Η πρώτη… εμπειρία της Γαλλίας με μια πρώην αποικία, σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου τελείωσε άσχημα όταν, ως παγκόσμια πρωταθλήτρια, έπαιξε με την Σενεγάλη στο εναρκτήριο παιχνίδι του τουρνουά του 2002 και γνώρισε την ήττα με 1-0, που στη συνέχεια την οδήγησε στην έξοδο από τη διοργάνωση από τον πρώτο γύρο.

Οι προσδοκίες για την συνάντηση με την Τυνησία στο «Education City Stadium», στο τελευταίο παιχνίδι του ομίλου στο Κατάρ είναι πολύ διαφορετικές, με την γαλλική εθνική ομάδα να έχει εξασφαλίσει ήδη την πρόκριση στους «16».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως σίγουρα θα είναι μία ιδιαίτερη συνάντηση εξαιτίας και των αποικιακών «δεσμών» μεταξύ των χωρών. Δέκα παίκτες από την ομάδα της Τυνησίας σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι γαλλικής καταγωγής, μερικοί από τους οποίους ήταν διεθνείς με τις μικρές ομάδες της Γαλλίας πριν αλλάξουν εθνική ομάδα.

Άλλοι δύο έχουν ζήσει στη Γαλλία από νεαρή ηλικία και έχουν επίσης δύο υπηκοότητες. Ο έμπειρος Τυνήσιος επιθετικός Γουαμπί Καζρί γεννήθηκε στο γαλλικό νησί της Κορσικής και αγωνίζεται στη Ligue 1 με τη Μονπελιέ.

«Ήθελα να είμαι στον όμιλο της Γαλλίας πριν από την κλήρωση. Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα», είπε σήμερα στους δημοσιογράφους. «Προσπαθώ να εκπροσωπώ την Τυνησία στη Γαλλία κάθε Σαββατοκύριακο με καλή απόδοση και μου αρέσει να εκπροσωπώ και την Κορσική, γιατί γεννήθηκα εκεί. Φέρω πολλές σημαίες στους ώμους μου, είναι ωραίο. Είμαι 100% Τυνήσιος, 100% Γάλλος και 100% Κορσικανός. Δεν ντρέπομαι γι’ αυτό», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν περίπου 700.000 Τυνήσιοι που ζουν στη Γαλλία και το φιλικό της Τυνησίας το 2008 με τη Γαλλία στο Παρίσι παρακολούθησαν πολλοί από αυτούς που σφύριξαν όταν έπαιζε ο γαλλικός ύμνος και κορόιδευαν κάθε άγγιγμα της μπάλας από τον παίκτη της Γαλλίας Χατέμ Μπεν Αρφά, ο οποίος είναι Τυνησιακής καταγωγής.

Αυτό οδήγησε σε μια οργισμένη αντίδραση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος απαίτησε από τη γαλλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου να μην υπάρχουν άλλοι αγώνες επί γαλλικού εδάφους εναντίον των εθνικών ομάδων πρώην αποικιών από τη βόρεια Αφρική.

Η κυβέρνηση επέμεινε επίσης ότι τα μελλοντικά παιχνίδια πρέπει να σταματήσουν εάν ο εθνικός ύμνος αποδοκιμαστεί. «Είναι προσβλητικό για τη Γαλλία, είναι προσβλητικό για τους παίκτες της γαλλικής ομάδας, δεν πρέπει να γίνει ανεκτό», δήλωσε ο τότε πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν.

Η ομάδα της Τυνησίας σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο επωφελήθηκε από την παθιασμένη υποστήριξη Τυνήσιων που ζουν στο Κατάρ και αναμένεται να υποδεχθούν ανάλογα τους Γάλλους, σε έναν αγώνα, τον οποίο οι Βορειοαφρικανοί πρέπει να κερδίσουν για να αποφύγουν τον αποκλεισμό.  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης