Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη η εκδίκαση της έφεσης που κατέθεσε στην δευτεροβάθμια επιτροπή της ΕΠΟ η ΠΑΕ ΑΕΚ αναφορικά με την ποινή που της επιβλήθηκε (το -3 και τα δυο ματς κεκλεισμένων των θυρών) για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.
Όπως αναμενόταν η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ, που εκπροσωπήθηκε από τον Μηνά Λυσάνδρου και την Έλλη Ρίζου, αξίωσε από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ την εξαφάνιση της πρωτόδικης και άδικης, όπως τη χαρακτήρισαν ποινής, ενώ υπήρξε έντονη αντίδραση σε βίντεο που προσκόμισε στην εκδίκαση της υπόθεσης η Αστυνομία.
Ο κ. Λυσάνδρου μιλώντας τελευταίος τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Υπάρχει μια ιδιομορφία. Το ΟΑΚΑ είναι διαφορετικό από οποιοδήποτε γήπεδο. Η έννοια του εν γένει χώρου του γηπέδου, αναφέρεται σε χώρο για στάθμευση ή εμπορική εκμετάλλευση.
Η εφαρμογή του άνευ κριτηρίου σε χώρους τεράστιους όπως το ΟΑΚΑ, δεν μπορεί να γίνει. Το μεγάλο μειονέκτημα που έχει η ΑΕΚ είναι αυτή η ιδιομορφία. Από τη γνώση που έχουμε και από τις εκθέσεις, δεν συνομολογούμε. Κι αυτό διότι δεν ξέρουμε αν έγιναν τα επεισόδια σε χώρο πέραν του προελέγχου. Υπάρχει ξεκάθαρος διαχωρισμός για τη ρίψη αντικειμένων και τη βιαιοπραγία».
Από την πλευρά της η δικηγόρος της ΑΕΚ Έλλη Ρίζου επισήμανε: «Όταν επιλέγουμε ό,τι επιβαρυντικό υπάρχει, παραβλέποντας τα ευμενή στοιχεία, έχουμε μια άδικη δίκη. Η έκθεση των 3 παρατηρητών αναφέρει τα ότι τα επεισόδια έγιναν εκτός σταδίου. Η απόφαση ανατρέχει στην έκθεση της αστυνομίας. Αυτή γράφει πως πετούσαν αντικείμενα στην αστυνομία στον περιβάλλοντα χώρο. Άγνωστοι πετούσαν αντικείμενα από απόσταση και δεν γράφει πουθενά πως ήταν εντός του περιβάλλοντος χώρου».
Εν συνεχεία υπογράμμισε: «Ποιοι έκαναν τα επεισόδια; Η έκθεση των παρατηρητών λέει “άγνωστοι”. Επίσης γράφει πως οι υπεύθυνοι της ΑΕΚ μετέφεραν τον κόσμο με ασφάλεια από τη μια κερκίδα στην άλλη και δεν λαμβάνεται από κανέναν στα σοβαρά και σαν στοιχείο! Τι ειναι βιαιοπραγία κατά τον αθλητικό νόμο;
Είναι σαφές, πως ο αθλητικός νόμος ξεχωρίζει τη βιαιοπραγία με σωματική επαφή και με ρίψη αντικειμένων. Εδώ, είχαμε ξεκάθαρο το δεύτερο. Το παράπονο μας είναι πως όταν υπάρχει κενό ή ασάφεια, αυτό δεν θα πρέπει να πηγαίνει εις βάρος μιας ομάδας. Δεν μπορεί να υπάρχει αδίκημα χωρίς νόμο. Στα επεισόδια δεν υπήρξε ούτε τραυματισμός, ούτε σύλληψη, ούτε φθορά και δεν επηρέασαν την εξέλιξη του ματς. Επίσης, ήταν μικρής διάρκειας».
Στη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης η αστυνομία προσκόμισε βίντεο από τη στιγμή των επεισοδίων και τότε υπήρξε αντίδραση από την πλευρά της ΑΕΚ. Πιο συγκεκριμένα τόνισαν πως «είναι απαράδεκτο το γεγονός πως εμφανίστηκε μόνο στην έφεση» και συμπλήρωσαν ότι «το βίντεο δεν έχει κάτι περισσότερο από όσα αναφέρει η έκθεση. Στην ΑΕΚ όμως, τόνισαν πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τη στιγμή που εμφανίστηκε τώρα στην εκδίκαση της έφεσης.
Εννοείται πως η ΑΕΚ έχει ετοιμάσει και υπόμνημα ενώ υποστηρίχθηκε από τους ανθρώπους της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ ότι στην κύρια εκδίκαση υπάρχει ξεκάθαρη διάκριση ανάμεσα στη ρίψη αντικειμένων και εκρηκτικών μηχανισμών με τη βιαιοπραγία, ενώ έγινε επίσης ξεκάθαρο ότι δεν υπήρξε η παραμικρή φθορά στο ΟΑΚΑ βάσει και της καθιερωμένης αποκατάστασης που πρέπει να γίνει μετά από κάθε ματς της ΑΕΚ όταν παραδίδει το γήπεδο πίσω.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ δεν αναμένεται για απόψε.
Αν γίνει κάτι τέτοιο θα συνιστά τεράστια έκπληξη, από τη στιγμή που για πρώτη φορά στα χρονικά πρωτόδικα η απόφαση βγήκε σε διάστημα λίγων λεπτών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης