Οι αποκλεισμοί του Μεξικού και της Ιαπωνίας άφησαν μόνο εκπροσώπους του… προηγμένου ποδοσφαιρικά κόσμου στα προημιτελικά του Μουντιάλ. Ο,τι και αν συμβεί στους σημερινούς αγώνες της φάσης των «16», η τελική οκτάδα θα απαρτίζεται αποκλειστικά από ομάδες προερχόμενες από την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική, δηλαδή τις δύο συνομοσπονδίες που έχουν μονοπωλήσει τους τίτλους, αλλά και τις συμμετοχές στους τελικούς των προηγούμενων Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Οι προσπάθειες των εθνικών ομάδων από τον υπόλοιπο κόσμο σταμάτησαν πρόωρα, κάτι που είχε συμβεί και το 2006, στο Μουντιάλ της Γερμανίας. Το 2010 στη Νότια Αφρική, η Γκάνα είχε φτάσει ως τα προημιτελικά, όπως και το 2014 η Κόστα Ρίκα, «σπάζοντας» την παντοκρατορία Ευρωπαίων και Νοτιοαμερικάνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το 1986, όταν το Παγκόσμιο Κύπελλο άρχισε να διεξάγεται με την τωρινή μορφή νοκ άουτ αγώνων, υπήρξαν συνολικά τρεις φορές που στην οκτάδα έφτασαν μόνο ομάδες από την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική (1994, 1998 και 2006). Το 1986 οι οικοδεσπότες Μεξικανοί και το 1990 το Καμερούν έφτασαν στα προημιτελικά, ενώ το πλέον αντιπροσωπευτικό Μουντιάλ ήταν εκείνο του 2002, όπου στους «8» μετείχαν τέσσερις ευρωπαϊκές ομάδες, η Βραζιλία από τη Νότια Αμερική (η οποία κατέκτησε και το τρόπαιο), η συνδιοργανώτρια Νότια Κορέα από την Ασία, η οποία μάλιστα έφτασε στα ημιτελικά, οι ΗΠΑ από την CONCACAF και η Σενεγάλη από την Αφρική.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης