Ο προπονητής της ΑΕΚ, Μιγκέλ Καρντόσο αξιοποίησε την ευκαιρία να αποσαφηνίσει τις δηλώσεις της προηγούμενης εβδομάδας, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου για το ματς με την Τραμπζονσπόρ.

Ο Πορτογάλος τεχνικός είχε αναφερθεί στην «ενότητα» μετά την μετριότατη εμφάνιση εναντίον της Κραϊόβα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, σήμερα πήρε την πρωτοβουλία, πριν απαντήσει σε ερωτήσεις για το αυριανό (22/8) ματς, να αναλύσει εκείνη τη δήλωση.

Συγκεκριμένα είπε:

«Μετά τον τελευταίο αγώνα ακούστηκαν πολλά και γράφτηκαν πολλά. Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα σχετικά με όσα είπα μετά τον αγώνα, γιατί ίσως να μην έγιναν αντιληπτά από όλους. Κι αυτό είναι ένα μήνυμα που αφορά και τα επόμενα ευρωπαϊκά, αλλά και έως το τέλος της σεζόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την ημέρα της παρουσίασής μου είχα πει ότι έχουμε ένα ενδιαφέρον γκρουπ παικτών, αλλά όχι τους καλύτερους στον κόσμο. Είχα αναφερθεί στην ενότητα. Πρέπει να έχουμε μια ομάδα παικτών που να βελτιώνεται διαρκώς έτσι ώστε να φτάσουμε στο μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η σεζόν θα είναι δύσκολη – ήδη είναι – και μόνο μια συμπαγής ομάδα μπορεί να παλέψει για να κατακτήσουμε τους στόχους μας.

Αυτό δεν αποτελεί κριτική για την κατάσταση στα αποδυτήρια, αλλά κάτι εντελώς διαφορετικό. Είναι φυσιολογικό μετά από δύο μήνες και πολλές αλλαγές, οι παίκτες ακόμα να γνωρίζονται μεταξύ τους. Όταν είπα λοιπόν ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι, εννοούσα και μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Δίπλα μου είναι ο Βασίλης (Μπάρκας) να σας επιβεβαιώσει ότι αυτό το μήνυμα αναφέρω καθημερινά στους παίκτες μου στις προπονήσεις.

Όταν εγώ κοιτάω μέσα στα αποδυτήρια, δεν βλέπω Έλληνες, Σέρβους και Πορτογάλους, αλλά την καθημερινή τους προσπάθεια. Αυτό που έχουμε στο μυαλό μας είναι η αξιολόγηση και η στρατηγική προετοιμασία. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο… Δεν υπάρχουν διακρίσεις στα αποδυτήρια.

Αλλοι παίκτες θα είναι σημαντικοί σε μια συγκεκριμένη περίοδο, άλλοι να μην είναι τόσο. Ποιος περίμενε ότι ο Σβάρνας θα είναι βασικός στην αρχή της περιόδου; Και τα πηγαίνει καλά. Αυτό όμως συνέβη λόγω συγκυριών. Ο Τσιγκρίνσκι είναι τραυματίας, ο Οικονόμου δε νιώθει άνετα ως αριστερό στόπερ κι έτσι εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία».

Για την αλλαγή του Λιβάγια

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέλυσε διεξοδικά την απόφασή του να αντικαταστήσει τον Λιβάγια: «Δεν συνηθίζω να μιλάω για τους προηγούμενους αγώνες, αλλά θα κάνω μια εξαίρεση. Θα σας πω λοιπόν τι συνέβη. Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε με τον Νέναντ (Κρίστιτσιτς) για να του δώσουμε λεπτά συμμετοχής. Θέλουμε όλοι οι παίκτες να είναι έτοιμοι, άρα να περιμένετε πολλές αλλαγές στο μέλλον. Ξέραμε ότι ο Νέναντ θα χρειαστεί αλλαγή.

Το ίδιο ακριβώς ήθελα να κάνω και με τον Νέλσον (Ολιβέιρα). Ανάμεσα σ’ αυτούς τους δύο υπάρχουν τρεις θέσεις, τις οποίες διεκδικούν τέσσερις παίκτες: Μάνταλος, Ζεράλντες, Λιβάγια, Βέρντε. Για τους δύο, τον Μάνταλο και τον Ζεράλντες, ήμουν βέβαιος ότι έπρεπε να αρχίσουν και να τελειώσουν το ματς, γιατί ήταν πιο έτοιμοι από τους υπόλοιπους. Ανάμεσα στους Λιβάγια και Βέρντε, επέλεξα τον πρώτο αφού προερχόταν από εξαιρετική εμφάνιση στη Ρουμανία.

Στο β΄ ημίχρονο ήταν ξεκάθαρο ότι έπρεπε να βγει ο Νέναντ και να αφήσω άλλη μία αλλαγή για το τέλος. Άρα μου έμενε μία αλλαγή. Επέλεξα να βγάλω τον Μάρκο και όχι τον Νέλσον, γιατί ήταν ξεκάθαρο ότι εκείνη τη στιγμή υποφέραμε και χρειαζόμασταν περισσότερα τρεξίματα. Αρα δεν βγάλαμε τον σέντερ φορ (Ολιβέιρα) που δεν χρειάζεται πολλά τρεξίματα. Μπήκε ο Βέρντε, πέρασε στο κέντρο ο Ζεράλντες και όσον αφορά τη φυσική κατάσταση φάνηκε ότι δεν κάναμε λάθος, αφού ο Μάνταλος και ο Ζεράλντες έτρεξαν πάρα πολύ».

Αναφορικά με τα play off του Europa League και το γεγονός ότι στην Τραπεζούντα η ΑΕΚ θα αγωνιστεί σε μια «καυτή» έδρα, είπε: «Γνωρίζω πολύ καλά την ατμόσφαιρα που υπάρχει στα τουρκικά γήπεδα. Πριν από τρία χρόνια με τη Σαχτάρ παίξαμε δύο προκριματικούς εκεί, ευτυχώς με επιτυχία.

Πιστέψτε με, όμως, όταν παίζουμε εκτός έδρας και δεν ακούω αποδοκιμασίες και φωνές από τον κόσμο, σημαίνει ότι δεν παίζουμε καλά! Αρα περιμένω ότι η ομάδα μας θα αναγκάζει τους Τούρκους φιλάθλους να μας… σφυρίζει, γιατί αυτό θα σημαίνει ότι παίζουμε καλά. Δεν μου αρέσουν οι άδειες κερκίδες, άρα είναι σίγουρο ότι θα μας αρέσει η ατμόσφαιρα στην Τουρκία. Εχουμε έμπειρους παίκτες που δεν θα τους επηρεάσει».

Για τον βαθμό ετοιμότητας της ΑΕΚ, δήλωσε: «Εάν μπορούμε να προκριθούμε παίζοντας άσχημα, δεν με ενοχλεί! Δεν είναι αυτό που θέλω, αλλά σε τέτοιους αγώνες το αποτέλεσμα είναι σημαντικό. Αντιμετωπίζουμε με σεβασμό ένα δυνατό κλαμπ από ένα πολύ δυνατό πρωτάθλημα, με απίστευτο οικονομικό υπόβαθρο. Πρόσφατα μάθαμε ότι παίρνει τον Στάριτζ.

Έχω πολλά παραδείγματα από ομάδες που ξεπέρασαν τους εαυτούς τους, όπως τη Μπράγκα το 2011 όταν ήμουν βοηθός προπονητή. Φτάσαμε στον τελικό αποκλείοντας μεγάλες ομάδες και χάσαμε από την Πόρτο. Η καλύτερη ομάδα θα κερδίσει. Αν έχουμε ομαδικό πνεύμα για 180 λεπτά, θα προκριθούμε. Θα πρέπει να παίξουμε στα όριά μας, να μειώσουμε τα ατομικά λάθη και μαζί να είμαστε πιο δυνατοί από τον αντίπαλο.

Υπάρχει αισιοδοξία από όλους και πίστη στο πλάνο της ομάδας. Θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τους αντιπάλους, να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που είναι σίγουρο ότι θα έχουμε και στα δύο ματς. Αλλά θα πρέπει να είμαστε σε καλή μέρα και στα δύο ματς. Δεν περιμένω ότι κάτι θα μας έρθει εύκολα, αλλά περιμένω ότι θα είμαστε τακτικά σωστοί. Αν είμαστε σε αυτό το επίπεδο, όλα μπορούν να συμβούν».

Μπάρκας: «Αν μείνουμε πιστοί στο πλάνο του προπονητή μας όλα θα πάνε καλά»

Τους παίκτες εκπροσώπησε ο Βασίλης Μπάρκας, ο οποίος δήλωσε: «Ηταν ένα κακό ημίχρονο εναντίον της Κραϊόβα. Είχαμε το αποτέλεσμα και δεν παίξαμε τη μπάλα που μπορούμε, αλλά κρατάμε το γεγονός ότι προκριθήκαμε. Σίγουρα θα υπάρξουν και τέτοια παιχνίδια, το αφήσαμε πίσω και κοιτάμε το επόμενο.

Δε νιώθω κάποια ιδιαίτερη πίεση που ξεκινάει η ανάπτυξη της ομάδας από τον τερματοφύλακα. Ισα ίσα είναι κάτι που μου αρέσει. Σίγουρα θα γίνουν και λάθη, αλλά λάθη δεν κάνει μόνο όποιος δεν προσπαθεί.

Δεν περιμέναμε ότι θα βρούμε σε τέτοια κατάσταση τον αγωνιστικό χώρο. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε φιλοσοφία μέσα στον αγώνα, θα παίξουμε με το πλάνο που έχουμε. Αν μείνουμε πιστοί σε αυτά που μας ζητάει ο προπονητής, νομίζω όλα θα πάνε καλά».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης