Έπειτα από 15 ημέρες και 48 παιχνίδια, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των ομίλων του Μουντιάλ 2018, με 16 εισιτήρια να βρίσκουν κατόχους για τα νοκ άουτ ματς της κορυφαίας διοργάνωσης.
Άξιο αναφοράς είναι ότι από τις 16 ομάδες οι 10 που συνεχίζουν είναι από την Ευρώπη, καθώς μόλις τέσσερις από την ήπειρο αποκλείστηκανΣτην πρώτη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου καταγράφηκαν ενδιαφέροντα ρεκόρ, μπήκαν αρκετά γκολ, ενώ -ως είθισται- δεν έλειψαν και οι εκπλήξεις που αποτέλεσαν το… αλατοπίπερο στη γιορτή του ποδοσφαίρου.

Άξιο αναφοράς είναι ότι από τις 16 ομάδες οι 10 που συνεχίζουν είναι από την Ευρώπη, καθώς μόλις τέσσερις από την ήπειρο αποκλείστηκαν. Στους «16» πέρασαν τέσσερις από τις πέντε της Νότιας Αμερικής, μία από τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική και μία από την Ασία. Όλες οι ομάδες που συμμετείχαν από την Αφρική αποκλείστηκαν.

Στη μάχη των χορηγών, η Adidas που ξεκίνησε με 12 ομάδες, αλλά συνεχίζει με οκτώ (Ρωσία, Ισπανία, Αργεντινή, Μεξικό, Σουηδία, Βέλγιο, Κολομβία, Ιαπωνία), η Nike από τις 10 ομάδες που είχε στην αρχή στους «16» πάει με πέντε (Πορτογαλία, Γαλλία, Κροατία, Βραζιλία, Αγγλία), δύο στις τέσσερις για τη Puma (Ουρουγουάη και Ελβετία), ενώ η Hummel θα εξακολουθήσει με τη μοναδική της εκπρόσωπο (Δανία).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόνο τρεις ομάδες, Ουρουγουάη, Κροατία και Βέλγιο, κατάφεραν να συγκεντρώσουν το απόλυτο των βαθμών, χωρίς μάλιστα να δεχθούν γκολ.

Στην κορυφή των σκόρερ βρίσκεται έως τώρα ο Χάρι Κέιν της Αγγλίας με 5 γκολ. Μάλιστα, από το 1986 και τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα δεν υπήρχε παίκτης που να σημειώσει από δύο γκολ σε δύο σερί ματς των ομίλων, αλλά το κατάφεραν τώρα Κέιν και Λουκάκου.

Το 22% των γκολ των ομίλων (27 από 122) σημειώθηκε στα τελευταία 10 λεπτά ή στις καθυστερήσεις. Το γκολ που πέτυχε ο Νεϊμάρ απέναντι στην Κόστα Ρίκα στο 90’+7 ήταν εκείνο που πανηγυρίστηκε πιο αργά από όλα.

Η Γερμανία αποκλείστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στη φάση των ομίλων.

Σε ηλικία 45 ετών και 161 ημερών ο Αιγύπτιος Εσάμ Ελ Χανταρί έγινε ο γηραιότερος παίκτης που έχει αγωνιστεί στην ιστορία των Μουντιάλ.

Με 24 πέναλτι δημιουργήθηκε νέο ρεκόρ στη φάση των ομίλων, αφού το παλιότερο ήταν 18.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στο 37ο παιχνίδι παρουσιάστηκε η μοναδική ισοπαλία χωρίς γκολ στα 48 ματς των ομίλων.

Το γκολ Νο 2.500 στην ιστορία των Μουντιάλ σημείωσε ο Τυνήσιος Μπεν Γιουσέφ, εναντίον του Παναμά.

Συνολικά οι διαιτητές έδειξαν 158 κίτρινες κάρτες (3,4 μέσο όρο ανά ματς) και 3 κόκκινες.

Σημειώθηκαν σε 48 παιχνίδια 122 γκολ, κατά μέσο όρο 2,5 γκολ ανά αγώνα.

Το Βέλγιο είναι η ομάδα με την καλύτερη επίθεση (9 γκολ), η Γερμανία που αποκλείστηκε εκείνη με τις περισσότερες επιθέσεις (252), η Ισπανία έκανε τις πιο πολλές πάσες (2089) και το Ιράν τις πιο πολλές αναχαιτίσεις στην άμυνα (149).

Ο Δανός Έρικσεν έτρεξε τα περισσότερα χιλιόμετρα (36), ο Τόνι Κρόος ολοκλήρωσε τις περισσότερες πάσες (310) και ο Γκιγιέρμο Οτσόα τις πιο πολλές αποκρούσεις (17).

Τα παιχνίδια με τα περισσότερα γκολ (7) ήταν αυτό ανάμεσα στο Βέλγιο και την Τυνησία (5-2), αλλά και το ματς Αγγλία-Παναμάς (6-1).

Το τουρνουά συνεχίζεται με τα νοκ άουτ (φάση των «16»).

Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι ημερομηνίες (οι μεταδόσεις γίνονται από την ΕΡΤ):

Σάββατο 30 Ιουνίου
17.00: Γαλλία-Αργεντινή
21.00: Ουρουγουάη-Πορτογαλία

Κυριακή 1 Ιουλίου

17.00: Ισπανία-Ρωσία
21.00: Κροατία-Δανία

Δευτέρα 2 Ιουλίου

17.00: Βραζιλία-Μεξικό
21.00: Βέλγιο – Ιαπωνία

Τρίτη 3 Ιουλίου

17.00: Σουηδία-Ελβετία
21.00: Κολομβία – Αγγλία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης