεινε μέχρι και το 2000, αποτελώντας τον μακροβιότερο τεχνικό της ιστορίας, που κάθισε στον πάγκο μιας ομάδας στην Α’ Εθνική κατηγορία!!!

Βασικός πρωτεργάτης για να γραφτεί με “χρυσά” γράμματα η ιστορία του συλλόγου και να γίνει σύνθημα στα χείλη του φίλαθλου κόσμου.

Το όνομα του έγινε συνώνυμο με το Ηράκλειο και όλη την Κρήτη που τόσο πολύ αγαπούσε. Δεν σταμάτησε ποτέ να δείχνει με λόγια και με πράξεις την αγάπη του για το νησί μας. Κρητικός δεν ήταν, είχε όμως τη φιλοξενία στο “αίμα” του και ζούσε την κάθε στιγμή, με περίσσια ευγένεια και τιμιότητα.

Ευγένιος Γκέραρντ, ο άνθρωπος που δε θα ξεχαστεί ποτέ από κανένα φίλαθλο, οποιασδήποτε ομάδας. Το όνομά του θα συνεχίσει να ακούγεται και να υπενθυμίζει στους μεγαλύτερους πόσα προσέφερε στον τόπο, αλλά και να μαθαίνουν οι νεότεροι ποιος ήταν ο άνθρωπος που άνοιξε το δρόμο για να γίνει ακόμα καλύτερο το ποδόσφαιρο μας.

Με μεγάλη συγκίνηση, δέος, αγάπη και σεβασμό στον Ευγένιο Γκέραρντ, ανακοινώνουμε ότι το όραμα που είχε για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, θα συνεχιστεί πλέον μέσα από το σωματείο «Αθλητικός Σύλλογος Ευγένιος Γκέραρντ» το οποίο εδρεύει στην Ελιά Πεδιάδος του Δήμου Χερσονήσου. Η Ελιά ήταν το χωριό που αγάπησε και κατοικούσε τα τελευταία χρόνια και εκεί θα “κατοικεί” για πάντα.

Στο άμεσο μέλλον, η ομάδα «Ευγένιος Γκέραρντ» θα μπορεί να λάβει μέρος, κανονικά στο επίσημο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Ηρακλείου, όπου θα συμμετέχουν παιδιά από την υπάρχουσα ακαδημία GERARDS – PAPADAKIS SOCCER ACADEMY, που έχει ως έδρα το Παγκρήτιο στάδιο και την οποία ίδρυσαν τον Σεπτέμβριο του 2016, ο ίδιος ο Ευγένιος Γκέραρντ με τον Μανώλη Παπαδάκη.

Πλέον, τα παιδιά που ανήκουν στην ακαδημία θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να βρίσκονται στο πρόγραμμα εκπαίδευσης για ακόμα περισσότερα χρόνια και να υπάρχει καλύτερη ροή στη διαδικασία ανάπτυξης.

Με εκτίμηση,

Δ.Σ.

“Αθλητικός Σύλλογος Ευγένιος Γκέραρντ”».

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι

Ο Ευγένιος Γκέραρντ ήταν Ολλανδός προπονητής ποδοσφαίρου. Γεννήθηκε στο Μπρούνσουμ της Ολλανδίας στις 7 Μαΐου του 1940 και φοίτησε στη σχολή προπονητών της Κολωνίας. Είχε δίπλωμα Ψυχολογίας. Απεβίωσε στις 2 Ιανουαρίου 2018 σε ηλικία 77 ετών στο χωριό Ελιά της Κρήτης.

Ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε στην ολλανδική Φορτούνα Σίταρντ. Σταμάτησε το ποδόσφαιρο σε ηλικία 32 ετών. Το 1974 ανέλαβε βοηθός προπονητή της Ρόντα και στον πάγκο αυτής της ομάδας παρέμεινε επί 11 χρόνια. Από το 1985, οπότε και ήρθε στην Ελλάδα, ως το 2000 ήταν προπονητής του ΟΦΗ και έτσι έγινε ο μακροβιότερος ξένος προπονητής σε πάγκο ελληνικής ομάδας.

Με την κρητική ομάδα κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας το 1987 απέναντι στον Ηρακλή (3-1 στα πέναλτι). Το 1993 κατάφερε να πάρει ιστορική πρόκριση για τους 16 του κυπέλλου κυπελλούχων απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης με 2-0.

Το 2000 ανέλαβε τεχνικός σύμβουλος στην ΑΕΚ και το 2001 πήγε στην Κύπρο και στον ΑΠΟΕΛ. Το 2002 ανέλαβε τον Ηρακλή. Στις 23 Φεβρουαρίου 2010 ανέλαβε ως προπονητής στην Παναχαϊκή, απ’ όπου αποχώρησε ύστερα από μόλις δύο μήνες.

Στις 20 Νοεμβρίου 2017 τιμήθηκε από τον ΟΦΗ με ένα αγώνα μεταξύ των παιδιών Γκέραρντ και των φίλων Γκέραρντ.

O Ευγένιος Γκέραρντ απεβίωσε στις 2 Ιανουαρίου 2018 στον αγαπημένο του τόπο την Ελιά Ηρακλείου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης