Η αναμέτρηση Μπενφίκα-ΑΕΚ στο «Ντα Λουζ» (22.00, COSMOTE SPORT 2 HD) μπορεί να μην έχει βαθμολογικό ενδιαφέρον, καθώς οι Πορτογάλοι είναι οριστικά τρίτοι και η «Ένωση» έχει μείνει εκτός συνέχειας, ωστόσο και οι δύο αντίπαλοι αποζητούν το θετικό αποτέλεσμα για διαφορετικούς λόγους.

Οι γηπεδούχοι χρειάζονται αποκλειστικά τη νίκη για να έχουν -θεωρητικά- ευνοϊκότερη κλήρωση στο Europa League, ενώ την ΑΕΚ «βολεύει» και η ισοπαλία για λόγους… ψυχολογικούς. Υπάρχει όμως κι ο κοινός παρονομαστής που έχει το χρώμα του χρήματος. Η νίκη δίνει 2.700.000, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, ενώ στα 900.000 ευρώ είναι το bonus της UEFA για την ισοπαλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στην πρωταθλήτρια Ελλάδας, o λόγος που χρειάζεται τουλάχιστον έναν βαθμό είναι πολύ σημαντικός. Πάντα οι ελληνικές ομάδες κατάφερναν το «μίνιμουμ» σε ομίλους του Champions League. Στην περσινή σεζόν ο Ολυμπιακός πήρε μία ισοπαλία, που ήταν και η χαμηλότερη συγκομιδή για εκπρόσωπο της Ελλάδας, ενώ στο «μηδέν» δεν έχει μείνει καμία ομάδα. Η ΑΕΚ, λοιπόν, θα προσπαθήσει να αποφύγει την ένταξή της στη λίστα των ομάδων που δεν κατάφεραν να πάρουν βαθμό σε όμιλο.

Το απόλυτο αρνητικό ρεκόρ στα χρονικά της διοργάνωσης κατέχουν η Ντιναμό Ζάγκρεμπ του 2016 (0-15) και η Μακάμπι Χάιφα του 2010 (0-8). Ούτε βαθμό πήραν, ούτε γκολ πέτυχαν! Από πλευράς διαφοράς τερμάτων, όμως, την αρνητική πρωτιά κατέχει η Ντιναμό Ζάγκρεμπ του 2011 (δύο παρουσίες οι Κροάτες σ’ αυτήν τη «μαύρη λίστα») με 3-22 τέρματα.

Η Μπενφίκα είναι αυτήν τη στιγμή η χειρότερη τρίτη των ομίλων, καθώς έχει τέσσερις βαθμούς, όσους η Βικτόρια Πλζεν και η Γαλατάσαραϊ. Στην κλήρωση των «32» του Europa League, οι τέσσερις καλύτερες τρίτες του Champions League θα πλαισιώσουν τους 12 νικητές των ομίλων του Europa για το γκρουπ των 16 «ισχυρών». Η Μπενφίκα πρέπει να φτάσει οπωσδήποτε τους 7 βαθμούς, απλώς και μόνο για να ελπίζει, καθώς πριν από τις αναμετρήσεις της τελευταίας αγωνιστικής η κατάταξη των τρίτων έχει ως εξής: Ίντερ 7, Λίβερπουλ 6, Μπριζ 5, Σαχτάρ Ντόνετσκ 5, Βαλένθια 5, Γαλατάσαραϊ 4, Μπενφίκα 4, Πλζεν 4. Οι Πορτογάλοι έχουν πολύ κακό συντελεστή τερμάτων (5-11), που σημαίνει ότι οι 5 βαθμοί δεν θα τους είναι αρκετοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης