Συμπληρώθηκαν 22 χρόνια από τη ημέρα που η ΑΕΚ έστειλε ένα παγκόσμιο μήνυμα ειρήνης.

Ήταν Μεγάλη Τετάρτη 7 Απριλίου 1999, όταν η Ένωση αψήφησε τον πόλεμο και ταξίδεψε στο Βελιγράδι που βομβαρδιζόταν από το ΝΑΤΟ, για να παίξει φιλικό παιχνίδι με την Παρτιζάν και να φωνάξει «Όχι στον πόλεμο!».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εμπνευστής εκείνης της ιδέας ήταν ο Δημήτρης Μελισσανίδης και, με τη σύμφωνη γνώμη του ποδοσφαιρικού τμήματος, η ΑΕΚ πραγματοποίησε ένα ταξίδι γεμάτο κινδύνους.

Όσος φόβος όμως κι αν υπήρχε, τα πέντε πούλμαν της ελληνικής αποστολής, που ταξίδεψε μέσω Βουδαπέστης, ήταν γεμάτα! Μέσα σε αυτά βρίσκονταν το ποδοσφαιρικό τμήμα, φίλαθλοι, συνοδοί και δημοσιογράφοι, αλλά και εξέχουσες προσωπικότητες εκτός ποδοσφαίρου, όπως ο Μανώλης Γλέζος.

Η αποστολή της ΑΕΚ έφτασε στην πρωτεύουσα της Σερβίας εν μέσω συγκινητικών εκδηλώσεων από τους Σέρβους που πρόσφεραν στους Έλληνες ψωμί και αλάτι, σύμβολο της σερβικής φιλοξενίας. Οι Σέρβοι ακόμα θυμούνται εκείνη την ημέρα. Πώς να την ξεχάσουν άλλωστε… Στο βομβαρδισμένο Νόβισαντ ανέμιζαν μαζί ελληνικές και σερβικές σημαίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων

Η κιτρινόμαυρη αποστολή έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς. Το παιχνίδι ουσιαστικά είχε πάρει μορφή αντιπολεμικού συλλαλητηρίου και διεξήχθη μπροστά σε σχεδόν 15.000 φιλάθλους.

Πάντως είχαν πουληθεί και τα 40.000 εισιτήρια που είχαν τεθεί στην κυκλοφορία, αλλά πολύς κόσμος δεν κατάφερε να δώσει το παρών κυρίως λόγω καυσίμων, καθώς υπήρχαν τεράστιες ελλείψεις εκείνες τις μέρες και οι μεταφορές ήταν από δύσκολες έως αδύνατες.

Οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων μπήκαν μαζί στο γήπεδο κρατώντας ένα πανό που έγραφε «NATO stop the war, stop the bombing».

 Η είσοδος των ομάδων στο γήπεδο, κρατώντας πανό που έγραφε: «NΑΤΟ stop the war. Stop the bombing»

Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε στο 68΄ καθώς οι Γιουγκοσλάβοι φίλαθλοι εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο με ελληνικές και σερβικές σημαίες και φωνάζοντας «Ελλάς, Ελλάς, ΑΕΚ, ΑΕΚ». Οι παίκτες του Δικεφάλου πνίγηκαν στις αγκαλιές του κόσμου και οι στιγμές ήταν εξαιρετικά συγκινητικές και φυσικά έκαναν τον γύρο του κόσμου.
 Οι οπαδοί της Παρτιζάν μπήκαν στο γήπεδο και αγκάλιασαν τους παίκτες των δύο ομάδων

Για την ιστορία το ματς έληξε 1-1, με σκόρερ τους Κέζμαν (13΄) και Ζουμπούλη (26΄). Στο ημίχρονο η ελληνική αντιπροσωπεία φύτεψε συμβολικά μια ελιά από την Αρχαία Ολυμπία στο κέντρο του γηπέδου, ενώ οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ στα αποδυτήρια έδωσαν κόκκινα αυγά, τσουρέκια και λαμπάδες στους συναδέλφους τους.

Αμέσως μετά, η ελληνική αποστολή μπήκε στα πούλμαν για να προλάβει να περάσει τα σερβοουγγρικά σύνορα πριν νυχτώσει. Την ίδια ώρα οι ντόπιοι προετοιμάζονταν για μια ακόμα νύχτα στα καταφύγια, αφού οι βομβαρδισμοί άρχιζαν όταν έπεφτε το σκοτάδι… Η ΑΕΚ ήταν η μοναδική ομάδα που αψήφησε τις βόμβες και τον θάνατο, και με εκείνη την επιλογή της, στις 7 Απριλίου του 1999, κέρδισε την αιώνια εκτίμηση του αδερφού σερβικού λαού.
 

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΠΑΡΤΙΖΑΝ (Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς): Νταμιάνοβιτς, Κράσοβιτς, Σάβιτς, Σανόγεβιτς, Στογιάνοβιτς, Βούκοβιτς, Ίλιτς, Ίβιτς, Μπιέκοβιτς, Τόμιτς, Κέζμαν.

ΑΕΚ (Όλεγκ Μπλαχίν): Ατματσίδης (29΄ Μιχαηλίδης – 40΄ Κουρκούνας), Κοπιτσής (40΄ Κωστένογλου), Μπαμπούνσκι, Μιλοβάνοβιτς (42΄ Καψής), Τσέκολι (45΄ Ζήκος), Κατσαβός, Σαβέβσκι (32΄ Κασάπης), Μαλαδένης, Καλιτζάκης, Ζουμπούλης, Νικολαΐδης.

Πηγή:pontos-news.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης