Πριν από την πρώτη σέντρα του Μουντιάλ ελάχιστοι υπολόγιζαν πως η Κροατία και η Αγγλία θα έδιναν ραντεβού στις 11 Ιουλίου στη Μόσχα, για να αναμετρηθούν στον έναν ημιτελικό του τουρνουά. Ο ημιτελικός των αουτσάιντερ (21.00, ΕΡΤ1) θα διεξαχθεί απόψε στο Λουζνίκι, με τους «χρβάτσκι» του Ζλάτκο Ντάλιτς να παραθέτουν τα όπλα τους απέναντι στα «λιοντάρια» του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ.

Οι δύο αντίπαλοι έφτασαν έως την τετράδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποντάροντας στην ομαδικότητα και την ομοιογένεια, στοιχεία που αποδείχθηκαν σημαντικά συστατικά της επιτυχίαςΟι δύο αντίπαλοι έφτασαν έως την τετράδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποντάροντας στην ομαδικότητα και την ομοιογένεια, στοιχεία που αποδείχθηκαν σημαντικά συστατικά της επιτυχίας. Στοιχεία που δεν καλλιέργησαν σε μεγάλο βαθμό οι παραδοσιακές δυνάμεις, όπως η Γερμανία, η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Ισπανία, με αποτέλεσμα να μείνουν πρόωρα με τα… εισιτήρια της επιστροφής στο χέρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι Βαλκάνιοι κατάφεραν να πάρουν την πρώτη θέση στον τέταρτο όμιλο, δείχνοντας από νωρίς τα… δόντια τους. Μετά το 2-0 επί της Νιγηρίας, ήρθε το ηχηρό 3-0 κόντρα στην Αργεντινή του Μέσι, ενώ ολοκλήρωσαν την παρουσία τους στην πρώτη φάση με νίκη 2-1 απέναντι στην Ισλανδία. Τα… εύκολα πέρασαν και οι Κροάτες χρειάστηκαν στη συνέχεια δύο φορές τη διαδικασία των πέναλτι για να πανηγυρίσουν ισάριθμες προκρίσεις. Μετά το 1-1 με τη Δανία ακολούθησε η νίκη με 3-2 στα πέναλτι, ενώ στα προημιτελικά το 1-1 με τη Ρωσία έγινε 2-2 στην παράταση και ολοκληρώθηκε με νίκη της «χρβάτσκα» στη ρουλέτα των πέναλτι (4-3).

Από την άλλη, η Αγγλία ξεκίνησε με τον πήχη… χαμηλά και στόχο την πρόκριση στους «16». Τα «τρία λιοντάρια» εξασφάλισαν γρήγορα την πρόκριση στα νοκ άουτ, καθώς επικράτησαν 2-1 της Τυνησίας και 6-1 του Παναμά. Στον «τελικό» για την πρώτη θέση έχασαν με 1-0 από το Βέλγιο, ωστόσο βρέθηκαν στη… βατή πλευρά των διασταυρώσεων… προελαύνοντας μέχρι και τα ημιτελικά.

Το ίδιο ίσχυε και για τους Κροάτες, καθώς, όπως οι Άγγλοι, απέφυγαν ομάδες όπως η Βραζιλία, η Γαλλία, η Αργεντινή και το Βέλγιο. Κροατία και Αγγλία έφθασαν μία «ανάσα» από τον τελικό και θέλουν να συνεχίσουν να κάνουν το καλύτερο δυνατό για να το καταφέρουν και να διεκδικήσουν το τρόπαιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο Ζλάτκο Ντάλιτς έχει καταφέρει να κρατήσει τα αποδυτήρια των Κροατών και να καλλιεργήσει ένα οικογενειακό κλίμα, που αποτελεί «ασπίδα» σε ο,τιδήποτε μπορεί να χαλάσει την ηρεμία και την στοχοπροσήλωση της ομάδας. Όπως συνέβη με τον επιθετικό της Μίλαν Νικόλα Κάλινιτς, ο οποίος αποβλήθηκε από την αποστολή επειδή αρνήθηκε να μπει αλλαγή. Το ίδιο συνέβη με τον βοηθό του Ντάλιτς, Όγκνιεν Βουκόγιεβιτς, ο οποίος εμφανίσθηκε σε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -μαζί με τον στόπερ Ντομαγκόι Βίντα- να αφιερώνει την πρόκριση επί της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το πρώτο περιστατικό δεν επηρέασε στο παραμικρό την ομάδα και απομένει να διαπιστωθεί εάν θα συμβεί κάτι ανάλογο και στον ημιτελικό.

Ο νεαρός τεχνικός δεν θα έχει στη διάθεσή του τον Σίμε Βρσάλικο και θα παρατάξει την Κροατία με 4-2-3-1. Με τον Σούμπασιτς κάτω από τα δοκάρια, η τετράδα των Τσόρλιουκα, Βίντα, Λόβρεν, Στρίνιτς θα παίξει στην άμυνα. Οι Μπρόζοβιτς και Ράκιτιτς θα βρεθούν στη μεσαία γραμμή. Ο Λούκα Μόντριτς, ηγέτης της ομάδας, θα έχει ελεύθερο ρόλο στα δύο τρίτα του γηπέδου, ενώ οι Πέρισιτς και Ρέμπιτς θα παίξουν λίγο πίσω από τον Μάντζουκιτς.

Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ προτιμά το 3-5-2 και τις παραλλαγές του, με τον Λίνγκαρντ να αποτελεί το «κλειδί» της ομάδας, καθώς έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων σε όλο το γήπεδο. Ο Πίκφορντ κάνει καταπληκτικό τουρνουά και έχει ανεβάσει αισθητά το «κασέ» του, όπως και η τριάδα της άμυνας, καθώς οι Γουόκερ, Στόουνς και Μαγκουάιρ εντυπωσιάζουν σε κάθε αγώνα. Μάλιστα, ο τελευταίος δείχνει ανίκητος και στις δύο περιοχές, αποτελώντας απειλή για τον αντίπαλο και εγγύηση στις στημένες φάσεις. Οι Τρίπιερ και Γιανγκ καλύπτουν άριστα τις πτέρυγες, την ώρα που οι Χέντερσον και Άλι αναλαμβάνουν την αυξομείωση του ρυθμού από τη μεσαία γραμμή, ενώ οι Στέρλινγκ και Κέιν αποτελούν τη «γραμμή κρούσης».

Καθοριστικό ρόλο για την πρόκριση ενδέχεται να παίξει η καταπόνηση των ποδοσφαιριστών, δεδομένου ότι οι Άγγλοι προέρχονται από εύκολη επικράτηση επί της Σουηδίας, αλλά παράταση και πέναλτι σε βάρος της Κολομβίας. Περισσότερο επιβαρυμένοι είναι οι Κροάτες, οι οποίοι έφθασαν στα ημιτελικά έπειτα από δύο παρατάσεις και πέναλτι στα ματς με Δανία και Ρωσία.

Η προϊστορία των αναμετρήσεων των δύο ομάδων
Οι Κροάτες μετρούν 2 νίκες έναντι 4 των Άγγλων, ενώ 1 αγώνας έχει λήξει ισόπαλος. Τελευταία επίσημα ματς που βρέθηκαν αντίπαλοι ήταν για τα προκριματικά του Μουντιάλ το 2010, με τους Άγγλους να κερδίζουν 4-1 στην έδρα της Κροατίας και 5-1 στο εντός έδρας.

Διαιτητής: Τσουνέιτ Τσακίρ (Τουρκία)

Οι πιθανές συνθέσεις:

Κροατία (Ζλάτκο Ντάλιτς): Σούμπασιτς, Τσόρλιουκα, Στρίνιτς, Λόβρεν, Βίντα, Ράκιτιτς, Πέρισιτς, Μπροζόβιτς, Μόντριτς, Ρέμπιτς, Μάντζουκιτς.

Αγγλία (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ, Τρίπιερ, Στόουνς, Μαγκουάιρ, Γουόκερ, Γιανγκ, Χέντερσον, Λίνγκαρντ, Αλι, Κέϊν, Στέρλινγκ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης