Αναδρομή στα παιχνίδια του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό έκανε η επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ ΑΕΚ, ενόψει του αγώνα της Τετάρτης (11/3, 19:00). Η ιστοσελίδα της Ένωσης αναφέρει:

«Η αυριανή μεγάλη ρεβάνς των προημιτελικών του Κυπέλλου ανάμεσα στην ΑΕΚ και στον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ ξυπνάει έντονες μνήμες. Είναι πολλές οι περιπτώσεις από το 1950 και μετά που οι ερυθρόλευκοι έχουν επισκεφθεί τις εκάστοτε έδρες της ΑΕΚ για αγώνες Κυπέλλου και τις περισσότερες φορές η γηπεδούχος έπαιρνε νίκες και προκρίσεις που έμειναν στην ιστορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κορυφαία στιγμή ήταν το 6-1 στον ημιτελικό του 1978, όταν η καλύτερη ΑΕΚ όλων των εποχών «ισοπέδωσε» τον Ολυμπιακό στο δρόμο για το νταμπλ. Εκείνο το απόγευμα στη Νέα Φιλαδέλφεια, με τα τρία γκολ του Θωμά Μαύρου και άλλα τρία από τους Μπάγεβιτς, Τάσο και Νικολούδη, είναι η μεγαλύτερη νίκη επί του Ολυμπιακού.

Ο πρώτος αγώνας Κυπέλλου με τυπικά γηπεδούχο την ΑΕΚ και φιλοξενούμενο τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ήταν ο προημιτελικός του 1948. Νικήτρια η ΑΕΚ με 1-0, με σκόρερ τον Κλεάνθη Μαρόπουλο και ήρωα τον τερματοφύλακα Μιχάλη Δελαβίνια. Δύο χρόνια μετά, το 1950, νέα νίκη της ΑΕΚ. Αυτή τη φορά πολύ πιο άνετη, με σκορ 2-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Στις δεκαετίες 50’ και ’60 ο Ολυμπιακός είχε την υπεροχή, αν και μόνο μια φορά, το 1957, πήρε πρόκριση στην έδρα της ΑΕΚ. Ακόμα και η νίκη του με 3-2 απέναντι σε μια πολύ ανώτερη αντίπαλο στον ημιτελικό του 1976, οφειλόταν στα «εγκλήματα» των παικτών της γηπεδούχου όταν το σκορ ακόμα ήταν 2-1, πριν το καταστροφικό τελευταίο δεκάλεπτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά το 6-1 του 1978, ο Ολυμπιακός επέστρεψε στη Νέα Φιλαδέλφεια στον πρώτο ημιτελικό του 1983. Προηγήθηκε με οφσάιντ γκολ του Νίκου Αναστόπουλου, όμως ο Θωμάς Μαύρος απάντησε με δύο γκολ. Και ένα ακόμα στη ρεβάνς του Σταδίου Καραϊσκάκη.

Το 1988 ο Ολυμπιακός νίκησε με 3-1 και προκρίθηκε, αλλά μιλάμε για ένα ματς που πέρασε στην ιστορία για το βρώμικο παρασκήνιό του. Το 1993 η ΑΕΚ νίκησε 3-2 στην παράταση του επαναληπτικού ημιτελικού αλλά της κόστισε η ήττα με 1-0 στο Καραϊσκάκη, όμως τα επόμενα χρόνια ήταν χρόνια θριάμβων.

Το 1996 η ΑΕΚ νίκησε στο ΟΑΚΑ με 3-1 τον τυπικά γηπεδούχο Ολυμπιακό και προκρίθηκε με το 1-1 της Νέας Φιλαδέλφειας. Στα ημιτελικά του 1997 η «Ενωση» νίκησε με 2-1, παίζοντας με εννέα παίκτες λόγω των αποβολών των Μιχάλη Βλάχου και Ντανιέλ Μπατίστα, ενώ νίκησε 1-0 στο Καραϊσκάκη με το γκολ του Νικολαϊδη και με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Μανωλά.

Το 2000 νέος θρίαμβος, στα προημιτελικά αυτή τη φορά. Μετά το 1-1 στο ΟΑΚΑ, η Νέα Φιλαδέλφεια «έκαψε» τον Ολυμπιακό με σκορ 3-0. Ακολούθησαν κάποιες εκτός έδρας επιτυχίες του Ολυμπιακού, αλλά ήταν όλες… ειδικών συνθηκών: το 2001 πήρε το ματς με 0-2 στα χαρτιά κατόπιν διακοπής λόγω επεισοδίων μετά την άθλια διαιτησία Ποντίκη και το 2005 νίκησε με 1-0, αλλά τον γλίτωσαν πέντε φορές τα δοκάρια!

Το 2002, το 2006 και το 2009 οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες σε τελικούς Κυπέλλου, γι’ αυτό και η τελευταία μεταξύ τους διπλή αναμέτρηση ήταν αυτή του 2005. Δέκα χρόνια μετά, η ΑΕΚ περιμένει και πάλι τον Ολυμπιακό, με στόχο να συνεχίσει την καλή παράδοση που έχει εντός έδρας στα ματς Κυπέλλου με τον συγκεκριμένο αντίπαλο. Την περιμένουμε με λαχτάρα και αγωνία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης